Ziua Logo
  Nr. 3599 de joi, 13 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Asiaticii se pregatesc de Revelion
Continentul asiatic este populat de o mare diversitate de oameni apartinand unei si mai mari diversitati religioase si culturale. Asa se face ca, aproape in toate tarile asiatice, Anul Nou este intampinat de doua sau chiar de mai multe ori intr-un ciclu calendaristic: odata la 1 ianuarie, iar in restul cazurilor, in functie de calendarul sau calendarele traditionale folosite in paralel cu cel gregorian.
Majoritatea statelor asiatice asteapta cumpana dintre ani la mijlocul lunii aprilie, anotimpul recoltelor si al musonilor. Ieri, sinhalezii si tamilii din Sri Lanka au intampinat Anul Nou conform calendarului comun solar folosit de cele doua etnii majoritare in Sri Lanka (sinhalezi - budisti 74%, tamili - hindusi 18%).
Anul Nou (Aluth Avurudhu la sinhalezi si Puththandu la tamili) este marcat in fiecare an la mijlocul lui aprilie (Bak), cand soarele trece din Meena Rashiya (casa pestilor) in Mesha Rashiya (casa berbecului). Trecerea in Noul An nu se face la miezul noptii, ci la o ora fixata de astrologi. De asemenea, sfarsitul anului vechi nu este urmat de prima secunda din Anul Nou, existand o pauza chiar de cateva ore intre ani. Numita de sri-lankezi "perioada neutra", aceasta trebuie exclusiv petrecuta in tacere si rugaciune, orice activitate fiind interzisa. Nu intamplator, in Sri Lanka luna aprilie este cea a recoltelor, celebrarea Anului Nou avand loc in mijlocul belsugului oferit de natura. Foarte importanta este imbaierea inainte de Revelion (de obicei in lapte sau zeama de orez), urmata de aprinderea focurilor in seminee sau sobe, de demararea unor noi afaceri si in cele din urma de masa in familie. Toate acestea sunt intrerupte in perioada neutra. Dupa trecerea in Anul Nou, oamenii ies pe strazi, unde petrec in stil traditional. Astazi este randul thailandezilor si indienilor hindusi sa intre in Anul Nou. Anul Nou thailandez se numeste Songkran si festivalul organizat cu aceasta ocazie dureaza trei zile, anul acesta intre 13-15 aprilie, dupa calendarul gregorian.
Obiceiuri de sute de ani
Obiceiurile difera de la regiune la regiune, dar cea mai interesanta este aruncarea cu apa. Oamenii se stropesc fara sa tina cont de diferenta de varsta sau de superioritatea adversarului, acest obicei avand loc de sute de ani, pentru ca anul care vine sa fie ploios. Se viziteaza manastirile, credinciosii se roaga aducand ofrande precum orez, fructe, si dulciuri sau mancare pentru calugari. Un alt obicei foarte important, spalarea statuilor lui Budha Vaisakhi (Anul Nou solar hindus), este asteptat in unele regiuni ale Indiei la 13 aprilie. De obicei, festivalurile au loc pe malul raurilor, considerate de credinciosii hindusi semne ale gratiei divine. In Cambodgia, Anul Nou (Chaul Chnam Thmey) va fi intampinat tot la 13 aprilie, cand se va da startul unei suite de petreceri si ritualuri desfasurate pana la 15 aprilie. Vineri, 14 aprilie, Anul Nou soseste in Nepal si Bangladesh. Pentru nepalezi, ziua de 14 aprilie 2006 in calendarul gregorian va fi prima zi a Anului 2063 (Bikram Sambat, Anul Nou) si prima zi a lunii calendaristice Baiksah, conform calendarului solar nepalez. (B.M.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
sa n am parte daca va mint   de CHIORU
A r h i v a
  Femeile din viata lui Stalin    
  In cautarea acusticii lui Stradivarius    
  Le Monde diplomatique in limba romana    
  O noua colectie Nora B.    
  "Harry Potter" la National Portrait Gallery    1 comentariu
  meteo    
  Romania in perioada stalinista    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Videanu distruge Piata Palatului (657 afisari)
 Femeile din viata lui Stalin (349 afisari)
 Bancnota de 200 de lei din decembrie (336 afisari)
 Stiri pe scurt (329 afisari)
 Asigurari obligatorii pentru case (236 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00798 sec.