Ziua Logo
  Nr. 3597 de marti, 11 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
Catastrofa la romana
Doar 40,09%, dintre cei aproape 128.800 de candidati prezenti la simularea probei de limba romana a Bacalaureatului, au obtinut note peste cinci, minimum pentru promovarea testului scris, informeaza Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC). Cele mai slabe rezultate au fost inregistrate in judetele Dambovita, Ilfov, Maramures, Olt, Satu Mare, Teleorman si Timis, unde media de promovabilitate a fost sub 30%. Promovabilitate intre 30 si 40% a fost in judetele Brasov, Buzau, Calarasi, Covasna, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Vaslui si Bucuresti. In doar patru judete ponderea promovatilor a fost peste 50%, respectiv in Braila - 57,95%, Caras-Severin - 50,62%, Sibiu - 56,20% si Tulcea - 54,27%, dar in nici unul dintre acestea nu s-a ajuns la promovabilitate 60%. Cei mai multi candidati promovati, adica 19.560, au obtinut note intre 5 si 5,99%, iar 11.602 - intre 6 si 6,99%. Altii 9974 au obtinut note intre 7 si 7,99, 7.214 - intre 8 si 8,99, iar 3282 - intre 9 si 10. (C.P.)
Euro sub 3,50 lei
Moneda nationala a continuat sa se intareasca intr-un ritm moderat, desi cursul euro a coborat sub pragul de 3,5 lei, mai mult sub influenta operatiunilor de sterilizare efectuate de BNR pe piata monetara. Primele transferuri ale pietei interbancare au fost efectuate la 3,500 - 3,5050 lei/euro, cu 0,5 bani sub intervalul de la finalul saptamanii precedente. Pe fondul unei lichiditati in continuare scazute, raportul de schimb a continuat trendul de scadere din sedintele anterioare. "Piata s-a miscat incet, iar ordinele de vanzare de valuta s-au intetit abia dupa ce BNR a anuntat ca a fost adjudecata integral oferta bancilor la depozitul pe o luna", a declarat dealerul unei banci, citat de Mediafax. BNR a atras de la banci 1,72 miliarde de lei, in depozitul cu scadenta la o luna pentru care ofera o dobanda de 8,5%. Banca centrala a anuntat un curs de referinta de 3,4960 lei/euro, cu 1,4 bani sub cel publicat la sfarsitul saptamanii trecute. Moneda americana a castigat 0,5 bani, urcand la 2,8837 lei. (A.G.C.)
Creste pretul petrolului
Pretul petrolului a urcat din nou, ieri, la nivelul de 68 de dolari pe baril, in urma tensiunilor generate de programul nuclear iranian, dar si a problemelor legate de livrarile din Nigeria, transmite Reuters. Pretul petrolului brut de referinta pe piata americana a crescut la 68,01 dolari/baril. Titeiul Brent, de referinta la bursa londoneza, a fost cotat la 67,68 dolari/baril. SUA au reafirmat ca prioritara ramane gasirea unei solutii diplomatice pentru disputa cu Iranul, dar nu au dezmintit comentariile facute in presa de oficiali care nu si-au dezvaluit identitatea, care au sugerat ca autoritatile americane lucreaza la planuri militare legate de problema nucleara iraniana. Publicatia Washington Post a relatat ca administratia Bush studiaza optiuni legate de atacuri impotriva Iranului, in cadrul unei strategii mai largi de diplomatie coercitiva. Pe langa tensiunile legate de Iran, avansul preturilor la petrol a fost determinat si de nesiguranta privind reluarea unor livrari de 500.000 de barili pe zi de titei din Nigeria, sistate inca din luna februarie din cauza atacurilor rebelilor asupra instalatiilor petroliere. (G.M.)
