Ziua Logo
  Nr. 3599 de joi, 13 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Adrian Severin si Legea lustratiei
Sorin ROSCA STANESCU 
Daca este grav atunci cand Justitia, aplicand incorect o lege buna, comite erori care se transforma in veritabile drame, uneori chiar fatale, carora le cad victima oameni nevinovati, cu atat mai grav este cand un act normativ e imperfect. Chiar daca punerea lui in opera de catre institutiile abilitate va fi fara cusur, categorii intregi de cetateni ar fi lovite naprasnic si pe nedrept. Este exact discutia care se poarta, mai mult pe sub masa decat la vedere, asupra Legii lustratiei care, in urma cu cateva zile, a fost aprobata de Senat. Prevalandu-se de variante mai vechi, de existenta unor prevederi care, de fapt, nu au fost adoptate si care ar fi extins nepermis de mult cercul viitorilor lustrati, diferiti "specialisti", care provin din fostul aparat represiv comunist, au incercat si, in parte, au reusit o diversiune. Sa-i convinga pe cei asupra carora nu va cadea in realitate securea lustratiei ca vor fi si ei lustrati. Si nu a fost greu. Pentru ca nu toata lumea a citit cu atentie formula semnata de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, dupa sedinta din 10 aprilie 2006. Unul dintre cei care ar fi putut, intr-un asemenea scenariu, sa fie lustrati este Adrian Severin. Si daca asa s-ar fi intamplat, cazul ar fi fost strigator la cer. Voi da exemplul lui Severin pentru a arata cat de periculoasa este diversiunea care bantuie, in acest moment, in societatea romaneasca. Careia, in paranteza fie spus, i-a cazut victima, intre altii, si Razvan Ungureanu care, in decembrie '89, avea 21 de ani si era imposibil sa intre in vreuna dintre categoriile enumerate de Lege, persoane carora li se va interzice, in urmatorii zece ani, sa fie alesi ori desemnati in pozitii importante in stat. Iar Tariceanu s-a pronuntat si el fara sa fi citit, in prealabil, legea.
Una dintre versiunile care circula este ca Adrian Severin, intrucat a predat unde nu trebuia Drept Comercial, ar trebui sa faca parte dintre lustrati. Daca s-ar fi intamplat asa, Legea era stramba, iar realitatea rezultata din ea, strigatoare la cer. Adrian Severin a fost ministru al Reformei in primul guvern democratic, instalat dupa caderea lui Ceausescu. Cand a incercat sa forteze accelerarea reformei, a intrat in coliziune cu gruparea dura, pro-comunista, din fostul FSN. Au fost adusi minerii, iar Guvernul Roman, cu Severin cu tot, a fost aruncat peste bord in septembrie '91, prin mijloace anticonstitutionale. A fost ministru de Externe al Romaniei sub guvernul instalat de CDR. Apoi a fost ales presedinte al Adunarii Parlamentare a OSCE, presedinte de onoare al aceluiasi for, primul om politic din Europa Centrala si de Est care, in nume propriu, a fost desemnat sa conduca o organizatie paneuropeana, presedinte al Comisiei de Politica Externa a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, functie pe care o detine si in prezent. De doua ori a primit medalia "Pro Merito" a Consiliului Europei. A fost ales raportor al Consiliului Europei pentru Legea lustratiei si demolarea mostenirii sistemelor totalitare de tip comunist, raportor ONU pentru drepturile omului in Belarus, vicepresedinte al Comisiei Juridice si a Drepturilor Omului a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si euro-observator al Parlamentului European. O personalitate proeminenta si pozitiva nu numai la nivel national, ci, dupa cum se vede, si in plan european. Ei bine, in varianta lansata pe piata de diversionisti, el ar fi urmat sa fie lustrat, pentru ca, sub regimul comunist, jurist eminent fiind, a predat o vreme Dreptul Comercial International, la Cursul post-universitar de Comert Exterior, mutat cu arme si bagaje, impreuna cu intreaga Facultate de la ASE, la Academia Stefan Gheorghiu. Daca varianta pusa pe piata de adversarii Legii lustratiei ar fi cea reala, atunci Severin ar urma sa fie tuns, ras si frezat. Si, in paranteza fie spus, pe parcursul unei convorbiri telefonice cu acesta, Severin aflandu-se intr-una din misiunile sale in strainatate, m-am convins ca si el fusese indus in eroare.
