Ziua Logo
  Nr. 3600 de vineri, 14 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Italia in fierbere post-electorala
Premierul italian in exercitiu, Silvio Berlusconi, se dovedeste foarte hotarat sa faca lumina in jurul a ceea ce el a numit "lucratura" din timpul legislativelor din 9-10 aprilie, castigate (daca actualele rezultate nu se vor modifica in urma renumararii voturilor) de Uniunea de stanga, a lui Romano Prodi. Berlusconi a anuntat, insa, inca inainte de comunicarea rezultatelor finale ca, avand in vedere "numeroasele nereguli" care au marcat procesul de votare, nu recunoaste victoria adversarului sau politic. "Trebuie sa verificam procesele verbale din 60.000 de birouri de vot, unul cate unul. Rezultatul trebuie sa se schimbe", a adaugat "Cavalerul" Berlusconi. Desi Uniunea a surclasat Casa Libertatilor cu numai 25.524 de voturi, la Camera, si a obtinut o majoritate chinuita in Senat, la doar doua fotolii diferenta, Prodi, mandru de victoria pe care, incepand de luni, o tot revendica de mai multe ori pe zi, l-a invitat pe seful Guvernului sa paraseasca puterea. "Pot sa va asigur ca nu exista nici o indoiala asupra victoriei noastre", a asigurat "Profesorul", la Bologna, orasul sau natal, in fata simpatizantilor veniti sa sarbatoreasca impreuna cu el victoria coalitiei de stanga. Casa Alba a anuntat ca va colabora, ca si inainte, cu noul Guvern italian, indiferent care va fi acesta. Si pentru Bucuresti stirile sunt bune, ambasadorul Italiei in Romania, Daniele Mancini, afirmand, in exclusivitate pentru ZIUA, ca politica Romei fata de Bucuresti nu se va schimba, oricare ar fi rezultatul alegerilor. Italia ramane cel mai mare suporter al Romaniei la UE, ne-a spus Mancini. Maine, un interviu in exclusivitate cu vicepresedintele Parlamentului European si presedinte al Comitetului parlamentar UE-Romania, Guido Podesta. (D.E.)
Oleoductul Constanta-Trieste va fi dublat de un gazoduct
Dupa criza energetica din aceasta iarna, provocata de Rusia, Europa a realizat ca trebuie sa dispuna de surse alternative de energie, iar Romania si Italia deja sunt implicate intr-un astfel de demers - este vorba de conducta Constanta-Trieste. In ce stadiu se afla aceasta initiativa?
Acest proiect este deosebit de important. Romania si Italia s-au numarat printre statele afectate de criza gazelor. Desigur, proiectul Constanta-Trieste exista de mult timp, insa acum, cu siguranta, criza gazelor ne-a facut pe toti sa ne simtim inconfortabil in legatura cu ideea de a dispune de resurse energetice limitate. Asadar, dorim sa diversificam, pe cat posibil, furnizorii si trebuie sa dispunem de cat mai mult petrol si gaz, deoarece este in beneficiul economiilor noastre, deci trebuie sa ne asiguram ca vom dispune de petrol si gaze la cel mai mic pret posibil, astfel incat sa nu prejudiciem dezvoltarea economica. Consider ca atat Guvernul italian, cat si cel roman au specificat ca nu vom face aceasta impotriva cuiva, ci vom incerca sa obtinem un maxim de cooperare cu celelalte state. Ideea ca Marea Neagra si Marea Adriatica vor fi legate prin intermediul unui oleoduct, dublat de un gazoduct Trieste-Constanta, a venit ca cea mai buna solutie posibila. Desigur, exista si alte proiecte - Nabucco, asadar avem in vedere o regiune care va necesita din ce in ce mai multe resurse energetice in anii urmatori - vorbesc de Romania, Bulgaria, Serbia, Slovenia, Croatia, de state care, in viitor, vor face parte din Uniunea Europeana, asadar consumul de gaze si petrol va creste, de unde si necesitatea diversificarii furnizorilor de energie.
"Moldova reprezinta un stat important pentru Italia"
Recent, Guido Podesta, seful grupului UE-Romania din Parlamentul Europen s-a exprimat favorabil Moldovei, afirmand ca ar fi mult mai usor de acceptat acest statulet in Uniunea Europeana decat Turcia, de exemplu. Care este pozitia Italiei in acest sens?
