Ziua Logo
  Nr. 3600 de vineri, 14 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
Harta hazardului
La Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a avut loc ieri reuniunea largita a Comitetului Tehnic de Specialitate - Hazarduri si Riscuri Naturale care a analizat problema alunecarilor de teren, fenomen ce a aparut in majoritatea judetelor. "In urma inundatiilor de anul trecut am facut o analiza la nivelul judetelor si am constatat ca autoritatile locale nu au elaborat hartile de risc, desi aveau aceasta obligatie. Am initiat doua programe de sprijinire a administratiei publice judetene si locale in vederea prevenirii si atenuarii efectelor riscurilor naturale: inundatii, alunecari de teren si cutremure", a declarat minsitrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely. Programul de finantare a elaborarii hartilor de hazard pentru teritoriul judetean si a unei harti de risc pilot in fiecare judet pentru o zona cu potential mare si foarte mare de producere a alunecarilor de teren beneficiaza de 2.800.000 RON din veniturile proprii ale MTCT, iar Programul de cofinantare a hartilor de risc pentru alunecari de teren, de 3.000.000 RON de la buget. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Administratiei si Internelor, alunecarile de teren au aparut in 30 de judete, printre cele mai afectate fiind Gorj, Prahova si Vrancea. (C.P.)
Bani pentru compensate
Cinci judete in care se inregiestreaza o criza a medicamentelor compensate, vor primi bani in plus. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, ca suma de 630 de miliarde de lei vechi care s-a colectat suplimentar la bugetul de asigurari de sanatate in primul trimestru, va fi redistribuita pentru judetele in care exista o criza a medicamentelor compensate. Tariceanu a spus, dupa o intalnire cu secretarii de stat ai PNL, ca sunt aproximativ cinci judete in tara, in care se inregistreaza o criza in domeniul medicamentelor compensate, bugetul alocat acestor judete fiind consumat. "Este o problema pe care incercam s-o rezolvam. Aseara, de fapt am si gasit solutia: Ministerul Finantelor va aloca toate sumele care s-au colectat suplimentar la bugetul asigurarilor de sanatate in primul trimestru. Vor fi 630 de miliarde de lei vechi in plus, care vor fi distribuiti pentru judetele in care avem in momentul de fata, o problema cu medicamentele compensate", a precizat Tariceanu. El a mai spus ca, fata de primele luni ale anului 2005, sumele cheltuite pentru medicamente compensate au crescut cu peste 20%. (C.S.)
Incinerator de deseuri
Primarul Sectorului 1, Andrei Ioan Chiliman, a inaugurat, ieri, primul incinerator de deseuri periculoase din Bucuresti. Investitia realizata de Iridex Group Import Export SRL in zona Chiajna este in conformitate cu prevederile Strategiei Nationale pentru Gestiunea Deseurilor si cu Planul National, aprobate de Guvernului Romaniei. La eveniment au participat si reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase si ai Agentiei Nationale de Protectie a Mediului, care au taiat panglica de inaugurare a incineratorului. Incineratorul are o capacitate de 6000 de tone, urmand sa-si dubleze capacitatea dupa ce va fi inaugurat si al doilea modul, in cursul anului 2007. Valoarea totala a investitiei este de 7,5 milioane de euro. Incineratorul este unul de tip zonal si va neutraliza deseuri periculoase medicale provenite din sistemul sanitar din Bucuresti si localitatile apropiate precum si alte tipuri de deseuri periculoase. Este prevazut cu un sistem de ultima de generatie pentru monitorizarea continua a emisiilor si un sistem avansat de filtrare a acestora, in conformitate cu legislatia europeana si nationala in materie. (M.S.)
Locuri de joaca in Capitala
Primarul Sectorului 3 al Capitalei, Liviu Negoita, vrea sa dubleze numarul locurilor de joaca pentru copii, dupa ce anul trecut a amenajat 74 de spatii de acest fel. In ultimele doua saptamani, angajati primariei au incheiat lucrarile in sase zone noi, iar in prezent lucreaza la investitii si mai mari: la intersectia strazilor D. Ganovici cu Matei Basarab - un loc de joaca de 125 mp.; la Mihai Bravu - Str. Dristor - un loc de joaca si un miniparc de 500 mp., pazit permanent de Politia Comunitara Sector 3; Istriei bl. C1 - loc de joaca si mini-parc de 125 mp; Veverita - refacere parc de 260 mp; Armenis bl. J5 - un loc de joaca, masa de sah si table, pe o suprafata de 2800 mp; Barajul Uzului bl. P1 - inlocuirea aparatelor de joaca. "In cursul acestui an vom perfectiona atat modul de amplasare a aparatelor de joaca, a circulatiei intensive si perimetrale, cat si a calitatii efective a aparatelor destinate copiilor", ne-a declarat Negoita. (M.S.)
Colesterolul la control
Timp de doua luni, peste 50.000 de persoane vor avea posibilitatea de a-si masura gratuit nivelul colesterolui. In aceasta saptamana, a fost anuntata lansarea "Programului HipoChol", in care compania farmaceutica Ozone Laboratories va dota 1000 de medici specialisti si medici de familie din intreaga tara cu aparate de masurare a colesterolului. Dan Schiopu, directorul general al acestei companii ne-a declarat ca "Ritmul de viata alert ne determina pe multi sa recurgem la un regim alimentar nu foarte sanatos. De aici si pana la un nivel al colesterolului ridicat nu este decat un pas". Metoda de masurare a nivelului colesterolului este simpla, realizandu-se cu un aparat similar celui care testeaza nivelul glicemiei. Prof. dr. Mircea Cinteza, a precizat ieri ca valorile crescute ale colesterolului duc la ingustarea arterelor, fenomen urmat de infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral ischemic (atacul cerebral). Conform studiilor, hipercolesterolemia (nivelul ridicat al colesterolului) afecteaza aproape 20% din populatia adulta a Statelor Unite, cu varsta peste 20 de ani si aproximativ 15% pe continentul european. Persoanele care doresc sa-si masoare nivelul colesterolului pot afla informatii despre acest program din farmacii, de pe site-ul www.ozonelaboratories.com sau telefonand gratis la numarul 08008.99663. (Corina SCARLAT)
A r h i v a
  "Lia Manoliu" trece la Primarie    
  40 de inventii romanesti premiate la Geneva    9 comentarii
  Fluviul dezlantuit    
  Copiii invizibili    2 comentarii
  RADET se sparge-n patru    1 comentariu
  Ghidul admiterii computerizate in clasa a lX-a, pe Internet    
  Preturi sociale la mare si in statiunile balneo    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (215 afisari)
 Privatizarea Antibiotice, prioritatea AVAS (131 afisari)
 Rotschild consultant la privatizarea Electrica (100 afisari)
 Preturi sociale la mare si in statiunile balneo (93 afisari)
 Colectia inedita a metroului londonez (87 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01374 sec.