Ziua Logo
  Nr. 3597 de marti, 11 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Lustratia salvata de Flutur
MIRCEA PAUN - ZIUA foto
Legea lustratiei a fost votata ieri de plenul Senatului la limita. Textul a trecut cu 69 de voturi "pentru", atat cat este necesar pentru ca o lege organica sa fie adoptata. Impotriva Lustratiei s-au declarat 49 de senatori, iar noua s-au abtinut. Pentru a-si asigura izbanda, Alianta a cerut si s-a acceptat ca votul sa fie nominal. De altfel, Puterea a fost la un pas de a-si vedea legea picata, ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur salvand situatia prin votul sau. Liberalul a intrat in sala chiar cand peremistul Gheorghe Funar se pregatea sa declare inchis procesul de vot. In cazul in care Flutur n-ar fi ajuns la timp, Coalitia ar fi strans 68 din cele 69 de voturi necesare adoptarii legii. Aparitia lui Flutur a strarnit un val de bucurie in tabara Puterii. Adrian Cioroianu, unul dintre initiatorii legii, a sarit de pe scaun de fericire, cand l-a vazut pe ministru intrand in sala. Emotiile senatorilor Puterii nu s-au sfarsit insa aici.
69 pentru lege
Reprezentantii Coalitiei au stat incordati tot timpul cat Gheorghe Funar a numarat voturile. "Este responsabilitatea voastra. Daca Funar greseste, este un om terminat!", striga Puterea catre Opozitie. Exact ca la un meci de fotbal, tensiunea a atins cote maxime in momentul in care presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu a anuntat scorul final. "Legea a fost adoptata cu 69 de voturi pentru...", s-a auzit vocea lui Vacaroiu, pe un fundal de aplauze si chiote dinspre Putere. Desi s-a strigat mobilizare generala, senatorii fiind chemati la vot inclusiv prin sms-uri, cel putin patru reprezentanti ai Puterii au absentat: udemeristii Peter Eckstein, Gyorgy Frunda si Szabo Fekete, dar si liberalul Mihai Lupoi. In favoarea legii lustratiei s-au pronuntat senatorii partidelor din coalitia majoritara, reprezentantii PRM s-au opus, in timp ce, la PSD, optiunile au fost in cea mai mare parte contra, dar au fost inregistrate si abtineri.
Camera decide
Printre parlamentarii PSD care s-au abtinut s-au numarat Cristian Diaconescu, Vasile Dancu, Alexandru Athanasiu, Ion Radoi. Tot abtinere a indicat si senatorul independent Neculai Apostol. De altfel, Mircea Geoana presedintele PSD, anuntase inaintea sedintei Senatului ca pesedistii nu vor vota Legea lustratiei pe motiv ca vizeaza "segmente largi de populatie, de la primari de comuna si consilieri locali la zeci de mii de oameni". Legea prevede ca persoanele care au facut parte din structurile de putere sau din institutiile de represiune sa nu mai poata accede la functii publice timp de 10 ani, de la intrarea in vigoare a legii.
Nu vor intra insa sub incidenta legii comandantii de nave si aeronave si adjunctii acestora, asa cum se votase initial in comisiile de specialitate din Senat.
Proiectul urmeaza sa plece la Camera Deputatilor, care este Camera decizionala. (R.A./ V.D.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Zburand Flutur....   de Alcor
Dragul de Flutur...   de Gargantua
Nu cumva este cam tarziu ???   de pishculescu
A r h i v a
  Tariceanu: PD negociaza cu Mitrea si Rus    2 comentarii
  PPCD il cheama pe Videanu la raport    3 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Defectul Coanda (369 afisari)
 Documentele razboiului Ciuvica-Basescu (173 afisari)
 Lapte praf gratuit doar pentru sugari cu mame grav bolnave (168 afisari)
 Unde se traieste cel mai bine pe Pamant (114 afisari)
 Georgia pe agenda Europei (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00614 sec.