Ziua Logo
  Nr. 3600 de vineri, 14 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
"Lia Manoliu" trece la Primarie
-- Primarul general al Capitalei Adriean Videanu a anuntat ca Stadionul National va fi preluat de municipalitate de la Agentia Nationala pentru Sport * Cheltuielile pentru modernizarea arenei la standarde UEFA se aproapie de 100 de milioane de euro * Edilul-sef a prezentat ieri "zestrea" unui an de mandat: 15 studii de fezabilitate, 190 de proiecte intocmite, 41 in executie si 6 in pregatire
Primarul general Adriean Videanu a anuntat, in conferinta de presa de ieri, ca municipalitatea va prelua, de la Agentia Nationala pentru Sport (ANS), stadionul National din cadrul Complexului Sportiv "Lia Manoliu". "Am avut o discutie finala cu seful cancelariei primului-ministru, Aleodor Francu, cu seful ANS, Florian Gheorghe, cu presedintele FRF, Mircea Sandu, cu reprezentanti ai Universitatii de Arhitectura "Ion Mincu" si am hotarat ca Stadionul National sa treaca in administrarea municipalitatii, probabil de saptamana viitoare, iar aceasta isi va asuma refacerea stadionului, la nivelul exigentelor UEFA si FIFA, dar si cu sprijin financiar din partea Guvernului", a precizat el. Federatia Romana de Fotbal doreste organizarea finalei Cupei UEFA din anul 2009, an ce coincide cu implinirea a o suta de ani de la infiintarea FRF. Bucurestiul va candida cu Stadionul National din Complexul Sportiv "Lia Manoliu" a carui capacitate va fi, la sfarsitul lucrarilor de modernizare, de 60.120 de locuri. Videanu a afirmat, in 16 martie, ca, potrivit estimarilor, cheltuielile pentru modernizarea Stadionului National si aducerea acestei arene la standardele UEFA se ridica la aproximativ 80-90 de milioane de euro. El a spus ieri ca municipalitatea va fi cofinantator al proiectului. Pana in prezent, a fost refacuta doar suprafata de joc a stadionului.
Croitorul Videanu
Adriean Videanu a folosit, ieri, o figura de stil pentru prezentarea bilantului activitatii sale din primul an de mandat, spunand ca a reusit sa croiasca noua haina cu care vrea sa imbrace Capitala, si chiar a inceput cusaturile la "costumul" ce va fi terminat in 2008. El a precizat ca se va ingriji si de cateva "accesorii", a caror finalizare o va lasa insa succesorului sau. Edilul-sef nu s-a putut abtine sa nu-i admonesteze pe jurnalisti ca au creat confuzie intre Programul de dezvoltare a Bucurestilor in perioada 2005-2008, si cele 251 de proiecte - parte componenta ale acestuia. "Nu mi-am dorit si nu doresc sa fac bilantul, pentru ca il voi face in 2008, asa ca voi avea un bilant de informare, cu stadiul in care se afla Programul de dezvoltare a orasului in perioada 2005-2008, ce cuprinde ceea ce eu doresc sa realizez impreuna cu Consiliul General. Am vazut in mass-media ca s-a creat o confuzie intre program si proiect. Trebuie sa intelegeti ca inainte sa incepi sa cosi un costum, trebuie sa-l croiesti. In cazul Programului, sunt etape prevazute de lege pentru implementarea fiecaruia dintre proiecte. Nu se face nici o cheltuiala fara aprobarea, de catre CGMB, a indicatorilor tehnico-economici din studiul de fezabilitate intocmit pentru fiecare proiect, apoi a licitatiei pentru constructor. Eu am croit costumul, ba, mai mult, am inceput sa-l si cos. Zestrea unui an de mandat cuprinde 15 studii de fezabilitate, 190 de proiecte intocmite, 41 in executie si 6 in pregatire", a precizat el.
Adio mitinguri in Piata Revolutiei
Primarul general a prezentat si termenele de finalizare a proiectelor sale. Astfel, 74 vor fi gata in 2007, alte 44 in 2008 si 90 dupa incheierea mandatului sau, iar dintre cele pe care le va termina in acest an, a nominalizat: consolidarea a 26 de blocuri si a cladirii Muzeului Theodor Amann; realizarea sistemului informatic si a unui portal pentru plata amenzilor catre Politie, sistemul geospatial, infiintarea Centrului de monitorizare a copiilor strazii, monitorizarea turistica, finalizarea modernizarii salilor de teatru, signalectica tuturor monumentelor istorice, extinderea arterei de apa pe Bucurestii Noi, a canalizarii pe trei strazi, a apei si canalizarii in gradina Zoo, canalul colector Unirii, modernizarea caii de rulare a tramvaiului pe doua strazi importante, implementarea sistemului unic de taxare pe RATB si metrou, achizitia a 400 de autobuze noi din totalul de 500, modernizarea a 70 de bulevarde importante (aflate acum in licitatii, lucrari pe 32 de bulevarde din cele 100 aflate in programul de intretinere multianuala, licitatia pentru cel putin 5 parcari subterane - printre care cea de la Gara de Nord si Piata Revolutiei.
Primarul general a anuntat, totodata, ca a discutat cu premierul Calin Popescu Tariceanu si cu ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga doua proiecte importante, pentru care are acceptul Ordinului Arhitectilor din Romania. Este vorba despre PUZ-ul cultural Pictor Verona si despre reconfigurarea Pietei Revolutiei - unde nu va mai fi posibila organizarea mitingurilor, intrucat aici vor fi construite doua cladiri, sub intreaga piata urmand a se realiza galerii de arta, parcari etc. Ansamblul statuar "Iuliu Maniu" si monumentul Revolutiei vor fi mutate, Videanu precizand ca acest lucru nu incalca legea drepturilor de autor, intrucat nu sunt incadrate in categoria monument istoric.
Magda SEVERIN 
A r h i v a
  40 de inventii romanesti premiate la Geneva    9 comentarii
  Fluviul dezlantuit    
  Copiii invizibili    2 comentarii
  RADET se sparge-n patru    1 comentariu
  Ghidul admiterii computerizate in clasa a lX-a, pe Internet    
  Preturi sociale la mare si in statiunile balneo    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (215 afisari)
 Privatizarea Antibiotice, prioritatea AVAS (131 afisari)
 Rotschild consultant la privatizarea Electrica (100 afisari)
 Preturi sociale la mare si in statiunile balneo (93 afisari)
 Colectia inedita a metroului londonez (87 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02259 sec.