Nu se cuvine sa comentez pozitia unui parlamentar sau a oricarui alt oficial, insa va pot spune care este pozitia Guvernului italian fata de Republica Moldova. Consideram ca Moldova reprezinta un stat important pentru Italia, al carei rol va creste, avand in vedere dimensiunea strategica a regiunii in care se afla. Guvernul italian a sustinut pozitia UE ca Moldova sa fie admisa in spatiul comunitar, in cadrul formatului "5+2" al negocierilor pentru Transnistria. Nu putem admite intretinerea unui asemenea conflict in anii urmatori. Din aceasta cauza, Italia considera ca este important sa se gaseasca o solutie pozitiva in cazul conflictului transnistrean, care sa implice toate partile, inclusiv Romania, caci Romania are ceva de spus in acest caz, din motive istorice si, desigur, din cauza pozitiei sale strategice. Asadar, ar trebui sa oferim Moldovei un fel de "foaie de parcurs", nu numai in vederea rezolvarii diferendului transnistrean, dar si in ceea ce priveste perspectiva europeana a Chisinaului. Nu vorbim de aderarea Moldovei la UE peste cinci sau zece ani, nu stiu cand se va produce aceasta, insa stiu ca, in contextul in care regiunea devine din ce in ce mai europeana, ca sa ma exprim asa, Moldovei trebuie sa ii fie oferita o perspectiva mai clara. Asocierea la UE va mai dura ceva timp, insa, din punctul meu de vedere, viitorul Moldovei va fi, cu siguranta, legat de UE.
Roma, consiliera Bucurestiului pentru Bruxelles
Referitor la activitatile desfasurate in Romania, Italia dispune de un numar mare de experti aflati in institutii europene, ca centrul SECI, sau in posturi cheie ale administratiei, in vederea armonizarii acesteia cu cele europene. De asemenea, exista Institutul Cultural Italian si Institutul de Comert Exterior. Dvs le pastoriti pe toate. Ce reactii va vin de la specialistii italieni din Romania privind conlucrarea cu autoritatile romane?
In primul rand, ma bucur ca nu m-ati intrebat ceva legat doar de economie sau referitor la strategia economica, pentru ca relatiile romano-italiene nu se reduc, nici pe departe, la comert. Desigur, Italia reprezinta principalul partener comercial al Romaniei, cifra afacerilor ajungand, anul trecut, la 9,3 miliarde de euro si presupunem ca, anul acesta, va depasi 10 miliarde de euro, ceea ce reprezinta foarte mult, mult mai mult decat in cazul Japoniei, respectiv mai mult de jumatate din ceea ce se intampla in cazul Chinei, insa Romania are o populatie de 22 de milioane de locuitori, in vreme ce populatia Chinei depaseste 1,3 miliarde de locuitori. Dar relatiile romano-italiene nu se reduc aici, desi mii de intreprinzatori se instaleaza aici, in Romania, companii mijlocii si mari se stabilesc aici, produc pentru piata locala si folosesc Romania ca pe o trambulina pentru a investi in regiune. Asadar, comunitatea antreprenorilor italieni considera ca Romania joaca un rol important in regiune, o tara cu care dorim sa mentinem in continuare cele mai bune relatii. Un lucru deosebit de incurajator, din punctul meu de vedere, este faptul ca intreprinzatorii italieni vin in Romania pentru a se stabili aici, asadar nu se poate vorbi de investitii sporadice. Nu, se stabilesc aici si contribuie la dezvoltarea economica a Romaniei. Insa nu ar fi drept sa consideram relatiile romano-italiene din perspectiva strict economica. Suntem convinsi ca viitorul Romaniei, dar si al regiunii, este unul stralucit, motiv pentru care suntem dispusi sa oferim orice fel de expertiza in orice domeniu. Italia a trimis, deja, recent, doi experti, care vor ramane in Romania timp de 18 luni pentru a ajuta oficialii romani sa atraga fonduri de la Bruxelles, un lucru pe care inca nu intelegeti foarte bine. Odata ce o tara adera la UE, una din cele mai dificile experiente este sa stie la ce usa sa bata pentru ca sa obtina aceste fonduri, o chestiune deosebit de importanta in cazul Romaniei. De asemenea, exista multe alte initiative, unele legate de mediu, care deja se desfasoara in mai multe judete din Romania, dar si in alte domenii si intentionam sa ne implicam si in alte initiative. Din punct de vedere cultural, cred ca putem face mai multe, avand in vedere faptul ca ne cunoastem de generatii si exista cateva proiecte la care vom avea un aport, printre care se afla si cel care va fi organizat anul viitor la Sibiu. Insistam foarte mult asupra acestui aspect si intentionam sa deschidem, in acest sens, centre culturale in mai multe orase din Romania, cu sprijinul investitorilor italieni, dar si al autoritatilor locale. Dispunem de o echipa deosebit de energica aici, la Ambasada, si avem o multime de idei. Speram ca si timpul sa ne permita sa le punem pe toate in practica.
