Ziua Logo
  Nr. 3599 de joi, 13 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Clauza de salvgardare e "absurda"
Europarlamentarul german Klaus Haensch apreciaza drept "absurda" clauza de salvgardare care permite amanarea cu un an a adararii Romaniei si Bulgariei la UE, deoarece aceasta ar permite integrarea efectiva in 2008 indiferent de gradul de pregatire al celor doua tari, transmite Mediafax.
"Clauza de salvgardare, care poate amana aderarea celor doua tari cu un an, este absurda. Precizeaza ca aderarea va deveni efectiva dupa trecerea unei anumite perioade de timp, indiferent daca cele doua candidate sunt bine pregatite sau nu", a spus social-democratul Klaus Haensch, intr-un interviu acordat postului de radio Deutsche Welle. Haensch a adaugat ca stabilirea unei date pentru aderare ar fi fost logica numai daca nu ar fi fost insotita de posibilitatea amanarii.
El s-a declarat convins ca Romania si Bulgaria nu vor reusi sa aplice, pana la sfarsitul anului, recomandarile Comisiei Europene. "Bulgaria si Romania trebuie sa faca eforturi mai mari inaintea unei aderari reusite", a spus Haensch, adaugand ca rezultatele in lupta impotriva coruptiei, esentiale pentru Comisia Europeana, nu se ridica la inaltimea asteptarilor. Haensch, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, considera ca liderii UE trebuie sa anunte decizia pentru cele doua tari in mai, astfel incat autoritatile de la Bucuresti si Sofia sa aiba timpul necesar pentru "a se acorda".
Avantaj Romania
La inceputul lunii aprilie, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a declarat, in timpul unei audieri la Comisia de Externe a PE, ca aderarea Romaniei si Bulgariei la UE in 2007 este fezabila, insa in prezentarea facuta celor doua tari, el a facut o distinctie clara intre acestea. Dupa prezentarea raportului preliminar al lui Olli Rehn, Haensch afirmase ca principalele carente pe care le inregistreaza cele doua tari sunt legate de "reformele incomplete, in special in domeniul justitiei, mai exact in privinta independentei acesteia, precum si in combaterea coruptiei".
Nici in Bulgaria, dar nici in Romania, cetatenii nu au deplina siguranta ca judecatorii sunt cu adevarat impartiali si independenti, ca personalitatile politice cu rang inalt nu sunt mai presus de legi si de justitie, adaugase el la inceputul lunii aprilie, intr-o declaratie citata de site-ul postului de radio Deutsche Welle. Totusi, el a recunoscut atunci ca, potrivit estimarilor recente ale Comisiei Europene, "in Romania situatia poate fi estimata, in linii mari, drept mai buna decat in Bulgaria, asa cum apreciaza in mod vadit Comisia".
Ingrijorare la Paris
Deputatul francez Jacques Myard, raportorul pentru Romania din delegatia pe probleme ale Uniunii Europene din Adunarea Nationala din Franta, si-a exprimat la Paris ingrijorarea in legatura cu incapacitatea Romaniei de a absorbi fondurile europene, relateaza Rompres.
In raportul lui Myard se arata ca o activare a clauzei de salvgardare pentru Romania si Bulgaria ar fi absurda, iar Franta va ratifica Tratatul de aderare la UE a celor doua tari imediat dupa raportul Comisiei Europene, cel mai probabil in luna iunie. Se mentioneaza de asemenea ca membrii delegatiei au subliniat la unison ca eventuala activare a clauzei de amanare dupa raportul Comisiei Europene din luna mai ar fi absurda si inutila. Deputatul Jacques Myard a pledat pentru aplicarea acelorasi criterii pentru Romania si Bulgaria ca in cazul celor 10 state (Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Ungaria) intrate in Uniunea Europeana la 1 mai 2004 pentru care dezbaterea parlamentara s-a facut in ritm accelerat.
