Ziua Logo
  Nr. 3602 de luni, 17 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Cu americanii spre Est
-- O delegatie a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei a discutat in SUA posibilitati de afaceri comune in statele fostei URSS
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a organizat, in perioada 8 -16 aprilie, o misiune comerciala in Statele Unite, condusa de presedintele institutiei, Victor Babiuc.
Cu aceasta ocazie, reprezentantii a 15 companii romanesti din industria usoara, sectorul IT, industria metalurgica, industria alimentara, din minerit si din turism au discutat cu posibili parteneri comerciali din Statele Unite atat despre investitii americane in companiile romanesti, cat si despre posibilitatea efectuarii unor investitii comune pe piata din fosta Uniune Sovietica. Vicepresedintele CCIR, Dragos Seuleanu, ne-a declarat ca delegatia romana a avut intalniri de afaceri in orasele Washington DC si New York, dar si in Virginia si Maryland, cele mai dezvoltate state din punctul de vedere al tehnologiilor avansate. La Universitatea "George Mason" din statul Virginia, oamenilor de afaceri romani le-au fost prezentate un incubator, dar si un accelerator de afaceri. "Unul dintre obiectivele vizitei, pe care noi o pregatim de opt luni, a fost posibilitatea de a face comert romano-american pe alte piete, in special pe cele din fosta URSS, altfel spus cu americanii spre Est", a precizat Seuleanu. Potrivit acestuia, misiunea comerciala este un pas mic spre lansarea comertului cu Statele Unite in conditiile in care, in acest moment, Romania nu prea valorifica clauza natiunii celei mai favorizate. "Anul trecut, investitiile straine in Romania au fost de 5 miliarde de euro, iar ponderea SUA a reprezentat numai 3,5%. Schimburile comerciale bilateriale au fost in jur de 2,2 - 2,3 miliarde de dolari, mult sub schimburile cu statele din Uniunea Europeana", a mai spus Dragos Seuleanu. Potrivit acestuia, in toamna va avea loc o noua misiune organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei in SUA. Vicepresedintelui CCIR a aratat ca de asteptat ca in urmatoarele doua-saptamani sa se vada si efectele practice ale acestei misiuni comerciale, in sensul incheierii de contracte intre firmele romanesti si cele americane.
O sansa pentru firmele romanesti
"Primul lucru constatat a fost ca mai avem multe de invatat pana sa ajungem la nivelul americanilor. Iar daca nu ne miscam rapid, integrarea in Uniunea Europeana va determina disparitia unui numar foarte mare de firme din toate sectoarele de activitate. Practic, numai 10% dintre companii ar putea rezista", ne-a declarat Mircea Coza, unul dintre intreprinzatorii care a facut parte din delegatia romana si care reprezinta o companie din industria metalurgica. La randul sau, Virginia Cozmin, reprezentanta unei companii din industria usoara, ne-a precizat ca misiunea comerciala a fost foarte bine pregatita de CCIR. "Am avut un program foarte incarcat si intalniri de prima mana. La Universitatea George Mason am ascultat o prezentare despre cum sa iti promovezi afacerile, in conditiile in care piata americana este foarte diferita de cea europeana. Am stabilit foarte multe contacte. Consider ca aceasta misiune a fost o reusita deosebita pentru ca nu am fost acolo sa facem turism", a precizat Victoria Cozmin.
Andreea CALOMFIRESCU 
A r h i v a
  ANAT se opune "comertului cu plaje"    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Dunarea se lasa greu (191 afisari)
 Fulga catre Fulga (190 afisari)
 Tender arestat abuziv (165 afisari)
 Noile conditii de iesire din tara (57 afisari)
 Sora l-a batut pe Zmarandescu (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00981 sec.