Ziua Logo
  Nr. 3600 de vineri, 14 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
TVA la oua a frant Coalitia
-- Legea Voiculescu privind reducerea taxei pe valoare adaugata la produsele de baza - paine, carne, lapte, ulei, zahar etc. - a trecut de Senat, dar asteapta votul Camerei * PC si PD s-au aliat cu PSD si PRM contra Guvernului si a PNL
Senatul a aprobat ieri "Legea Voiculescu" privind reducerea TVA de la 19 la 9%, pentru produsele alimentare de baza, precum paine, produse de panificatie, carne, peste, lapte, ulei, zahar, orez si oua. Conservatorii si-au vazut visul cu ochii, ajutati fiind de senatorii democrati, care au dat un vot favorabil actului normativ, in ciuda faptului ca Guvernul spusese ca nu sustine initiativa. Coalitia de conjuntura PC-PD-PSD-PRM, cu 65 de voturi "pentru", a avut castig de cauza in fata celor 34 de liberali si udemeristi, care au votat impotriva legii. Potrivit unor surse parlamentare, reusita proiectului conservatorilor vine pe fondul unei discutii pe care Dan Voiculescu a avut-o cu democratul Emil Boc, pe care l-a convins ca votul PD in favoarea propunerii sale ar fi, de fapt, echivalent cu votul impotriva Guvernului si, implicit, impotriva lui Tariceanu.
Solutia imorala a votat cu solutia ipocrita
Asa se face ca democratii, pana ieri "solutia ipocrita", dupa cum ii numea Voiculescu, s-au aliat cu conservatorii, "solutia imorala", si au votat impotriva liberalilor "eleganti", in frunte cu Tariceanu. Atitudinea PC si PD i-au facut pe liberali sa strige in plen, indignati: "Tradare!". Democrata Maria Petre a venit cu o replica lipsita de credibilitate: "Am votat pentru un pret redus la produsele alimentare de baza si pentru o saracie atenuata. Suntem pentru reducerea TVA si exista resurse in Guvern pentru a sustine aceasta reducere." Opinia initiatorilor si a democratilor a fost insa combatuta vehement de presedintele Comisiei de Buget Finante, liberalul Varujan Vosganian. Acesta a spus ca, in urma evaluarilor facute de diverse institutii de sondare, reducerile taxelor nu conduc niciodata la reduceri semnificative ale preturilor produselor de consum.
Banii se vor duce la patroni
"Reducerea TVA la alimente nu va fi in avantajul omului simplu, efectul va fi ca de la bugetul de stat se vor transfera 450 de milioane de euro catre patroni", a aratat Vosganian. "Nu va mai ascundeti dupa deget, afirmand ca reducerea TVA nu va genera reduceri de preturi. Singura cauza care va determina sa nu fiti de acord este ca in buget s-a creat un gol de resurse de peste un miliard de euro, pe care nu stiti cu ce sa-l acoperiti", a sarit si pesedistul Viorel Stefan.
Voiculescu, suparat ca nu-i raspunde Tariceanu
Seful conservatorilor a marturisit in plen, inaintea votului pe marginea initiativei sale, ca este "nemultumit si mahnit" de faptul ca liberalii si democratii nu-i sprijina initiativa. Afirmatia lui Voiculescu a fost, de fapt, un paravan prin care a incercat sa ascunda adeziunea democratilor, de care era constient. Pe de alta parte, Voiculescu a spus ca exista o proasta comunicare intre liderii Coalitiei si ca este "dezamagit" de Tariceanu, care nu i-a raspuns la telefon. "Nu am putut vorbi cu el (n.r. primul-ministru Tariceanu) la telefon si, ca atare, consider ca lipsa comunicarii venita din partea lui inseamna pentru mine un semnal si sunt dezamagit de faptul ca premierul nu a gasit timp sa discute cu mine la telefon. Imi rezerv un gest fundamental de a analiza foarte atent relatiile pe care atat eu, personal, le am cu Tariceanu, cat si relatiile pe care le are PC cu PNL", a explicat Voiculescu. Acesta a pretins ca senatorii democrati au fost convinsi de "motivele tehnice" explicate de el in plen, iar nu de o anumita intelegere politica. "PD a fost si ramane ipocrit atunci cand spune una si face alta, sau cand, in mod demagogic, vrea sa castige capital politic. PNL a fost si ramane elegant atata timp cat membrii PNL au un comportament civilizat", a mai pretins Voiculescu.
