Ziua Logo
  Nr. 3599 de joi, 13 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Guvernul razgandeste privatizarea CEC
-- Dupa ce a anuntat majorarea de la 75% la 85% a pachetului de actiuni care va fi oferit unui investitor strategic, ieri Executivul a stabilit ca procentul va fi in final de numai 69,9% * Din acest pachet, contravaloarea a 9,9% va fi transferata la Fondul Proprietatea
Investitorul strategic va prelua 69,9% din actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), iar contravaloarea a 9,9% din acest pachet va fi transferata Fondului Proprietatea, a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Strategia initiala de privatizare a CEC prevedea vanzarea unui pachet de 75% din actiunile institutiei catre un investitor strategic. Potrivit Oanei Marinescu, Ministerul Finantelor Publice a prezentat, in sedinta de ieri al Executivului, o nota referitoare la strategia de privatizare a CEC, si va elabora si va prezenta Guvernului un act normativ privind procesul de privatizare a CEC. Autoritatile ne-au asigurat ca procedura de privatizare va fi similara cu cea de la BCR si va fi in trei etape: cea a depunerii ofertelor neangajante, a ofertelor angajante si cea a ofertelor angajante imbunatatite. Purtatorul de cuvant a Executivului a precizat, pentru Mediafax, ca Guvernul doreste sa maximizeze veniturile care pot fi obtinute din privatizarea CEC, tinand cont si de solicitarile investitorilor. Marinescu a explicat ca Executivul incearca sa imbine necesitatea vanzarii unui pachet cat mai mare de actiuni, asa cum solicita investitorii, cu posibilitatea de a obtine venituri cat mai mari de catre stat, prin vanzarea ulterioara a actiunilor ramase neprivatizate. "Experienta de pana acum a aratat ca pretul actiunilor a crescut dupa ce a sporit nivelul de performanta al companiei, dupa preluarea acesteia de catre investitorul strategic", a spus Marinescu.
Fostul ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, membru in comisia de privatizare a bancii, a declarat la inceputul lunii martie, ca comisia a decis sa modifice strategia de privatizare, cumparatorul urmand sa preia o participatie de 85%, fata de nivelul de 75% anuntat initial. Aceasta schimbare nu a mai avut loc. Comisia a propus ca pretul sa reprezinte 75% din grila de punctaj pentru selectia ofertelor angajante, iar in ultima faza a procesului, cei doi sau trei finalisti sa depuna numai oferte de pret.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, anunta, recent, ca vanzarea institutiei se va incheia numai pentru sume importante de bani, iar autoritatile romane isi rezerva dreptul de a respinge toate ofertele daca pretul nu este satisfacator. "Am anuntat oficial ca, daca suma oferita nu este satisfacatoare, nu vindem CEC", afirma Vladescu. El considera ca este normal ca autoritatile sa astepte un pret mare pentru o banca de reputatia CEC, una dintre cele mai vechi institutii bancare din Romania. Ministerul Finantelor este unicul actionar al CEC. Pe lista participantilor preselectati in procesul de privatizare CEC figureaza sase banci: National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen. (C.S.; A.G.C.)
A r h i v a
  Taxa pe viciu aprinde inflatia    2 comentarii
  Bancnota de 200 de lei din decembrie    6 comentarii
  Incertitudinea se mentine la Petrom    
  80% dintre romani nu pot economisi    2 comentarii
  Angajatii Loteriei si Imprimeriei nu mai primesc actiuni    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Videanu distruge Piata Palatului (657 afisari)
 Femeile din viata lui Stalin (349 afisari)
 Bancnota de 200 de lei din decembrie (336 afisari)
 Stiri pe scurt (329 afisari)
 Asigurari obligatorii pentru case (236 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01119 sec.