Ziua Logo
  Nr. 3598 de miercuri, 12 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Politica incertitudinii
Mihai TANASESCU 
Guvernul a hotarat sa nu modifice TVA si cota unica de 16%. Cel putin pentru moment, dar lucrurile se pot schimba. Confruntata cu presiunea europeana de a creste veniturile bugetare la peste 30 la suta din PIB, actuala guvernare pregateste un nou val de majorari de taxe si impozite, impreuna cu inventarea unor biruri noi. In plus, Ministerul Finantelor a decis majorarea deficitului bugetar pentru anul 2006 de la 0,5 la 0,9 la suta din PIB.
Decizia Guvernului Tariceanu pare mai degraba motivata de ratiuni politice decat de argumente economice. Alianta PNL-PD se indreapta cu pasi siguri spre desfiintare, cu ajutorul din ce in ce mai explicit al presedintelui Basescu. In aceste conditii, tema alegerilor anticipate revine in forta pe agenda politicienilor Puterii, iar deciziile economice sunt subsumate in mod irevocabil unor obiective electorale inca nedefinite.
Aceeasi atitudine iresponsabila au afisat liderii Aliantei si in prima jumatate a anului 2005, cand, in ciuda oricaror ratiuni economice, Guvernul a hotarat sa nu se atinga de cota unica sau de TVA, dar sa majoreze cam tot ce se putea in materie de taxe si impozite. Premierul Tariceanu s-a razgandit si alegerile nu au mai venit insa. Au urmat totusi patru modificari succesive ale Codului fiscal si bulversarea deplina a mediului de afaceri.
In 2006, povestea pare sa se repete cu o acuratete ingrijoratoare. Activitatea Guvernului, cel de care depinde in mod fundamental destinul european al Romaniei, se imparte inegal intre preocuparea de a bombarda sectoarele vulnerabile ale societatii cu noi taxe si impozite si mascarea greselilor inghesuite in aproape un an si jumatate de guvernare. Puterea stie ca a gresit atunci cand, la inceputul anului 2005, a aplicat o relaxare fiscala imprudenta, pe care nu a mai reusit sa o controleze, dar nu isi permite sa o recunoasca pentru ca anticipatele bantuie din nou scena politica romaneasca.
Cu toate acestea, bugetul are nevoie de bani mai multi, iar guvernantii alearga in toate partile dupa noi resurse. Codul fiscal a fost amanat de nenumarate ori in timp ce, la nivel declarativ, suntem amenintati din nou cu majorari proaspete de impozite si taxe. Cota unica se extinde in toate domeniile de activitate. Chiar si acolo unde nu ar fi cazul.
Reprezentantii Coalitiei guvernamentale au readus in discutie o propunere mai veche a actualei Puteri - impozitarea veniturilor din agricultura. In viziunea economistilor oranj, o mare parte din populatia Romaniei, cea care traieste si munceste in mediul rural, scapa nebiruita. In conditiile penuriei de resurse bugetare, Guvernul a decis ca aceasta situatie nu mai poate continua.
Agricultura este un segment cu un potential enorm, dar care, potrivit politicii fiscale actuale, va fi sufocat de biruri, iar consecintele vor fi dezastruoase pentru nivelul de trai, si asa scazut, al populatiei rurale. Guvernul nu ia nici o masura pentru dezvoltarea satului romanesc. Nici bugetul pe 2006, nici alte forme de stimulare nu sunt avute in vedere pentru ca agricultura romaneasca sa devina mai competitiva si mai activa in sporirea avutiei nationale. Guvernul va ajunge sa impoziteze ceva ce nu exista.
Primul ministru Calin Popescu Tariceanu a anuntat in urma cu cateva zile majorarea impozitelor pe proprietate. Nu se stie inca ce anume si cu cat va fi impozitat. Declaratia este insa emblematica pentru felul in care actuala Putere intelege sa guverneze Romania. Guvernul manipuleaza piata prin zvonuri aruncate, dezmintite, reintarite, pentru ca ulterior sa fie definitiv anulate.
Politica oscilanta si fara orizont a actualei guvernari exaspereaza opinia publica. Oamenii de afaceri protesteaza deschis fata de bajbaielile Guvernului Tariceanu, fata de lipsa de predictibilitate si de stabilitate a politicilor guvernamentale. Diminuarea cresterii economice si scaderea accentuata a productivitatii muncii ameninta capacitatea mediului de afaceri romanesc de a rezista cu succes in competitia cu firmele europene. Din nefericire, Guvernul nu face nimic pentru a sustine companiile romanesti, iar oamenii de afaceri resimt acum, in apropierea momentului aderarii la UE, pericolul marginalizarii Romaniei ca jucator important pe piata europeana.
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
daca e miercuri e tanasescu asa cum marti e severin   de Shadow
Vrabia malai viseaza, chiar atunci cind este treaza !   de Arogantu'
Sa desteptat   de dur
Intelepciunea sa ex-ministru' finantelor...   de Mache
De ce a incertitudinii ? da-mi in bobi si gata !   de ionion
Nu prea am inteles!!??   de neamtu tiganu
Doua intrebari   de Parazitu
A r h i v a
  Solidaritate organica    9 comentarii
  Ovidiu Tender si Marian Iancu, victime ale unui sistem labil    15 comentarii
  Nici perchezitiile nu mai sunt ce-au fost    5 comentarii
  Tismaneanu, Basescu, Romania    11 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  S-a stricat portocala?    2006-04-05
  Guvernul si BNR vorbesc limbi diferite    2006-03-29
  Romania orfana    2006-03-22
  Cresterea pretului gazelor DA, majorarea pensiilor NU    2006-03-15
  De ce scade nivelul de trai    2006-03-08
 Top afisari / comentarii 
 Amenzi astronomice pentru constructii neautorizate (1151 afisari)
 Podul de sprit (667 afisari)
 Paste Evreiesc 5766 (571 afisari)
 Judecatorii, afectati de legea salarizarii (474 afisari)
 Stiri pe scurt (263 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.26293 sec.