Senatorul liberal Puiu Hasotti a acuzat PC de demagogie si populism. "PC seamana cu masina comunismului: isi consuma toata energia la claxon, uitand insa ca acest claxon este de doar 1%", a cometat Hasotti, la Constanta, potrivit Mediafax. Hasotti a mai spus ca PC greseste atunci cand isi inchipuie ca "soricelul care sta in piscina cu elefantii le poate spune <<Uite ce valuri frumoase facem!>>".
Premierul e "surprins"
Primul-ministru Tariceanu s-a declarat surprins de pozitia PD fata de legea conservatorilor. "Sunt surprins, pentru ca am avut o discutie in aceasta dimineata cu presedintele executiv Adriean Videanu si cu secretarul general al PD, Vasile Blaga. Cu atat mai mult sunt surprins de natura votului colegilor de la PD, dar nu vreau sa fac din acest subiect unul de disputa", a declarat Tariceanu. "Este foarte simplu ca fiecare dintre partidele coalitiei sa ia cate o decizie de scadere a unor taxe, dar dupa aceea s-ar putea sa ne punem intrebarea cu ce bani mai realizam programele de integrare, programele sociale privind pensiile, sanatatea. Trebuie sa existe o minima responsabilitate si in aceasta privinta", a mai spus premierul, subliniind ca propunerea PC "contine o doza mare de populism si demagogie".
Videanu i-a promis lui Tariceanu alt vot la Camera
Premierul Tariceanu a discutat ieri, potrivit unor surse citate de Mediafax, cu presedintele executiv al PD Adriean Videanu despre reducerea TVA la produsele de baza. Videanu l-a asigurat pe Tariceanu ca situatia nu se va repeta la Camera Deputatilor. Aceasta problema ar urma sa fie reglementata si intr-o sedinta a CNC al Aliantei, au spus sursele citate. Presedintele executiv al PD a declarat dupa votul din Senat: "Din punct de vedere al coerentei politicii fiscale, reducerea TVA la produsele de baza este o eroare. Argumentele tehnice aduse de dl Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, nu cred ca sunt suficiente pentru a ne permite sa dezechilibram o politica fiscala coerenta. De aceea, cred ca eroarea care s-a produs la Senat poate si trebuie sa fie corectata de Camera Deputatilor, camera decizionala asupra acestei initiative. Consider ca Guvernul trebuie sa se concentreze pe reducerea fiscalitatii in zona contributiilor sociale, care ar fi in beneficiul intregii economii nationale si nu sa intervina in sensul reducerii TVA. Aceasta masura nu cred ca ar duce la ieftinirea produselor de baza, ci ar putea fi considerata ca un beneficiu de catre producatorii din domeniu". (A.H.)
Vladescu: "O decizie cu efecte perverse"
Ministrul Finantelor a aratat, ieri, ca o cota redusa de TVA inseamna numai profituri superioare si posibile evaziuni * Potrivit ministrului, in Romania preturile nu au scazut atunci cand s-a redus o taxa * Producatorii alimentelor vizate afirma ca preturile nu vor scadea in primele luni dupa aplicarea cotei reduse de TVA
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, ieri, ca decizia luata de Senat referitoare la adoptarea propunerii de reducere a TVA la alimentele de baza are "un caracter popular evident" si "poate genera efecte perverse". "Cred ca, in conditiile in care vrem sa mentinem un sistem de taxe si impozite pe termen lung, aceasta decizie, cu un puternic caracter popular, evident nu este cea mai buna decizie si, in timp, cred ca poate genera efecte perverse, care sa anuleze, de fapt, potentialele efecte pozitive", a explicat Vladescu, transmite Mediafax. Potrivit ministrului Finantelor, mentinerea actualului sistem de taxe si impozite asa cum este el si cum intentioneaza Executivul sa-l faca pe o perioada mai lunga "este ceea ce isi doreste populatia si mediul de afaceri". Vladescu a spus ca, in opinia sa, cota redusa de TVA pare a avea efecte pozitive, dar nu avantajeaza decat in profituri superioare sau in posibile evaziuni. Vladescu a precizat ca, din aceste motive, Ministerul Finantelor nu este partizanul cotei reduse.
