Ziua Logo
  Nr. 3600 de vineri, 14 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Ziua desecretizarii
-- Asa cum a promis la finalul sedintei CSAT din 13 februarie, seful statului ar trebui sa arunce in dezbaterea publica pachetul de legi privind securitatea nationala
Presedintele Basescu ar trebui sa proclame astazi desecretizarea controversatelor legi privind securitatea nationala si sa dea unda verde dezbaterilor publice pe marginea acestora, asa cum a anuntat la finele sedintei CSAT din 13 februarie. Termenul de 60 de zile in care setul legislativ a fost secretizat expira astazi. "Seful statului a aratat ca in termen de 60 de zile, acest pachet ar trebui adoptat de CSAT pentru ca apoi sa intre in dezbatere publica", se arata intr-un comunicat emis de Administratia Prezidentiala, la finalul sedintei din februarie a Consiliului. Basescu nu a explicat niciodata insa ratiunea de a secretiza mai intai proiectele, pentru ca apoi sa fie supuse dezbaterii publice. Urmarea: o adevarata isterie a secretizarii in conditiile inexistentei vreunui argument care sa fi fost prezentat oficial de Presedintie. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se reuneste luni, pe ordinea de zi figurand si o discutie pe marginea legilor privind securitatea nationala.
"Basescu este prizonierul serviciilor secrete"
Pachetul - format din sase propuneri legislative - a starnit adevarate valuri in presa centrala. Marul discordiei l-au constituit o serie de prevederi cuprinse in pachetul legislativ care le acordau ofiterilor de informatii, gardieni care ar veghea la netulburarea securitatii nationale, dreptul de a efectua acte premergatoare cu caracter probatoriu. Mai mult chiar, exponentilor serviciilor secrete li se consfintea o bizara imunitate in fata legii, in conditiile in care ar fi incalcat, in desfasurarea unor operatiuni, drepturile individuale ale cetatenilor. "Basescu este prizonierul serviciilor secrete! Trebuie sa-l scapam de acest prizonierat!", a fost reactia consilierului de stat de la Cancelaria primului ministru pe probleme de securitate nationala, Marius Oprea, referitoare la noile privilegii de care ar putea beneficia serviciile secrete. O perioada, proiectele au zacut de pomana in comisiile parlamentare de specialitate sub imperiul etichetei "strict secret". In contextul ciondanelilor iscate intre Palatul Cotroceni si PNL, liberalii au elaborat un set legislativ similar, menit sa dea cu tifla actualului pachet care asteapta unda verde de la CSAT, documentele PNL fiind, momentan, aproape finalizate.
Liberalii nu voteaza actuala forma
Secretarul Comisiei de Aparare a Camerei, George Scutaru, a precizat ieri ca liberalii nu vor vota nici in ruptul capului forma actuala a legilor securitatii nationale pe motiv ca acestea consfintesc infiintarea unor "hiperservicii" secrete. "Nici statutul Romaniei de membra a NATO, nici statutul de viitoare membra a Uniunii Europene si nici situatia creata dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie nu pot justifica aparitia unor hiperservicii care sa fie omniprezente, sa controleze totul", ne-a declarat Scutaru. El a sustinut ca, in aceasta problema, stapanul solutiilor este nimeni altul decat presedintele Basescu. "Exista un pachet oficial asumat de Basescu. Luni, in sedinta CSAT, Basescu se poate pronunta asupra desecretizarii legilor. Actorul principal este seful statului. El trebuie acum sa dea doua raspunsuri: daca desecretizeza legile si daca si le mai asuma", a insistat liberalul. Scutaru a dezvaluit ca exponentii PD au refuzat in doua randuri sa dea curs invitatiei PNL in vederea dezbaterii pachetului de legi. "Noi avem foarte mari nemultumiri in legatura cu varianta Cotrocenilor. Sunt diferente foarte mari de opinie intre PNL si Cotroceni pe aceasta tema. Punctul de vedere al democratilor nu il cunoastem inca deoarece au refuzat discutiile la care noi i-am invitat de doua ori. Mingea e la Cotroceni. Basescu trebuie sa gasesca o modalitate, ori PD sa isi asume legile", a explicat liberalul avertizand ca nu se poate pune inca problema unui consens PNL-PD pe marginea acestor legi.
