Ziua Logo
  Nr. 3590 de luni, 3 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Omul lui "Cap de porc" va fi extradat din Spania
-- Tiberiu Cozmin Matenciuc va fi adus in tara, pe numele acestuia existand un mandat de arestare pentru trafic de persoane * Mafiotul Clamparu, zis "Cap de porc", a "pus la bataie" peste 1,5 milioane de dolari pentru a stopa anchetele * Politia incearca sa puna mana pe el dupa ce magistratii i-au dat drumul din puscarie
In dreapta, Clamparu "Cap de porc"
Politistii il vor extrada, astazi, pe unul din membrii gruparii coordonate de Ioan Clamparu, zis "Cap de porc" - considerat a fi unul din cei mai periculosi lideri mafioti, judecat in lipsa de Tribunalul Sibiu, pentru trafic cu fiinte umane. Tiberiu Cozmin Matenciuc, in varsta de 28 de ani, va fi extradat din Spania, el fiind urmarit general si international. Pe numele acestuia exista un mandat de arestare preventiva, emis de catre Tribunalul Bucuresti, pentru infractiuni din sfera criminalitatii organizate transfrontaliere, in legatura cu racolarea a peste o suta de tinere, transportate ilegal in Spania, unde au fost constranse sa se prostitueze in folosul exclusiv al membrilor gruparii condusa de Clamparu. Matenciuc - prins la Madrid - face parte din cunoscuta grupare "Clamparu", fiind acuzat de constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, al carui scop era comiterea de infractiuni grave, proxenetism, trafic de persoane, trafic de minori si spalare de bani. Intre timp, sapte dintre membrii gruparii sunt judecati in Romania, in stare de arest preventiv. In 24 februarie, Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, cerea sprijinul Garzii Civile spaniole pentru prinderea si aducerea in fata justitiei romane a gruparilor interlope romane care actioneaza in Spania, inclusiv a celei conduse de Ioan Clamparu.
Imperiul terorii
Ioan Clamparu, capul uneia dintre cele mai "sudate" retele de trafic de prostituate dinspre Romania catre Occident, a fost trimis in judecata in lipsa, printr-un rechizitoriu al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Stilizat, rechizitoriul Parchetului ar putea fi un roman de succes despre culisele crimei organizate. Clamparu este considerat un veritabil mafiot, care a "pus la bataie" peste 1,5 milioane de dolari pentru a stopa anchetele care-l luasera in catare. Acelasi personaj - poreclit "Nasul", "Papa" ori "Cap de porc" - este catalogat drept cel mai inspaimantator traficant de femei pe tronsonul Romania-Spania, cladindu-si un adevarat imperiu al terorii. In noaptea de 7 spre 8 septembrie 2003, in timp ce era dat in urmarire generala, el a participat nestingherit la o nunta, alaturi de Nutu Camataru. "Cap de porc" a fost observat in acea seara in compania unui italian care, la nici opt luni, a fost executat in stil mafiot cu o arma de calibrul 5,45 mm.
Puscarie pentru crima
Grupul infractional condus de "Papa" - eliberat conditionat din arest in 1998, dupa ce ispasise zece ani de inchisoare pentru un omor - a fost identificat in cursul anului 2003. S-a stabilit astfel ca pe relatia Romania - Spania actioneaza, inca din anul 2001, o retea de trafic international de persoane cu ramificatii, in special, in trei zone mari: Sibiu, Neamt si Prahova. Reteaua s-a structurat intre anii 2001-2004, cand membrii marcanti ai grupului si-au ocupat pozitiile, atributiile si au convenit modul de actiune astfel incat intreaga filiera sa fie subordonata lui Clamparu. Segmentele distincte ale retelei se ocupau de recrutarea sau racolarea victimelor, de obtinerea documentelor de calatorie si transportul acestora pana in Spania, unde tinerele erau preluate de alti membri ai retelei sau chiar de catre cei care le recrutasera initial, iar la destinatie, prin diverse metode (retinerea documentelor, invocarea unor datorii de sute sau mii de euro, amenintare sau violente), acestea erau constranse sa se prostitueze in folosul traficantilor.
Camorra, model pentru "Nasul"
In momentul in care ajungeau in Spania, fetele erau preluate si cazate in apartamente inchiriate de catre traficanti si li se spunea adevaratul motiv pentru care fusesera aduse, explicandu-le ca nu au alta alternativa decat sa practice prostitutia. Pasapoartele acestora ramaneau in posesia traficantilor care in schimb le dadeau fotocopii ale documentelor pentru a le prezenta politiei spaniole in cazul in care ar fi fost retinute pentru cercetari. Locul in care actionau membrii retelei pe piata prostitutiei din Spania era un parc din Madrid, numit Casa de Campo, o zona impadurita extinsa, cu alei circulabile si parcari dotate cu banci.
Ioan Clamparu are o condamnare la 15 ani de inchisoare pentru omor, el fiind eliberat conditionat in 1999, dupa ce a executat doua treimi din pedeapsa. In perioada in care a stat in inchisoarea de la Aiud, Clamparu a cunoscut mai multe persoane pe care, ulterior, le-a racolat pentru reteaua de prostitutie. Reteaua pe care Clamparu a initiat-o avea ca model de actiune regulile si pedepsele utilizate de Camorra italiana, prima tara in care "Nasul" a plecat dupa eliberarea din penitenciar fiind, de altfel, Italia.
Bogdan GALCA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
cine?   de stanley
A r h i v a
  La cutite    13 comentarii
  Liberalii se pregatesc de anticipate    3 comentarii
  Un nou scandal: lustratia    2 comentarii
  Alerta pe front    1 comentariu
  Basescu si Tariceanu la bilantul SRI    2 comentarii
  Reguli unitare pentru uzucapiune    
  Opium cu halva si smochine    
  Jaf de miliarde    1 comentariu
  Gazolina in apa fantanilor    1 comentariu
  El Pais: Securitatea inca mai conduce in Romania    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Reguli unitare pentru uzucapiune (587 afisari)
 Romanii vor Unirea cu Basarabia (235 afisari)
 Romanii vor Romania Mare (140 afisari)
 Romanians want Basarabia to unify with Romania (121 afisari)
 Ziua Nationala a Academiei Romane (103 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00980 sec.