Ziua Logo
  Nr. 3591 de marti, 4 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Basescu face o miscare spectaculoasa: tranteste dosarele pe masa
Sorin ROSCA STANESCU 
Aflat pentru prima data intr-o dificultate reala in scandalul CNSAS - responsabilitatea pentru "accidentele" legate de alegerea presedintelui se pare ca trebuie pusa in carca lui Boc - presedintele Traian Basescu a gasit o solutie de adevarat jucator pentru a iesi din coltul ringului. Intrucat, fapt fara precedent, presa, chiar si cea orchestrata de khmerii portocalii si societatea civila, care a contribuit decisiv la alegerea sa, i-au sarit la beregata, seful statului le ofera un trofeu chiar acestora. Ieri, la bilantul SRI - si el o premiera, intrucat pentru prima data, prin prezenta jurnalistilor si prin transmisiunile in direct, sedinta serviciului secret a devenit publica - Basescu a rostit doua propozitii extrem de interesante. Prima, conform careia a constatat ca partidele nu se bat pentru principii, adica pentru accesul liber al cetateanului la informatiile privind fosta politie politica sau pentru aflarea adevarului de dragul unei istorii curate, corecte, ci pentru puterea de a stapani informatiile. Cu alte cuvinte, razboiul pentru numirea lui Ticu Dumitrescu ori a lui Turianu in functia de sef al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii este generat de dorinta PNL si, respectiv, PD de a obtine, prin intermediul propriului reprezentant, informatii privilegiate. Referitoare, evident, la adversarii politici. Sau, in cel mai bun caz, la virtualii aliati, care ar putea fi luati cu zaharelul sau cu santajul in propria gradina. Si, astfel, am ajuns exact la cea de-a doua propozitie demna de consemnat. Basescu, procedand astfel, ia o distanta, in raport cu disputa, suficient de mare pentru a nu mai fi, in viitor, atins de ghiulelele care zboara intre tabara liberala si cea pedista. Seful statului semnalizeaza astfel ca se comporta sincer in incercarea de a se ridica deasupra partidelor. Sau, cel putin, de a ramane in postura de arbitru. Carevasazica, nu impartaseste nici punctul de vedere liberal, dar nici pe cel promovat, in numele PD, de Emil Boc. Este pentru prima data, dupa un an si patru luni, cand Basescu se distanteaza, in mod vizibil si chiar declarativ, de PD.
Incercand sa deslusesc semnificatia acestui gest, ma vad silit sa iau in considerare doua imprejurari. Prima este ca, pe drept sau pe nedrept, Traian Basescu a fost pus la colt, cum aratam si la inceputul acestei analize, in afacerea CNSAS, chiar de catre cei care l-au sustinut, pana ieri, cu mare fervoare. Politician experimentat si abil, presedintele a trebuit sa se gandeasca la cauza si, cum era si firesc, a incercat sa identifice o solutie. In paranteza fie spus, aceasta este una dintre explicatiile posibile ale amanarii sine die a calendarului consultarilor sale cu partidele politice, care trebuia sa-si consume una dintre etape chiar ieri. Asa cum fusese stabilit. Adica o data la 30 de zile, in fiecare zi de luni. Si, daca societatea civila, in care presa joaca un rol cardinal, s-a dovedit a fi, sub aspectul dosarelor de securitate, o veritabila groapa cu lei atunci, in aceasta groapa cu lei, Traian Basescu a decis sa arunce marul discordiei. Cu alte cuvinte, el a facut, in mod public si cat se poate de oficial, oferta de a scoate prada dosarelor securitatii de sub falcile hamesite ale partidelor politice, pentru a opri incaierarea si de a o arunca sub botul presei. Jurnalistii ar putea sfasia, astfel, din uriasa prada, halci cuvenite populatiei, de natura sa devina obiect al disputelor si trocurilor politice.