Propunerile PNL, aproape de finalizare
George Scutaru a sustinut ca varianta PNL a legilor sigurantei nationale va fi finalizata in cursul saptamanii viitoare. "In proportie de 90% am finalizat totul. Saptamana viitoare vom purta ultimele discutii pe aceste probleme. Aducem o serie de completari si modificari pe care le vom face publice dupa ce Traian Basescu va decide desecretizarea. Are aceasta ocazie in sedinta CSAT de luni. In aceasta privinta, cheia nu se afla la PNL. Asteptam decizia presedintelui", a spus liberalul subliniind importanta dezbaterii ulterioare a proiectului cu reprezentantii societatii civile. El a mentionat ca liberalii care au lucrat la proiect au taiat din capul locului toate prerogativele "absurde" care erau acordate ofiterilor de informatii si serviciilor secrete. "Trebuie sa ne ridicam la actualele cerinte ale Uniunii Europene. Principalele nemultumiri ale PNL cu privire la pachetul de legi referitor la securitatea nationala pornesc tocmai din alocarea de noi drepturi ofiterilor de informatii", a explicat Scutaru insistand asupra faptului ca serviciile secrete nu au nevoie de noi drepturi in Romania anului 2006. Pe de alta parte, initiativele legislative ale PNL pun in discutie si maniera in care se exercita controlul parlamentar asupra serviciilor secrete.
Proiectele, arhivate de Comisia SRI
Pe de alta parte, reamintim ca pachetul legislativ privind siguranta nationala a fost arhivat de catre Comisia parlamentara privind controlul SRI pe motiv ca CSAT nu are calitatea de initiator de legi. Presedintele Comisiei, liberalul Radu Stroe l-a contrazis atunci pe directorul SRI Radu Timofte care afirmase ca pachetul a fost trimis spre dezbatere la Parlament ca "anteproiect" spunand ca in sedinta CSAT din 13 februarie legile au fost inscrise in ordinea de zi ca proiecte de legi. Stroe a declarat la momentul acela ca a cerut desecretizarea stenogramei sedintei CSAT si a subliniat ca "presedintele Traian Basescu a fost prost consiliat, deoarece proiectele nu puteau sa ajunga pe masa CSAT fara initiativa legislativa a Guvernului sau a Parlamentului". El a sustinut ca proiectul legislativ privind securitatea nationala este vital, dar documentul ar fi trebuit sa inceapa sa fie elaborat numai dupa ce presedintele Basescu ar fi venit in fata Parlamentului sa prezinte "o noua strategie de securitate nationala". Senatorul liberal a explicat ca setul de legi a fost primit de Comisia SRI, care nu are dreptul de a dezbate proiecte de legi, doar "din eleganta fata de presedintele Traian Basescu" si pentru ca parlamentarii erau la randul lor curiosi sa vada ce cuprind proiectele respective.
De asemenea, liberalul a taxat dur prevederile care ii exonereaza de raspunderea in fata legii pe ofiterii de informatii aflati in efectuarea unor proceduri. "Credem ca toti oamenii trebuie sa raspunda in fata legii, indiferent de activitatea pe care o fac. Ei cred ca ofiterul poate fi scos peste sau dincolo de lege, dar acesta este un aspect al mentalitatii lor invechite", a insistat senatorul.
Razvan GHEORGHE 
A r h i v a
  Noua stea    43 comentarii
  Dosarele politicienilor nu vor bulversa societatea    2 comentarii
  Dosare distruse "la ordin" in 22 decembrie 1989    5 comentarii
  TVA la oua a frant Coalitia    1 comentariu
  Priboi acuzat de coruptie    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (215 afisari)
 Privatizarea Antibiotice, prioritatea AVAS (131 afisari)
 Rotschild consultant la privatizarea Electrica (100 afisari)
 Preturi sociale la mare si in statiunile balneo (93 afisari)
 Colectia inedita a metroului londonez (87 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01136 sec.