Ziua Logo
  Nr. 3599 de joi, 13 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Experimente fotografice la MNAC
Astazi, la orele 19.00, va avea loc la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) vernisajul expozitiei "Experimente fotografice din colectia IVAM". IVAM este acronimul Institutului de Arta Moderna din Valencia (Institut Valencia d'Art Modern).
Pana pe 21 mai, vor putea fi vazute la MNAC treizeci si cinci de lucrari care acopera aproape o suta de ani de experiment in arta fotografica. Printre autorii fotografiilor aduse acum in Romania se regasesc nume mari ale fotografiei moderne si contemporane: Man Ray, Marcel Duchamp, Constantin Brancusi, Pere Catala Pic, Laszlo Moholy-Nagy, Cindy Sherman. Expozitia de la MNAC face parte dintr-un proiect itinerant, organizat de IVAM si Institutul Cervantes, cu sprijinul Fundatiei Astroc.
Tot astazi, inaintea vernisajului, este programata la MNAC o masa rotunda pe tema experimentului in fotografie, de la avangardele istorice la era digitala. Participa: Consuelo Ciscar Casaban, directoarea IVAM, Josep Vicent Monzo, curatorul expozitiei, Iosif Kiraly, artist vizual, profesor la Universitatea de Arte din Bucuresti, si Mihai Oroveanu, director general MNAC.
Conform lui Josep Vicent Monzo, "Colectia IVAM ofera o vedere de ansamblu asupra evolutiei istorice a fotografiei, de la acei artisti care au folosit lumina de la nivelul ei de baza, esential, pana la cele mai compexe variatii. Autorii retinuti in acesta selectie au pornit de la intelegerea fotografiei ca mijloc de expresie artistica, incercand sa formuleze schimbari importante in folosirea ei ca instrument. Colectia prezinta un grup echilibrat, de la simple fotografii alb-negru la cele mai surprinzatoare variatii pe suporturi de mari dimensiuni. Selectia cuprinde imagini surprinse din diverse secvente de realitate, conceptul creativ conferindu-le statutul de experiment - constructii libere, generate de imaginatia subiectiva si diverse experimente cu posibilitatile tehnice ale acestui mediu" (din textul de prezentare a expozitiei).
Cosmina I. IONESCU 
A r h i v a
  50 de ani de poezie    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Videanu distruge Piata Palatului (657 afisari)
 Femeile din viata lui Stalin (349 afisari)
 Bancnota de 200 de lei din decembrie (336 afisari)
 Stiri pe scurt (329 afisari)
 Asigurari obligatorii pentru case (236 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13000 sec.