Ziua Logo
  Nr. 3601 de sambata, 15 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Inundatii controlate
-- Pe Dunare a fost instituita starea de alerta * Doua miliarde de metri cubi de apa vor fi drenate in lunci * Presedintelui ii este mai frica de apele mici * Romanii in pericol vor fi salvati cu forta
Autoritatile au hotarat ieri, in urma reuniunii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, sa se instituie stare de alerta in judetele riverane Dunarii. De asemenea, s-a decis ca, in patru zone nepopulate, sa se recurga la inundarea controlata a Luncii Dunarii. Presedintele Romaniei Traian Basescu - care a participat, la sedinta de la Palatul Victoria - s-a aratat ingrijorat de posibilitatea producerii de inundatii simultan, atat pe Dunare, cat si pe cursurile raurilor din tara, el nefiind insa de acord cu decretarea starii de urgenta. Presedintele a recomandat Guvernului ca, pe langa masurile de prevenire care se impun, sa supravegheze raurile interioare.
Calin Popescu Tariceanu a explicat ca declararea starii de alerta tine cont de anumite riscuri si permite autoritatilor locale sa intervina, in special pentru evacuarea acelor persoane care refuza sa isi paraseasca locuintele. "Starea de alerta permite interventia intr-o anumita maniera, adica evacuarea celor care sunt in zone inundabile. Stim ca sunt oameni care au refuzat sa-si paraseasca locuintele si acest lucru este de inteles. Dar nu putem pune in pericol viata oamenilor", a declarat primul-ministru.
In situatii de acest gen toti agentii economici care detin utilaje de transport sau de constructii necesare actiunilor de interventie sunt obligati sa le puna la dispozitia autoritatilor. Tariceanu a aratat ca aceste masuri vor fi decise in plan local de inspectoratele judetene ale CNSU, impreuna cu prefectul si autoritatile locale.
Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a explicat ca starea de alerta permite autoritatilor sa evacueze fortat populatia care refuza sa paraseasca zonele in pericol si sa apeleze la rezervele de stat pentru a scoate produse necesare populatiei. Blaga, a precizat ca pentru protejarea oamenilor si bunurilor acestora toate fortele de interventie sunt pregatite sa actioneze. "Toata lumea se afla in dispozitive, pregatita sa intervina in orice moment", a afirmat ministrul Blaga. O alta masura ce se va lua, va fi interzicerea circulatiei vaselor pe Dunare.
Blaga a aratat ca, in urma inundatiile din ultimele zile, au fost evacuate 532 de persoane, cele mai multe in judetul Caras-Severin, au fost inundate 99 de localitati si afectate 2037 de anexe gospodaresti. In perioada urmatoare, prefectii, reprezentantii Comitetelor pentru Situatii de Urgenta locale si ai Ministerului Agriculturii vor face evaluari privind pagubele produse de inundatii, a aratat ministrul Vasile Blaga.
92.000 de ha inundate
Cele patru zone care vor fi inundate controlat sunt urmatoarele: zona Ghidici - Rast - Bistret si zona Bistret-Nedeea Jiu din judetul Dolj, zona Gostinu-Greaca-Arges din judetul Arges si zona Borcea de Jos din judetul Ialomita. In aceste zone vor fi drenate aproximativ 2 miliarde mc de apa si vor fi inundate 92.000 ha. Seful Executivului a anuntat ca se va deplasa in cursul zilei de astazi in judetul Dolj, iar ministrii Sulfina Barbu, Gheorghe Dobre, Teodor Atanasiu, Vasile Blaga si Gheorghe Flutur vor merge la randul lor in teritoriu, pentru a analiza modul in care autoritatile locale se mobilizeaza si iau masurile care se impun.
Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a afirmat ca in urmatoarele zile nu exista riscul producerii de inundatii pe raurile interioare ale Dunarii intrucat sunt resurse pentru preluarea debitelor mai mari decat cele inregistrate in mod normal. "In acest moment, daca discutam pana marti, saptamana viitoare, nu exista riscuri majore de depasire a debitelor pe raurile interioare", a afirmat Sulfina Barbu.
CNSU a analizat situatia debitelor pe Dunare si masurile care vor fi luate in urmatoarele zile pentru prevenirea si limitarea efectelor inundatiilor. Se asteapta ca Dunarea sa aiba un debit de 16.000 de mc/s. Autoritatile au aratat ca in 1895, in data de 17 aprilie, Dunarea a avut cel mai mare debit inregistrat, 15.900 mc/s.(Corina SCARLAT)
A r h i v a
  Momeala    5 comentarii
  Dragomir si misterele rapirii din Irak    2 comentarii
  Teroristii au cerut opt milioane de dolari pentru Jill Caroll    4 comentarii
  Romania are nevoie de PD in PPE    3 comentarii
  Comisioanele Dunarii    2 comentarii
  Securitatea nationala, definitivata luni    
 Top afisari / comentarii 
 Recital Viniciu Moroianu (226 afisari)
 S-a lansat colectia Nora B. (197 afisari)
 Momeala (92 afisari)
 Marile puteri impun secesiunea provinciei Kosovo (83 afisari)
 Politia Port Constanta, paravanul hotilor de combustibil (67 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00944 sec.