Dar pacaleala careia i-a cazut victima Severin nu este un caz singular. Mii de oameni au fost manipulati astfel, in ultimele doua-trei zile. Iar multi dintre ei sunt personalitati nu numai remarcabile, ci si beneficiare ale unui grad inalt de incredere, acordat de societatea civila. Si de mediile in care isi desfasoara activitatea. E usor de imaginat ca o eventuala dezaprobare instinctiva de catre acestia a Legii lustratiei, adoptata de Senat, ar putea conduce fie la discreditarea actului normativ, fie chiar la punerea lui pe butuci.
Este motivul pentru care m-am decis sa trag acest semnal de alarma. Pentru ca Legea lustratiei, chiar daca vine abia acum, nu vine totusi prea tarziu. Este normal si este drept ca, in contextul condamnarii istorice a sistemului comunist, persoanele care au contribuit, in mod decisiv, la mentinerea, timp de jumatate de secol, a dictaturii in Romania, la restrangerea dramatica a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, la distrugerea a milioane de vieti si la mutilarea altor milioane de familii, sa nu mai aiba dreptul sa-si induca in eroare concetatenii, promovand fie pe calea alegerilor libere, fie prin numire la functii politice si administrative de importanta majora. Pentru numai zece ani.
 Comentarii: 29 Afiseaza toate comentariile  
Legea lustratiei e un proiect deja mort   de Ratacitul
Comunisti si Securisti acceptati sa fiti pedepsiti!   de Marin Marian Gheorghe
DL. ROSCA , MAI LASA-NE!!!!   de chris59
De ce-i dati atata atentie lui SRS?   de Gargantua
Iote ca...   de gili
A lustrui, lustrare !!!   de DanBruma
Legile " lustratiei "...   de Roxana
Eu zic sa-i lustruim pe toti   de PANTAGRUEL
   de ionion
ingrata misiune a apararii   de simiondan
FATZA HIDOASA A IMPOSTURII COMUNISTE.   de ursu livia
Dupa ce a sarit ieri in apararea mafiotilor, SRS il plange azi si pe Severin   de Tzepelica
D'ale lustratiei   de Umorul Negru
Ne invirtim in jurul cozii ...   de gili
STATUL PRIVILEGIATILOR   de Mircea Popescu
Amnezie   de Tassie
Legea Lustratiei   de Marcel Cozma
Lustratie   de octaaa
CC   de octaaa
Bine, Neica, ca ne-ai luminat !!!   de Alcor
SRS   de cosor ion
Legea lustratiei   de marianaduval
A fumat mult dar nu a tras in piept...   de atentie
De ce-i doare pe "ei" lustratia ?   de motanul incaltat
Legea lustratiei..   de puiu1952
lustratie mai buna   de niculina
Severin a inventat APA , e INVENTATOR...   de Radu Dragan
SUNT PLINE CIMITIRELE DE OAMENI INDISPENSABILI !!!   de tovmatei
Legea represiunii post-comuniste   de Vasile Teodorovici
A r h i v a
  Ce are de facut CNSAS ca sa devina un alt CNSAS    5 comentarii
  Haos intre aliati, dar economiei ii merge bine    1 comentariu
  De ce creste pretul la gaze    2 comentarii
  Instabilitate ideologica    1 comentariu
  Calin Popescu Tariceanu: "Avem o obligatie istorica, morala, politica fata de Moldova"    9 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Ovidiu Tender si Marian Iancu, victime ale unui sistem labil    2006-04-12
  Basescu face o miscare spectaculoasa: tranteste dosarele pe masa    2006-04-04
  Se rupe. Si de jos in sus, si de sus in jos. Si la subsuori    2006-04-03
  Paiul care rupe spinarea coalitiei    2006-03-31
  Plecarea domnului Ticu    2006-03-29
 Top afisari / comentarii 
 Videanu distruge Piata Palatului (657 afisari)
 Femeile din viata lui Stalin (349 afisari)
 Bancnota de 200 de lei din decembrie (336 afisari)
 Stiri pe scurt (329 afisari)
 Asigurari obligatorii pentru case (236 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.26750 sec.