Mai mult, ministrul Vladescu a afirmat, in repetate randuri, ca experienta a aratat ca, in Romania, niciodata preturile nu au scazut atunci cand s-a redus o taxa.
Producatorii vor "parghii" pentru reducerea preturilor
Ilie Van, presedintele Uniunii Crecatorilor de Pasari din Romania (UCPR), considera ca reducerea TVA se va face simtita la 2-3 luni dupa introducerea acestei masuri. "La inceput, producatorii si comerciantii vor incerca sa vanda la acelasi pret, pentru a-si mai reduce din pierderi sau ca sa-si mai creasca profitul. Dupa aceea, preturile vor scadea", a spus Van. El a mai precizat ca, de exemplu, carnea de pui se vinde, la producator, la aceleasi preturi ca in Uniunea Europeana. "Odata cu intrarea in comunitate, trebui sa ne aliniem preturilor de acolo. In toata Uniunea, TVA-ul la produsele alimentare de baza este redus. De exemplu, in Ungaria, TVA la carnea de pui este 11%, iar in Marea Britanie TVA este 0%", a spus Ilie Van. Presedintele UCPR considera ca masura reducerii TVA la alimentele de baza va incuraja consumul, fapt ce se va resimti si la producatori.
"Reducerea cotei TVA este singura solutie de scadere a preturilor", a declarat si Ioan Armenean, presedintele Patronatului zaharului. El a atras atentia ca pretul zaharului trebuie sa se alinieze la pretul practicat in UE, avand in vedere ca vom deveni membri ai comunitatii.
Armenean a dat asigurari ca producatorii interni vor aplica aceasta masura, mai ales ca genereaza cresterea consumului. El a pus problema comerciantilor, care sunt cei ce au legatura directa cu consumatorii, si care ar trebui sa reduca preturile corespunzator. "Ministerul de Finante trebuie sa gaseasca parghiile necesare pentru ca reducerea TVA sa se simta si in buzunarele consumatorilor", a completat presedintele Patronatului zaharului, considerand ca preturile vor scadea in cele din urma. (L.M.; A.C.G.)
Analistii nu cred ca preturile se vor "dezumfla"
Cota redusa de TVA la alimentele de baza va avea un efect limitat asupra preturilor finale de vanzare pentru aceasta categorie de produse, iar pierderile de la buget se vor regasi ca profituri la producatori si comercianti, apreciaza analistii economici. Criticile analistilor vizeaza si momentul ales pentru introducerea cotei reduse de TVA, care coincide cu discutiile intre autoritatile romane si organismele internationale si Comisia Europeana privind necesitatea majorarii veniturilor bugetare. "Este o masura care aduce beneficii mai degraba patronilor decat populatiei, avand in vedere ca incasarile mai mici la buget se vor reflecta in cheltuielile pentru invatamant, sanatate si infrastructura", a declarat Radu Craciun, analist la ABN Amro.
"Momentul n-a fost bine ales"
El isi argumenteaza opinia prin cererea relativ constanta pentru produsele alimentare de baza, care acopera integral productia realizata la preturile actuale. "Ar fi un comportament irational economic din partea producatorului sa-si micsoreze preturile", sustine Craciun, care vede mai degraba o majorare a profiturilor firmelor din sectorul alimentar in detrimentul incasarilor la bugetul de stat. Masura apare nepotrivita si pentru analistul BRD - Groupe Societe Generale, Florian Libocor, in opinia caruia miscarile de taxe nu sunt oportune in aceasta perioada si ar putea afecta chiar procesul dezinflationist. "Indiferent ce categorie de produse este vizata, decizia de a reduce sau creste taxele nu cred ca este oportuna in acest moment. Mai mult, o astfel de miscare ar putea intarzia suplimentar finalizarea Codului Fiscal", afirma Libocor. Taxa redusa pentru alimentele de baza pare mai putin ingrijoratoare pentru analistul ING Bank, Florin Catu si pentru directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, care amintesc ca aceste concept este raspandit in toate tarile Uniunii Europene.