Malpraxis la Tanacu
Colegiul Medicilor din Romania (CMR) i-a ridicat dreptul de libera practica pentru un an medicului constantean care a facut expertiza medico-legala in cazul maicutei Irina Cornici dupa deshumarea cadavrului, pe motivul erorilor grave consemnate in raport. Decizia luata de Comisia de Disciplina din cadrul CMR impotriva medicului constantean Dan Gheorghiu survine raportului final al Institutului National de Medicina Legala "Mina Minovicii Bucuresti, care a stabilit ca moartea maicutei Irina Cornici, de la Manastirea "Sfanta Treime" din localitatea vasluiana Tanacu, a fost cauzata de tratamentele inumane la care a fost supusa in cele trei zile cat a fost rastignita pe cruce improvizata din lemn. "Acest tip de sanctiune este forma cea mai drastica de a penaliza un medic care a gresit in exercitarea profesiei", a declarat, pentru Mediafax, medicul Mircea Zavate, membru in Comisia Nationala de Disciplina a CMR. Conform raportului medicului constantean Dan Gheorghiu, expertul independent la care au apelat avocatii acuzatilor din dosarul "Tanacu" dupa deshumarea cadavrului Irinei Cornici, vinovati de moartea tinerei maicute se faceau angajatii Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) Vaslui care ar fi administrat o supradoza de adrenalina. (C.P.)
Taxa de autorizare
Taxa de autorizare si avizarea anuala a unui antrepozit fiscal va fi cuprinsa intre 100.000 si un milion de euro, diferentiata pe grupe de produse, potrivit unui proiect de completare a Codului Fiscal initiat de Ministerul Finantelor pentru armonizarea regimului accizelor cu normele Uniunii Europene. Autorizatia va avea o valabilitate de 5 ani, cu conditia avizarii anuale. Taxa de emitere a autorizatiei si de avizare anuala va fi platita anticipat si va constitui venit la bugetul de stat. Antrepozitul fiscal este locul, aflat sub controlul autoritatii fiscale, unde produsele accizabile sunt fabricate, transformate, detinute, primite sau expediate in regim suspensiv, de catre antrepozitarul autorizat. Plata accizelor este suspendata pe perioada realizarii acestor operatiuni (regimul suspensiv). Persoanele care inregistreaza obligatii restante la bugetul general consolidat nu vor mai fi autorizate ca antrepozitari fiscali, iar locurile aferente rezervei de stat si rezervei de mobilizare se vor asimila antrepozitelor fiscale de depozitare. In acest moment, in Romania functioneaza peste 750 de antrepozite fiscale. (A.G.C.)
Euro 4 la Petrom
Compania Petrom a inlocuit, de la inceputul lunii, gama de carburanti comercializata pe piata romaneasca, cu noi tipuri de combustibili, avand continut redus de sulf, care respecta normele de poluare Euro 4. "Noii carburanti sunt rezultatul retehnologizarilor si modernizarilor din Petrobrazi si Arpechim, pana in 2010 urmand sa se investeasca in aceste rafinarii aproximativ un miliard de euro", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, responsabilul pentru rafinare si produse petrochimice al Petrom, Jeffrey Rinker. Planurile de investitii ale Petrom prevad si construirea, pana in 2010, a 250 de benzinarii PetromV, dintre care 40 sunt vizate pentru acest an. De asemenea, compania intentioneaza sa majoreze in acest an de la 100 la 300 numarul unitatilor administrate in sistemul Full Agency, prin care activele unitatilor raman in proprietatea companiei, dar statiile de distributie sunt operate de un administrator privat. (G.M.)
A r h i v a
  Distrigaz Sud investigata de Consiliul Concurentei    2 comentarii
  Datoriile tranzactionate la Bursa de Marfuri    
  Axa lui Videanu    
  CGMB a impus Apa Nova noi investitii    
  Noul Casco la Asitrans    
 Top afisari / comentarii 
 Defectul Coanda (369 afisari)
 Documentele razboiului Ciuvica-Basescu (173 afisari)
 Lapte praf gratuit doar pentru sugari cu mame grav bolnave (168 afisari)
 Unde se traieste cel mai bine pe Pamant (114 afisari)
 Georgia pe agenda Europei (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01091 sec.