Ziua Logo
  Nr. 3598 de miercuri, 12 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Nici perchezitiile nu mai sunt ce-au fost
Bogdan COMARONI 
"Va mai aduceti aminte de Adrian Nastase? Domnul acela, oarecum distins, grizonat, care a fost prim-ministrul Romaniei? Exact, cel cu Matusa Tamara, cu termopanele, cu Parchetul, cu tablourile... Prietenul lui Berlusconi, ce naiba?..." Astfel de intrebari ajutatoare s-ar putea auzi cat de curand pe la coada la farmacie, intre doua furazolidoane si-un dicarbocalm, ori la o partida de table in Cismigiu, cam pe cand se-ncinge sueta politica intre pensionari. Sau, de ce nu?, un simpozion pe aceasta tema la Asociatia "Salvati matusile!"
Ce mai face Adrian Nastase? Nu mai are functie in PSD, nu mai are functie la Camera Deputatilor, nu mai are nici matusi si, ceea ce observam cu ochiul liber, de la o posta chiar, nu mai are parte nici de perchezitiile cu tam-tam din imobilul din Zambaccian, de pe vremea cand Nastase era persoana importanta, un adversar al Puterii. Cu mai putin de o luna in urma, procurorii se inghesuiau sa treaca prin poarta din Zambaccian, sa perchezitioneze apartamentele vecinilor lui Nastase. Reprezentantii Parchetului petreceau ore sa caute pe sub dusumelele incriminatorii. Ciocaneau peretii, cautau lingouri, filmau chinezarii de valoare. Vanatorul Nastase devenise vanatul numarul unu al Romaniei. Totodata, vrafuri de dosare despre unchi, matusi, veri si amici ai ex-premierului se prabuseau peste redactiile ziarelor centrale, intr-o frenezie a dezvaluirilor fara precedent in clasa politica.
Nastase, incoltit, indica intr-o singura directie: Basescu. "Eram cu Basescu la confruntarea finala, la TVR, chiar inaintea alegerilor", avea sa ne spuna Nastase celor care am participat la vernisajul cu presa din Zambaccian. "Intr-o pauza publicitara, l-am tachinat pe Traian Basescu spunandu-i: voi fi un presedinte bun pentru tine, Traiane. El mi-a replicat imediat: eu nu! Ceea ce a si facut. Va dati seama, ca la un raspuns atat de spontan, omul nu putea spune decat adevarul, ceea ce gandea in acel moment."
De cateva saptamani - mucles! De parca nici musca nu mai trece prin Zambaccian. Cel ce era considerat pana deunazi inamicul public, acest "prindeti si arestati!" al Romaniei, a disparut de pe firmament. Ca sa folosesc un oarece argou, Nastase s-a dat la fund!
De ce s-a terminat, atat de brusc, Scandalul "Nastase"? Sa fiu sincer, vad o singura legatura. Discutia mult mediatizata a fostului premier cu actualul presedinte Traian Basescu, dezvaluita de ZIUA. Presa a speculat-o in fel si chip. S-a spus la un moment dat ca Nastase - dupa esecul din PSD -, dar si dupa o intrevedere de taina cu machiavelicul Cozmin Gusa, si-ar fi declarat intentia de a se alatura formatiunii conduse de Dan Voiculescu. "Un Nastase la PC?", a picat ca o bomba peste mass-media. Analistii au dedus de aici ca intreaga Alianta PD-PNL e pusa in pericol. Asta pentru ca un Nastase in PC, deci intr-un partid la guvernare, ar fi insemnat retragerea PD de la masa ministrilor din Palatul Victoria, ceea ce ar fi insemnat sfarsitul Aliantei. Destramarea Aliantei ar fi pus in pericol, implicit, integrarea in UE, cu un scandal inaintea raportului de tara, cu o guvernare subreda etc. Aici intra-n scena Traian Basescu, fostul vecin al ex-premierului Nastase, pe vremea cand ambii duceau gunoiul la aceeasi ghena, in str. Maresal Prezan. Basescu vrea si el ruperea Aliantei si formarea partidului prezidential, dar nu asa, cu una, cu doua, cand i se nazare lui Nastase, ci numai dupa integrare. Asa ca-i spune, verde-n fata, lui Nastase: "Ce naiba, vecine?!, ha, ha...!" Nastase intelege, inteleg si procurorii. Pactu-i gata! Nastase, la fund. Basescu, pe val! Ca prin farmec, perchezitiile inceteaza, la Cornu infloresc copacii in toata splendoarea, Steaua se califica in semifinalele Cupei UEFA, iar Gigi Becali nu mai pricepe nimic.
Si ca sa fiu la fel de sincer, nu mai e iures la Parchet nici in ceea ce priveste restul PSD. Basescu pare un om de cuvant. Dosarele PSD iau drumul Flotei. Miron Mitrea, Serban Mihailescu, Vanghelie, Mazare, Oprisan & Co. n-au mai vazut usa de la DNA cam din perioada matrasirii lui Nastase. Cred ca i-au uitat pana si portarii. Si la PC - sa vezi coincidenta - e mare lancezeala. Vicepremierul Copos e la "conservare", dar nu ideologica, ci penala, iar despre Loterie se mai aude doar la "6 din 49". Intre timp, Dan Voiculescu il admira pe Traian Basescu ca pe un veritabil "maidanez politic", ca un comandant de nava "descurcaret in orice imprejurare..."
Mai nou, ca sa se lege treburile si mai bine, aflam ca PD negociaza oarece cu PSD in detrimentul PNL. Fapt care l-a si facut pe Calin Popescu Tariceanu, actualul premier, sa se rasteasca la confratii din partid: "Stati cuminti! Ca acu' ne dau jos astia de la guvernare!"
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Dupa aderare   de bbbb
Praf in ochi?   de Rollo
"Polul Democrat"......   de Marius Adrian Porojnicu
Tacere   de cosor ion
Nici perchezitiile nu mai sunt ce-au fost   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Solidaritate organica    9 comentarii
  Ovidiu Tender si Marian Iancu, victime ale unui sistem labil    15 comentarii
  Politica incertitudinii    7 comentarii
  Tismaneanu, Basescu, Romania    11 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Ce-a avut si ce-a pierdut Nastase...    2006-03-10
  Tandarica de la Cotroceni    2006-02-03
  Mai bine niciodata, decat mai tarziu    2006-01-13
  De ce tace Basescu?!    2006-01-06
  Ipocrizia de tip PSD    2005-12-23
 Top afisari / comentarii 
 Amenzi astronomice pentru constructii neautorizate (1151 afisari)
 Podul de sprit (667 afisari)
 Paste Evreiesc 5766 (571 afisari)
 Judecatorii, afectati de legea salarizarii (474 afisari)
 Stiri pe scurt (263 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.28156 sec.