Ziua Logo
  Nr. 3600 de vineri, 14 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
Paste evreiesc la Bucuresti
Comunitatea evreilor din Bucuresti a sarbatorit prima seara a Pesah-ului mai intai printr-o ceremonie religioasa la templul Coral din str. Sfanta Vineri, apoi, la o masa rituala la sediul din str. Popa Soare. La Templul Coral, prof. Osy Lazar, presedintele Comunitatii Evreiesti din Bucuresti a dat citire mesajului de felicitare trimis, cu prilejul sarbatorii, de premierul Calin Popescu-Tariceanu. Masa sarbatoreasca a fost deschisa de deputatul Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, care i-a felicitat pe numerosii deputati, academicieni, oameni de afaceri, scriitori si ziaristi, inclusiv ai ZIUA, aflati de fata. (Tesu SOLOMOVICI)
Amendamentele lui Boureanu
Liberalul-suspendat Cristian Boureanu este de parere ca proiectul de lege privind lustratia, in forma adoptata de Senat, contine prevederi care creeaza posibilitatea ca textul sa fie folosit pentru reglarea unor conturi politice. Deputatul arata, intr-un comunicat remis presei ieri, ca din categoriile de persoane incriminate de lege lipsesc cei care au ocupat functii de conducere ori au fost activisti salariati ai Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania (UASCR), desi textul ii vizeaza pe unii subordonati ai lor. Liberalul mai spune ca proiectul de lege nu face distinctie intre activistii Uniunii Tineretului Comunist (UTC), care au ocupat aceste functii inainte de implinirea varstei de 18 ani si cei care le-au ocupat dupa implinirea varstei legale a majoratului. Mai mult, Boureanu apreciaza ca tinerii nu pot fi facuti raspunzatori pentru "raul produs societatii romanesti de sistemul comunist" si propune excluderea lor de pe lista persoanelor supuse lustratiei. Deputatul solicita si eliminarea prevederilor care l-ar viza pe consilierul prezidential Theodor Stolojan. (D.I.)
Legile Sanatatii, promulgate
Presedintele Traian Basescu a semnat ieri decretul de promulgare a pachetului de legi privind reforma in domeniul sanatatii, anunta Administratia Prezidentiala. Seful statului a semnat si doua numiri: a lui Lucian Fatu ca ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Finlanda si a lui Ion Macovei ca ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Serbia si Muntenegru. (A.H.)
PPCD: Videanu are idei profane
Vicepresedintele PPCD Bucuresti, George Scarlat, l-a sfatuit ieri pe primarul Adriean Videanu sa renunte la ideea "profanatoare" de a distruge monumentul Iuliu Maniu din Piata Revolutiei. Potrivit acestuia, PPCD se va opune prin orice mijloace proiectului lui Videanu, pe care crestin-democratii il considera "mort din fasa". "Videanu vrea sa distruga monumentul dedicat eroului national, pentru a atribui terenul unor investitori, cu scopul construirii unor cladiri de birouri si a unei parcari subterane", a precizat Scarlat intr-un comunicat de presa, adaugand ca proiectul este ilegal pentru ca noile constructii nu sunt prevazute in Planul Urbanistic General al orasului. De asemenea, liderul PPCD a spus ca nu exista nici o expertiza care sa arate utilitatea proiectului privind construirea parcarii subterane si l-a acuzat voalat pe Videanu ca ar dori astfel sa dea "cu dedicatie" lucrarile, care presupun foraj subteran, unei anumite firme. "Pentru ca o singura firma din Romania este in masura sa efectueze lucrarea, este posibil ca aceasta presupusa achizitie publica sa fie cu dedicatie", a spus Scarlat. El a catalogat drept "o noua fantasmagorie" ideea lui Videanu si si-a exprimat speranta ca nu va fi pusa in practica. (R.P.)
Codrin Stefanescu, la PC
Fostul vicepresedinte al filialei PSD Bucuresti, Codrin Stefanescu s-a inscris in PC. "Era clar ca nu puteam sa ma regasesc intr-o echipa in care oameni ca Vanghelie si ca Oprisan au rolul cel mai important de decizie si in care un presedinte ca Mircea Geoana se transforma peste noapte din maimutoi implementat in lider absolut", si-a motivat Stefanescu plecarea din PSD. "Am decis sa fac un pas pe care l-am cantarit indelung si nu neg ca am avut destule indoieli legate de raspunsul la intrebarea daca este cazul sa mai dedic suflet, emotii, munca si timp intr-o activitate politica", a mai sustinut fostul lider pesedist. (V.D.)
Stoica vrea Constitutie noua
Liberalul Valeriu Stoica a anuntat ieri la Palatul Parlamentului ca va elabora un proiect de revizuire a Constitutiei ce ar viza reglementarea raporturilor dintre functiile de presedinte si premier, ca si o procedura mai flexibila de declansare a alegerilor anticipate. "Declansarea alegerilor anticipate este atat de rigida, incat este practic imposibila", a spus fostul presedinte al PNL. El si-a manifestat convingerea ca ar trebui sa fie mai usor pentru Parlament sa schimbe un guvern atunci cand crede ca acesta ar trebui inlocuit. Stoica a considerat ca, la momentul actual, conflictul dintre presedinte si premier este unul institutional, cauzat de un dualism al puterii executive ce exista in actuala lege fundamentala a tarii. Liberalul a apreciat ca romanii ar trebui sa poata alege intre o republica prezidentiala, in care presedintele sa isi asume si un rol de premier, si una parlamentara. (Rompres)
A r h i v a
  Buluceala din fata Consulatului Italiei va disparea    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (215 afisari)
 Privatizarea Antibiotice, prioritatea AVAS (131 afisari)
 Rotschild consultant la privatizarea Electrica (100 afisari)
 Preturi sociale la mare si in statiunile balneo (93 afisari)
 Colectia inedita a metroului londonez (87 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00991 sec.