"As spune ca ratificarea a trecut atunci fara probleme, chiar daca un anumit numar de eurofederalisti regretau si sustineau ca noua extindere punea capat proiectului lor de Europa ca un superstat. Ceea ce ar fi putut constitui o problema, dar nu cred ca va fi asa, este faptul ca intre timp francezii au spus <<nu>>Constitutiei Europene. Nici eu nu am votat-o, pentru ca o consider utopica, dar in schimb am sustinut intotdeauna integrarea Romaniei si a Bulgariei, pentru ca sunt convins ca acest proiect face parte din geostrategia europeana", a declarat Jacques Myard.
Referitor la ratificarea de catre Paris a Tratatului privind aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, Jean-Pierre Dufaud, presedintele Grupului de prietenie Franta-Romania, a declarat: "Ati vazut ca a fost dat un aviz favorabil unanim ca Franta sa ratifice tratatul in cel mai scurt timp. Acest lucru va avea loc cel mai probabil foarte curand dupa 16 mai, data raportului Comisiei Europene. Toata lumea aici prezenta doreste ca ratificarea sa aiba loc repede si in conditii bune".
Analiza presei germane
Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a publicat o analiza lucida a incalcitelor si emotionalizatelor argumente pro sau contra primirii Romaniei si Bulgariei la termenul stabilit in Uniunea Europeana, transmite postul german de radio Deutsche Welle. Ipoteza demonstratiei lui Karl Peter Schwarz este ca asa numita "clauza de salvgardare" isi exercita efectul scontat doar atat timp cat nu este aplicata. Aparentul paradox este explicat punct cu punct, pornind de la intrebarea: cum poate fi evaluata maturitatea de aderare a unei tari care doreste sa faca parte din Uniunea Europeana? Raspunsul il furnizeaza tocmai lunga lista de criterii pe care statul aspirant trebuie sa le indeplineasca. Dupa ce trece in revista etapele apropierii progresive a Romaniei si Bulgariei de Uniunea Europeana - inclusiv inceperea negocierilor in 2000 si, in mai curent, asteptatul raport de tara, Karl Peter Schwarz considera ca sub aspect tehnic si juridic, lucrurile ar fi cat se poate de limpezi, fiind suficienta pentru evaluarea gradului de maturitate a candidatului la aderare, verificarea minutioasa, fara nici o omisiune, a fiecarui punct din lista de criterii.
Karl-Peter Schwarz sustine ca invocarea clauzei pentru a accelera reformele are efect doar atata vreme cat clauza nu este aplicata. Daca ea totusi este activata aderarea va avea loc in 2008 - o alta amanare nemaifiind posibila. Or, deja simpla amanare ar frana ritmul reformelor, ar produce instabilitate politica interna, ar declansa alegeri anticipate, s-ar solda cu o reducere a investitiilor, ar incuraja migratia si ar prejudicia si interesele tarilor din vestul Balcanilor intarziind securizarea zonei dintre Grecia si Slovenia. Pe scurt, trenul extinderii europene se afla in plina viteza si stoparea lui s-ar solda cu pagube grave. (D.E.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
aderarea e absurda   de stragopoulos
salvgardare: clauza cu dublu sens !   de avarfreson
Gasesc acest articol   de Observator
A r h i v a
  Stan bolovan    18 comentarii
  Saftoiu l-a dovedit pe Ciuvica    10 comentarii
  Lustratia dupa Senat    2 comentarii
  Romanii vor alt Guvern    10 comentarii
  Alegerile anticipate nu sunt dorite de Bruxelles    3 comentarii
  "Iliescu si ai lui sa se duca dracului!"    5 comentarii
  Conturile Nastase, la DNA    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Videanu distruge Piata Palatului (657 afisari)
 Femeile din viata lui Stalin (349 afisari)
 Bancnota de 200 de lei din decembrie (336 afisari)
 Stiri pe scurt (329 afisari)
 Asigurari obligatorii pentru case (236 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01091 sec.