Ziua Logo
  Nr. 3599 de joi, 13 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
Punct de pensie majorat
In luna septembrie, Guvernul intentioneaza sa majoreze punctul de pensie cu trei puncte procentuale. "Ministrul Muncii a prezentat un memorandum pentru cresterea pensiilor. S-a luat decizia de principiu ca punctul de pensie sa creasca cu trei puncte procentuale, in luna septembrie 2006. Ministerul Muncii va elabora actul normativ in timp util pentru ca sa poata fi aplicat in septembrie. Pentru aceasta masura se va suplimenta bugetul asigurarilor sociale cu 170 milioane de lei noi", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Valoarea punctului de pensie a crescut la sfarsitul anului 2005 de la 2.955.592 lei la 323 RON. Oana Marinescu a mai precizat ca s-a luat aceasta decizie deoarece, in urma recalcularii, nu au beneficiat de majorarea pensiei toti pensionarii. In plus, Marinescu a afirmat ca aceasta decizie "este in conformitate cu angajamentele asumate in programul de guvernare al Aliantei D.A. in care se prevede ca pana in 2008 pensiile sa creasca in termeni reali cu 30%". (C.S.)
Lege pentru chiriasi evacuati
Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a elaborat un proiect de Lege privind protectia persoanelor ramase fara locuinta in urma restituirii locuintelor preluate in mod abuziv in perioada regimului totalitar comunist. Proiectul, care poate fi consultat pe pagina de Internet a ANRP, este supus dezbaterii publice. Actul normativ are ca scop protectia sociala a persoanelor fizice evacuate sau care urmeaza sa fie evacuate din locuintele restituite sau ce vor fi restituite fostilor proprietari. Masurile de protectie astfel promovate ar urma sa se aplice la expirarea termenului prevazut de actele normative privind protectia chiriasilor si numai daca nu au putut fi reinnoite ori prelungite contractele de inchiriere ale chiriasilor din casele nationalizate, ori nu s-au putut incheia aceste contracte, dar nu din vina chiriasului. Legea nr.241/2001 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte prevedea un termen de 5 ani pentru prelungirea contractelor de inchiriere, termen care expira in acest an. In fapt, masurile de protectie se refera la acordarea unor ajutoare in bani si punerea la dispozitia chiriasilor evacuati de locuinte sociale. (L.M.)
Proteste MediaSind
Uniunea Sindicala MediaSind a organizat ieri un pichet in fata Parlamentului, in semn de protest fata de refuzul parlamentarilor de a depolitiza cele doua societati de radio si televiziune publice. Aceasta actiune de protest a fost sustinuta de Clubul Roman de Presa, Agentia Romana de Monitorizare a Presei si principalele confederatii sindicale din Romania: Blocul National Sindical, CNSLR-Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, CNS Meridian. De asemenea, Federatia Europeana a Jurnalistilor (FEJ) si Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) au transmis un protest oficial. "Majoritatea jurnalistilor se asteapta ca implicarea politica in conducerea radioului si televiziunii publice sa fie un lucru de domeniul trecutului", a declarat Aidan White, secretar general FEJ. "Dar aici avem de-a face cu un caz in care Parlamentul unei tari candidate la Uniunea Europeana cedeaza controlul asupra radioului si televiziunii publice, clientelei sale politice", a completat White. Protestul MediaSind va continua si astazi, in fata sediului Guvernului, deoarece si aceasta institutie a dat aviz favorabil proiectului de lege initiat de Raluca Turcan, presedinta Comisiei de Cultura, Arta si Mas-Media. (C.P.)
Ghidul WC-ului la tara
Vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, Marius Popovici (PPCD), s-a gandit sa vina in ajutorul locuitorilor din mediu rural care folosesc inca WC-urile din curte. Ideea salvatoare pe care a gasit-o Popovici pentru ca satenii sa nu mai astepte "poate chiar zece ani" extinderea lucrarilor de canalizare si a sistemelor de epurare in zona lor este elaborarea unui ghid tehnic cu instructiuni de construire a WC-urilor cu apa. Ghidul este destinat "gospodarilor instariti de la tara", care isi pot permite, intr-un an cu recolta buna, sa cheltuiasca 50 de milioane de lei pentru construirea instalatiei, suma la care este estimat costul lucrarii. Solutiile tehnice propuse de taranist cuprind realizarea unui foraj cu hidrofor, a unui WC si a unui tanc antiseptic. Popovici a prezentat si avantajele: "Prin aceasta instalatie simpla, nu mai miroase WC-ul, si in plus, este si apa calda si rece". Ideea i-a venit in timpul deplasarilor in teritoriu din campania electorala, cand a fost pus de multe ori in situatia de a merge "in spatele curtii". El ar vrea mai multa implicare din partea Guvernului, care plateste "o pensie" pentru o ora de supraveghere a unui telefon, dar nu are bani pentru apa la sate. Potrivit taranistului, instalatia este extrem de simpla. "Si eu stiu sa fac instalatia asta! Am facut-o de doua ori, la munte", a spus Popovici. (R.P.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
inca se minte   de cosor ion
A r h i v a
  Dunarea pana la cer    2 comentarii
  Relaxare la granita    2 comentarii
  Videanu distruge Piata Palatului    15 comentarii
  Asigurari obligatorii pentru case    4 comentarii
  Licee "restructurate" in Bucuresti    
 Top afisari / comentarii 
 Videanu distruge Piata Palatului (657 afisari)
 Femeile din viata lui Stalin (349 afisari)
 Bancnota de 200 de lei din decembrie (336 afisari)
 Stiri pe scurt (329 afisari)
 Asigurari obligatorii pentru case (236 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00931 sec.