Ziua Logo
  Nr. 3598 de miercuri, 12 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Tariceanu, bombardat cu proteste
Interventia premierului Tariceanu la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a fost marcata de protestele unui ofiter roman care sustine ca Ministerul Apararii i-a incalcat drepturile. In timpul dezbaterii din plenul APCE si exact inainte de luarea de cuvant a premierului, in Hemiciclul Palatului Europei a avut loc un incident. Din tribunele rezervate publicului, cineva a inceput sa vocifereze, dupa care a aruncat peste parlamentarii din sala foi tiparite. Presedintele Adunarii a cerut monitorilor sa il evacueze pe protestatar - ceea ce s-a si intamplat - in timp ce colegii lor au adunat in viteza <<manifestele>> raspandite in sala. Personajul este un fost ofiter roman, declarat dezertor pentru ca si-a luat... concediu parental. El a invocat legislatia europeana (care, spune Constitutia Romaniei, prevaleaza fata de legislatia interna) doar ca aceasta nu era la vremea respectiva, in 2004, adoptata in legislatia romaneasca.
Cornel Ioan Glodean, fost ofiter in Statul Major General al Armatei Romane, s-a adresat Consiliului Europei, Comitetul European pentru Drepturi Sociale a acordat insa un aviz de conformitate pentru legislatia romaneasca din acea perioada. Sotia petentului este agent european pe langa Curtea Europeana a Drepturilor Omului si nu a dorit sa se exprime. Ea si-a recuperat imediat sotul evacuat din Palatul Europei si l-a pus la adapost. Premierul Tariceanu sustine ca nu cunoaste cazul si ca va cere informatii suplimentare, dar ca oricum nu se simte vinovat pentru ca evenimentul s-a petrecut in 2004, cand nu era inca prim-ministru.
Consiliul Europei - un senat al Uniunii Europene
Premierul Tariceanu si ministrul de Externe Razvan Ungureanu au participat ieri, la Strasbourg, la sedinta APCE consacrata prezentarii raportului Juncker asupra viitorului relatiilor dintre Consiliul Europei si Uniunea Europeana. La sedinta au fost de asemenea invitati cancelarul austriac Wolfgang Schussel si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Premierul roman a fost invitat ca urmare a faptului ca Romania detine pana in mai presedintia Comitetului de Ministri al Consiliului Europei.
Jean Claude Juncker, premierul luxembourghez, a fost mandatat la summitul de la Varsovia al CoE sa redacteze un raport asupra Memorandu-mului care urma sa fie semnat intre UE si CoE. Incercarile repetate de a departaja atributiile celor doua organisme europene au esuat pana in prezent.
A mai existat o tentativa de transformare a CoE intr-un fel de senat al UE, ca si o alta pentru a atrage UE sa devina parte a Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Numai ca UE a decis cu ani in urma sa se doteze cu propriul instrument - si asa s-a nascut ideea primei Constitutii Europene, insa esuarea referendumurilor din Franta si Olanda pare sa fi relansat discutiile.
Premierul isi explica numirea
Desemnarea unui prim-ministru nu se face pe criterii de simpatie sau de prietenie, ci pe baza unui vot politic, a unui rezultat in alegeri, a declarat ieri, la Strasbourg, premierul Calin Popescu-Tariceanu. Primul ministru a raspuns astfel declaratiilor lui Traian Basescu, potrivit carora regreta ca l-a desemnat in functia de premier. Potrivit lui Tariceanu, protocolul Aliantei DA reglementeaza problema formatiunii din care provine primul-ministru. "A existat si exista un protocol al Aliantei DA care stabileste relatiile institutionale in cadrul aliantei, precum si cine desemneaza primul-ministru", a explicat Tariceanu. Premierul a mai spus ca daca Theodor Stolojan nu s-ar fi retras din cursa prezidentiala, functia de prim-ministru ar fi revenit PD. "In cazul in care candidatul PD a mers la alegerile prezidentiale functia a revenit PNL", a adaugat primul-ministru.
Tariceanu a spus ca si el are probabil unele simpatii, dar "in politica trebuie sa dispui de o cultura politica necesara ca sa intelegi ca relatiile de simpatie nu conteaza". Premierul a recunoscut ca a avut o discutie cu Traian Basescu vinerea trecuta , dar a precizat ca nu l-a intrebat pe presedinte de ce a spus ca regreta ca l-a nominalizat pentru functia de premier. (D.I.)
Fair Press 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Tariceanu ne face de ras   de Gargantua
Daca reprezentantul PNL T. Stolojan ar fi candidat la functia de presedinte,   de Observator
A r h i v a
  Polul Social ii incaiera pe stangisti    6 comentarii
  Juma' de boicot la Cotroceni    2 comentarii
  Alianta DA Mures fara puls    
  Lustratia impreuna cu antinomenclatura    5 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Amenzi astronomice pentru constructii neautorizate (1151 afisari)
 Podul de sprit (667 afisari)
 Paste Evreiesc 5766 (571 afisari)
 Judecatorii, afectati de legea salarizarii (474 afisari)
 Stiri pe scurt (263 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01077 sec.