Ziua Logo
  Nr. 3599 de joi, 13 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Videanu distruge Piata Palatului
-- Primaria Capitalei lucreaza la un proiect de reamenajare a Pietei Revolutiei dupa celebra esplanada de la New York * In locul monumentelor dedicate lui Iuliu Maniu si Revolutiei, se doreste construirea a doua blocuri pentru birouri, parcari si magazine subterane
Primaria Municipiului Bucuresti are in proiect constructia a doua cladiri si a unei parcari subterane in Piata Revolutiei chiar pe locul in care in prezent se gasesc monumentele realizate de Alexandru Ghildus si Mircea Spataru, dedicate Revolutiei, respectiv lui Iuliu Maniu, transmite MEDIAFAX. Proiectul de reconfigurare totala a Pietei Revolutiei a iscat insa controverse intre Primaria Municipiului Bucuresti si Ministerul Culturii si Cultelor. Reconfigurarea "in totalitate" a Pietei Revolutiei a fost confirmata si de Gheorghe Udriste, directorul Directiei Drumuri, Transporturi si Sistematizarea Circulatiei din cadrul Municipalitatii. "Acolo va fi un fel de Piata Rockefeller, de la New York (...) Vor fi galerii comerciale la nivelul minus unu in care se vor face mai multe guri de acces: din parcul din fata Ateneului, dinspre Sala Palatului, dinspre Ministerul Administratiei. Vor fi, de asemenea, doua edificii inalte, cladiri de birouri, unul pe locul in care acum e parcarea de la Cina si celalalt dincolo de Biblioteca Centrala Universitara, pe locul ocupat acum de statui. Piata Revolutiei va fi reconfigurata in totalitate", a declarat pentru MEDIAFAX Gheorghe Udriste.
Totusi, pana in prezent, Primaria nu are finalizat un proiect in acest sens. Oficialii Municipalitatii sunt insa cei care vor pune la dispozitie terenul, Piata Revolutiei, unui potential investior, dupa ce proiectul va fi finalizat. Si tot primaria Bucuresti urmeaza sa fie proprietarul edificiului.
Pe de alta parte, MCC considera ca aprobarea unui proiect de asemenea amploare ar trebui dezbatuta public, inainte de a se aplica. In plus, ridicarea unei cladiri in acea zona ar avea nevoie de aprobarea celor doi artisti, Mircea Spataru si Alexandru Ghildus, pentru a le fi mutate monumentele din Piata Revolutiei. Legea 8 din 1996, privind drepturile de autor si drepturile conexe, impune un monument amplasat intr-un loc sa poata fi mutat de acolo exclusiv cu acordul autorilor. Cei doi artisti nu vor sa auda de mutarea monumentelor.
Videanu "acoperit"
de Ordinul Arhitectilor
Adriean Videanu vrea sa fie acoperit in realizarea megaproiectelor sale de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), cei mai buni specialisti in domeniu fiind invitati de primarul general al Capitalei sa dezbata "in mod polemic si profesional", toate studiile de urbanism privind dezvoltarea Bucurestilor. "Vrem sa mutam din zona diletantismului in zona profesionalismului arhitectura orasului. Contam pe suportul structurii profesionale si dorim crearea unui cadru in care aceasta sa se manifeste public, pentru ca vrem sa avem si o transparenta a proiectelor noastre", a declarat Videanu, ieri, cu ocazia semnarii unui protocol de colaborare in acest sens cu presedintele OAR, Victor Hurduc. In document se prevede realizarea unei strategii concrete de dezvoltare urbanistica si arhitecturala unitara a Capitalei. Presedintele OAR a anuntat ca va sustine Primaria Capitalei pentru promovarea unor proiecte publice. Astfel, arhitectii membri ai OAR vor participa la activitatea tuturor comisiilor tehnice de profil din cadrul municipalitatii. Primarul general a precizat ca vor fi demarate, impreuna cu OAR, doua proiecte importante pentru Capitala. Este vorba despre refacerea Pietei Universitatii si reabilitarea centrului istoric - Hanul Gabroveni, care va deveni un centru cultural al Bucurestilor. Potrivit arh. Victor Hurduc, Piata Universitatii va fi revitalizata, in asa fel incat infrastructura si circulatia subterana sa se realizeze in mod diferit decat in prezent. Astfel, iesirea la suprafata din statiile de metrou ar urma sa se faca pe mai multe puncte (de la Piata Universitatii pana la Sala Dalles). Totodata, se va reconfigura volumetric piata, spatiile urmand sa fie amenajate astfel incat sa poata permite desfasurarea unor intalniri si evenimente artistice.
Magda SEVERIN 
 Afisari: 657  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Videanu din Videle   de fapopescu
Cel mai prost primar   de negru voda
E foarte frumoasa tepa cu nuca-n varf ....   de toni
Asta dovedeste ca autoritatile n-au nici un fel de plan urbanistic pe termen lung   de romanul
"Piata Rockfeller", de Adriean Videanu   de Gargantua
no way   de andro
Gata, a si renuntzat la pavarea aleilor Cismigiului cu marmura si la un nou sediu de primarie?!   de G.B.
Cand isi da demisia primarul "n-a facut nimic vizibil" ?   de Tzepelica
Saracul Bucuresti...si cand te gandesti ca odinioara era numit Parisul de...   de ionion
Santeti siguri ca nu e un Monument in cinstea lui Vlad Tepes.. ? Daca discutau despre vreo bisericuta sec. XV .OK dar   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Unde-i comision, nu-i tocmeala !   de Pinkie
cat e spaga?   de TataMare
frumoasa poza..   de neamtu tiganu
Bucuresti-ul remodelat ?!?!?   de Olga Khan
Tampenie   de Normal
A r h i v a
  Dunarea pana la cer    2 comentarii
  Relaxare la granita    2 comentarii
  Asigurari obligatorii pentru case    4 comentarii
  Licee "restructurate" in Bucuresti    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Videanu distruge Piata Palatului (657 afisari)
 Femeile din viata lui Stalin (349 afisari)
 Bancnota de 200 de lei din decembrie (336 afisari)
 Stiri pe scurt (329 afisari)
 Asigurari obligatorii pentru case (236 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00872 sec.