Ziua Logo
  Nr. 3599 de joi, 13 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Femeile din viata lui Stalin
Stalin a ramas in istorie drept unul dintre cei mai sangerosi tirani ai lumii, iar in amintirea contemporanilor sai - un cosmar fara sfarsit. Insa, in timp ce despre latura publica a vietii sale s-au scris si se cunosc foarte multe lucruri, viata intima a tiranului de la Kremlin ramane in continuare un secret bine pazit, comenteaza in editia sa de ieri publicatia moscovita "Komsomolskaia Pravda", care ii consacra un intreg articol, relateaza Rompres.
Inca pe cand traia, Stalin supraveghea atent ca nu cumva unele detalii "incomode" ale vietii sale sa ajunga in atentia opiniei publice si, de aceea, toate biografiile dictatorului sovietic sunt punctate de "pete albe". Bunaoara, atitudinea lui Stalin fata de femei ramane o enigma. Nu se cunosc prea multe nici despre numerosii sai copii, dintre care pe unii i-a crescut, iar pe altii i-a lasat de izbeliste, fara sa se intereseze vreodata de ei. Singura femeie cunoscuta in viata lui Stalin careia tiranul ii implinea si cele mai extravagante capricii, fara sa fi obiectat vreodata a fost fiica sa, Svetlana. Dupa ce mama Svetlanei, cea de-a doua sotie a lui Stalin, s-a sinucis, impuscandu-se, fiica mai mica a avut o influenta covarsitoate asupra tatalui, devenind un fel de "stapana a inimii lui", dupa cum recunostea insusi Stalin. Casatoria dictatorului cu Nadejda Aliluieva este, de asemenea, acoperita de un val de mister. Cei doi au convietuit 12 ani, dar, dupa cum marturiseste o prietena apropiata a Nadejdei, aceasta n-a fost vazuta vreodata calma in anii de casnicie. Cu cateva zile inainte ca Nadejda sa-si curme viata - conform versiunii oficiale - Stalin i-ar fi aruncat in fata, in timp ce se certau: "Stii tu oare ca-mi esti fiica? Cum indraznesti sa mi te opui?!" Nici pana in prezent nu se stie daca aceasta declaratie are sau nu acoperire in realitate.
Nu si-a cautat niciodata copiii
Din prima casnicie, cu tanara Ekaterina Svanidze, Stalin a avut un fiu, Iasa. Relatiile sale cu acesta erau extrem de tensionate, Iasa incercand chiar sa se sinucida. Dar tentativa sa nereusita nu i-a atras decat ironie din partea tatalui sau care i-a spus, fara ocol: "Esti un mare pampalau! Nici sa te omori nu esti in stare!" Dictatorul nu s-a aratat mai tandru nici cu cel de-al doilea fiu al sau, pe care l-a avut din casnicia cu Nadejda Aliluieva, Vasili. Stalin a fost aspru cu ambii sai fii, iar cu unii dintre copiii sai nu a comunicat vreodata. Astfel, in 1911, pe cand se afla in exil in Siberia, la Solvacegodsk, Iosif Stalin fusese cazat in casa fiicei diaconului din localitate. La scurt timp, aceasta a nascut un baietel, pe care l-a botezat Kostea. Putini stiau ca baiatul Matrionei este fiul lui Stalin, oficial Kostea avea patronimicul Kuznetov, dupa numele sotului Matrionei, decedat cu doi ani inaintea de venirea lui Stalin in exil. Dupa ce i-a expirat termenul de recluziune, Stalin nu s-a mai interesat niciodata de Kostea. In timpul celui de-al doilea exil, in satul Kureika din regiunea Turuhanovsk, intre 1914-1917, Stalin a locuit in casa unei adolescente de 14 ani, Lida Perepraghina, care i-a nascut doi gemeni. Unul dintre baieti a murit, iar celalalt a fost inscris cu numele de Aleksandr Djugasvili, adevaratul nume de familie al lui Stalin. Pentru ca abuzase de tanara fata, Stalin risca sa fie judecat si condamnat la inchisoare, conform legilor vremii, insa el a promis ca se va casatori cu ea atunci cand va ajunge la majorat, iar pana atunci va avea grija de copil.
Se poate spune ca s-a tinut de cuvant: dupa cateva discutii in fapt de seara, fiul lui Stalin a fost adoptat de taranul Iakov Davadov, care a luat-o si pe Lida de nevasta. Stalin nu s-a interesat niciodata de acest copil, dupa ce a plecat din exil.
Un aventurier
Nu se stie nici daca Stalin a nutrit vreun sentiment aparte pentru mamele copiilor sai. Se stie despre el doar ca era un barbat cu o virilitate deosebita: cea de-a doua sotie a sa suferise 11 avorturi, iar toate femeile lui Stalin erau cu mult mai tinere decat el. Dupa moartea Nadejdei Aliluieva, Stalin nu s-a mai casatorit oficial, insa a avut nenumarate aventuri cu actrite, balerine, intre care Marina Semionova si Olga Lepsinskaia, cu cantaretele Valeria Briusov, Natalia Spiller si Vera Davadov.
Pe cea din urma, conform legendelor care au circulat la vremea respectiva, Stalin ar fi iubit-o cu adevarat. Insa nu s-a legat de nici una dintre ele in mod deosebit. Era prea preocupat de puterea sa si calca pe cadavre pentru a-si atinge telul. Dupa cum scria in memoriile sale Svetlana Aliluieva: "Cel mai important lucru in viata sa a fost sa-si lichideze adversarii si dusmanii!" Printre care se aflau si foarte multe persoane apropiate. (M. BICA)
 Afisari: 349  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  In cautarea acusticii lui Stradivarius    
  Asiaticii se pregatesc de Revelion    1 comentariu
  Le Monde diplomatique in limba romana    
  O noua colectie Nora B.    
  "Harry Potter" la National Portrait Gallery    1 comentariu
  meteo    
  Romania in perioada stalinista    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Videanu distruge Piata Palatului (657 afisari)
 Femeile din viata lui Stalin (349 afisari)
 Bancnota de 200 de lei din decembrie (336 afisari)
 Stiri pe scurt (329 afisari)
 Asigurari obligatorii pentru case (236 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01756 sec.