Desteapta figura. Basescu incearca sa demonstreze, unu, ca nu a fost implicat in disputa, doi, ca disputa era de tip politicianist si, trei, ca e gata sa ofere un premiu fara egal presei. Inclusiv celei neportocalii. Si, patru, in acest mod se detaseaza si de PD, facand praf si pulbere acuzatiile legate de incapacitatea sa de a fi nepartial.
Dar o intrebare, cred eu, esentiala trebuie pusa inainte de a-i acorda lui Basescu o nota buna pentru aceasta manevra politica: poate el, in calitatea constitutionala de presedinte, sa promoveze ordonanta de urgenta care sa le ofere ziaristilor pe tava respectivele dosare? Are Basescu initiativa legislativa? Si daca nu are, atunci pe ce se bazeaza? Nu cumva pe un partid politic pregatit sa-i serveasca mingea la fileu? Sau este vorba de un bluf politic extrem de ingenios? Si inca o intrebare, pentru ca nu care cumva sa ma acuze cineva de ignoranta: despre ce dosare este, in definitiv, vorba? Sunt dosarele la care se referea Basescu la dispozitia serviciilor secrete? Sau este vorba de dosare care au scapat definitiv de sub acest control? Adica de cele 1.300.000 de dosare care ar fi fost predate la CNSAS? O prada care nu se mai afla sub control nici prezidential, nici CSAT si nici macar al serviciilor secrete. O prada oferita, oricum, partidelor politice. Care s-au incaierat pe ea. Basescu incearca sa o traga de sub nasul acestora pentru a o oferi, desi nu-i apartine, presei.
 Comentarii: 21 Afiseaza toate comentariile  
Fara viciu de consimtamant Secasiu ii detroneaza....   de Alcor
BASECU a simtit astazi si el ce inseamna sa fii huiduit ! I-a pierit ranjetul la sosirea la...   de March
Lucid - din pagina precedenta   de Golanul
Maestrul SRS, sau De ce imi e mai simpatic AVP.   de Adrian v.D.
In atentia securistilor de azi : Botos redeschide cazul „Panait" !!   de March
Oricum, jenant...   de Gargantua
... stiu ca e serioasa treaba, ...insa imi vine sa zimbesc ...   de Seherezada
NA, CA VA FACU PE PLAC : CLAUDIU SECASIU NOUL DIRECTOR CNASAS   de Raquel
Atentie la Claudiu Secasiu !   de Arogantu'
Spectaculos, nimic de zis   de Tom Sawyer
Lui Ba-secu' nu-i place Ticu   de Tonicul
Basescu tranteste dosarele pe masa ?   de ionion
BASECU crede ca vorbeste unor tolomaci din port ! Adica ziaristii sa intre asa ca prin miriste in arhivele SRI si...   de March
Ce spui, domnule ...   de Tzepelica
Limba nu are oase - poate promite orice,   de Raquel
foarte interesant   de lucid
In zilele Revolutiei   de FB
Manevre ...   de gili
Ticu l-a facut pe Basesco KO TEHNIC prin declaratia sa de azi   de Roman Curajos
ma intristezi, SRS, zau,   de crux
miscare geniala, nashule..   de lucid
A r h i v a
  Ticu, Mona si cu Boc tin nomenclatura-n soc!    7 comentarii
  Basescu, serviciile de informatii si Securitatea    15 comentarii
  Rusinea    7 comentarii
  Blestemul    3 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Propuneri pentru biblioteca stiintifica a dlui Basescu    12 comentarii
  Se rupe. Si de jos in sus, si de sus in jos. Si la subsuori    2006-04-03
  Paiul care rupe spinarea coalitiei    2006-03-31
  Plecarea domnului Ticu    2006-03-29
  Ruleta ruseasca pe malul Dambovitei    2006-03-27
  Alti poli de putere in politica romaneasca    2006-03-24
 Top afisari / comentarii 
 Salariile pe care le platim (861 afisari)
 Doua variante pentru vanzarea actiunilor Petrom catre salariati (370 afisari)
 Stiri pe scurt (69 afisari)
 Dispare taranul roman (47 afisari)
 Padurea de aur a lui Berechet (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.25127 sec.