Suporterul Romaniei la UE
Cum vedeti viitorul Romaniei in UE?
Trebuie sa va considerati un partener foarte special al UE. Nu este o lauda fortata, ci pur si simplu asa stau lucrurile. O Uniune puternica nu va avea decat de castigat prin includerea Romaniei in randul statelor europene. Aveti multe de oferit, iar aderarea la UE va va face si dumneavoastra bine din punct de vedere al progresului, stabilitatii, increderii in sine. Avand in vedere toate acestea, Italia se va afla alaturi de Romania din toate punctele de vedere, constituind un adevarat sponsor pentru tara dumneavoastra. Suntem cel mai mare suporter al dumneavoastra, credem in dumneavoastra, la fel cum am crezut inca din prima zi dupa revolutie si credem ca Europa va deveni completa odata cu includerea Romaniei, dar si a Bulgariei, in UE. Aceasta reprezinta dorinta istorica ca cele doua parti ale Europei sa se reuneasca dupa secole de separare si lupte interne.
Daniele Mancini: SUA, NATO, Europa, Romania si Moldova
Daniele Mancini si-a inceput cariera diplomatica in 1978 in cadrul Directiei Generale Afaceri Politice din Ministerul Afacerilor Externe de la Roma. In perioada 1981 -1983 a ocupat postul de prim secretar de Legatie la Ambasada Italiei din Irak, ulterior fiind numit consilier la Cabinetul Ministrului Afacerilor Externe. Intre 1993-1998 a fost prim consilier la Ambasada Italiei din SUA, iar in perioada 1998-2000 a detinut functia de prim consilier in cadrul Delegatiei Permanente a Italiei la NATO. In 2002 a fost promovat la gradul de ministru plenipotentiar. In perioada 2004-2005 a fost director general adjunct al Directiei Generale Europa, din Ministerul Afacerilor Externe, iar in 2005 a fost numit ambasadorul Italiei in Romania si Republica Moldova. (D.E.)
Victor RONCEA 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Numai datorita lui Vanghelie Prodi a castigat alegerile !   de ionion
pt Robin continuare cu Corsica   de Maldini
Aberatia italiana   de Val
Romano Prodi biografie   de Maldini
Cum se fac singuri italienii da rasul lumii   de Harbuzache
Italia acum dupa alegeri in special va intra intr-un boom triumfal !   de ionion
Italia este o enciclopedie :   de ionion
" Italia in declin ? Ia uitati-va la altii", de Maurizio Blondet   de Oriana
Umberto Eco   de neamtu tiganu
S-au racit deja !   de ionion
Sa fiu sincer   de paraipan
Nu sunt convins ca intrebarea s-a mai pus, dar Berlusconi, ca sef al Guvernului, nu are nici o responsabilitate ....?   de Ratacitul
Bush telefoneaza la Ciampi :   de Oriana
sondaje: aveau dreptate americanii !   de Oriana
Italia ramane cel mai mare suporter al Romaniei la UE   de Oriana
A r h i v a
  "Aderarea Romaniei este garantata"    3 comentarii
  Stiri pe scurt    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (215 afisari)
 Privatizarea Antibiotice, prioritatea AVAS (131 afisari)
 Rotschild consultant la privatizarea Electrica (100 afisari)
 Preturi sociale la mare si in statiunile balneo (93 afisari)
 Colectia inedita a metroului londonez (87 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01002 sec.