Analistul ING este de acord, insa, ca momentul n-a fost bine ales, in conditiile in care Romania incearca sa-si limiteze deficitele pentru a pastra echilibrele macroeconomice. Spre deosebire de ceilalti analisti, Liviu Voinea se asteapta la o scadere a preturilor, daca vanzatorii nu urmaresc in primul rand obtinerea de profituri mai mari, ceea ce inseamna mai multi bani la populatie pentru alte intrebuintari. "E adevarat ca scad incasarile la buget, ceea ce ofera pretextul perfect pentru a creste fie cota unica, fie TVA pentru restul produselor, fara a mai da vina pe cota unica, asa cum de fapt ar trebui", afirma Voinea. (A.G.C.)
Taxa pe viciu e o "contradictie" fiscala pentru UE
Taxa pe viciu este o "contradictie" pentru ca sectorul produselor din alcool si tutun a obtinut o amanare in aplicarea accizei minime impuse de Uniunea Europeana, pe motiv ca nu poate suporta o povara fiscala, a declarat, ieri, Dragos Negrescu, consultant economic la Delegatia Comisiei Europene in Romania, citat de Mediafax. "Taxa pe viciu pune la indoiala buna credinta cu care a fost ceruta perioada de tranzitie in care sectorul produselor din alcool si tutun sa se alinieze progresiv la nivelului accizelor impus de legislatia UE", a spus Negrescu. El a adaugat ca prin aplicarea taxei de viciu se demonstreaza ca poate fi suportata povara fiscala la produsele din alcool si tutun. "Pe langa taxa pe viciu, acest sector va trebui sa suporte si cresterea progresiva a accizei, ceea ce inseamna o dubla impovarare", a adaugat Negrescu. Romania a convenit cu autoritatile de la Bruxelles sa majoreze gradual nivelul accizelor, pana la atingerea cotei minime prevazute in legislatia comunitara.
Cresterile la alcool si bauturi alcolice sunt prevazute sa aiba loc la jumatatea fiecarui an, pana la 1 ianuarie 2007. In ceea ce priveste tigaretele, Romania a obtinut o perioada de tranzitie de trei ani, astfel incat accizele pentru acestea vor atinge nivelul minim din UE la 1 iulie 2009. Acciza pentru tigarete va creste de la 1 iulie cu aproximativ 25%. Taxa de 9,1 euro/1000 tigarete plus 30% din pretul maximal de vanzare va urca la 11,47 euro plus 29%. In prezent, nivelul accizei pentru alcool etilic este de 465,35 euro/hectolitru alcool pur, taxa standard urmand sa fie majorata la 550 euro/ hectolitru alcool pur de la 1 iulie, nivel valabil si la 1 ianuarie 2007. Pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii a caror productie nu depaseste 10 hectolitri alcool pur/an, valoarea accizei va fi de 550 euro/ hectolitru alcool pur, nivelul urmand sa fie redus la jumatate (275 euro/ hectolitru alcool pur) de la 1 ianuarie 2007. (A.G.C.)
Valentina DELEANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Taricene nu fi ridicol....   de pt
A r h i v a
  Noua stea    43 comentarii
  Dosarele politicienilor nu vor bulversa societatea    2 comentarii
  Ziua desecretizarii    
  Dosare distruse "la ordin" in 22 decembrie 1989    5 comentarii
  Priboi acuzat de coruptie    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (215 afisari)
 Privatizarea Antibiotice, prioritatea AVAS (131 afisari)
 Rotschild consultant la privatizarea Electrica (100 afisari)
 Preturi sociale la mare si in statiunile balneo (93 afisari)
 Colectia inedita a metroului londonez (87 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01936 sec.