Ziua Logo
  Nr. 3590 de luni, 3 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Un nou scandal: lustratia
Legea lustratiei separa apele in Coalitie si provoaca un nou conflict de intensitate maxima la nivelul Puterii. Scandalul lustratiei vine la doar cateva zile dupa cel al crizei din CNSAS provocata de alegerea lui Corneliu Turianu in fruntea Colegiului, in defavoarea lui Constantin Ticu Dumitrescu. Democratii au cerut, sambata, atat Aliantei, cat si Coalitiei, sa-si asume raspunderea pentru initiativa in cauza pe motiv ca este cea mai sigura cale pentru adoptare. PNL, UDMR si PC au replicat cu un "Nu" categoric si au facut front comun impotriva PD. Legea lustratiei a starnit revolta presedintelui Traian Basescu si ulterior a Aliantei DA dupa ce senatorii din comisiile reunite ale drepturilor omului, egalitatii sanselor si juridica au adoptat amendamente prin care se interzice accesul la functii publice in cazul comandatilor de nave si a reprezentantilor misiunilor diplomatice comerciale. Initiativa legislativa este semnata de parlamentarii PNL Mona Musca, Adrian Cioroianu, Viorel Oancea si Eugen Nicolaescu si prevede interzicerea accesului la functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile comuniste.
PD cere asumarea raspunderii
PD cere Aliantei si Coalitiei sa-si asumare raspunderea pentru Legea lustratiei si a spus ca solutia angajarii raspunderii guvernamentale este singura cale pentru adoptarea rapida a legii lustratiei, fara tergiversari, a declarat, sambata, presedintele PD Emil Boc. "Aceasta modalitate de adoptare a legii lustratiei va provoca inaintarea unei motiuni de cenzura, din partea celor care nu doresc ca aceasta lege sa existe in Romania. Astfel, se va vedea foarte clar cine doreste si cine nu doreste cu adevarat adoptarea legii lustratiei, dincolo de orice campanii de imagine", a sustinut Boc, conform unui comunicat al partidului. PD isi reafirma sprijinul ferm pentru deconspirarea fostei securitati ca politie politica si pentru adoptarea legii lustratiei, adauga Boc.
PNL: "Vor sa cada Guvernul"
Liberalii au sarit ca arsi si au respins vehement propunerea PD. Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Hasotti, a avansat ipoteza ca democratii urmaresc de fapt scoaterea din joc a Guvernului Calin Popescu Tariceanu prin adoptarea unei motiuni de cenzura. "Este o demagogie in stare pura. PD vrea sa cada Guvernul", a spus Hasotti, sambata, la un post de televiziune. In replica, democratul Adriean Videanu s-a declarat "stupefiat de asemenea scenarii fanteziste". Vicepresedintele partidului, Teodor Melescanu a declarat, la RRA preluat de Rador, ca propunerea PD "este ciudata si greu de crezut ca vine de la cineva care a fost parlamentar si care ar trebui sa cunoasca procedurile". "Guvernul nu-si poate asuma raspunderea decat pe un proiect de lege al lui. Proiectul de lege a lustratiei este facut de mai multi colegi liberali. El a trecut prin comisia juridica, urmeaza sa treaca prin Senat. Deci, dupa parerea mea, e o simpla vorba goala", a fost de parere Melescanu. La randul sau, deputatul PNL George Scutaru a apreciat ca ideea avansata de Boc nu-i absolva pe democrati de responsabilitate pentru criza la nivelul CNSAS. "PNL va discuta in cadrul Comitetului Executiv ce va avea loc luni propunerea facuta publica de catre Emil Boc. Pana atunci insa, domnul Emil Boc mai are timpul sa-l sune pe Corneliu Turianu pentru a-l convinge sa plece de la CNSAS, tinand cont ca acesta din urma a afirmat public ca ar putea renunta la functie daca il suna Emil Boc sau presedintele Traian Basescu", a spus Scutaru, citat de Rompres. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a spus ca, daca propunerea PD se va accepta, ar fi a patra oara cand Guvernul isi asuma raspunderea, "ceea ce e un pic cam mult".
Liberalii sugereaza modificarea Legii CNSAS
Asumarea raspunderii asupra unui pachet de legi privind lustratia si CNSAS este "o varianta care poate fi analizata", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, liderul grupului PNL din Camera, Crin Antonescu. "Eu cred ca e o varianta care poate fi analizata si, la urma urmelor, de ce nu, ar putea sa-si asume Guvernul, premierul, un pachet si cu lustratia si cu niste modificari la ordonanta de organizare a CNSAS-ului si cu schimbarea conducerii CNSAS-ului. Daca vor asumare de raspundere, sa ne asumam raspunderea", a declarat Antonescu. Insa, el a spus si ca asumarea raspunderii pentru Legea lustratiei poate fi si o "capcana", pentru ca "sunt oameni mici, care se ocupa cu capcane mici si unii dintre ei conduc Partidul Democrat", calificand propunerea PD de asumare a raspunderii drept o "declaratie ipocrita" a lui Emil Boc. Parlamentarul liberal a afirmat ca Boc, "care repeta papagaliceste, ca Scanteia Tineretului pe vremuri, ce spune domnul Basescu, care n-are nici un fel de jena in a spune ca domnia-sa a fost dezamagit de Ticu Dumitrescu", nu poate fi luat in serios atunci cand face "propuneri constructive de munca si de lupta impotriva lustratiei".
UDMR nu e de acord
UDMR a fost categoric impotriva propunerii PD, sustinand ca legea trebuie dezbatuta si adoptata in Parlament. "Nu sunt de acord cu asumarea raspunderii sau cu ordonantele de urgenta prea dese adoptate de guvern. Dupa parerea mea, Parlamentul trebuie sa legifereze si nu Guvernul, dar nici nu e cazul. Legea va fi foarte repede gata in Senat, dupa parerea mea", a declarat sambata, pentru RRA, presedintele UDMR, Marko Bela, citat de Rador. Vicepresedintele UDMR Borbely Laszlo a spus, citat de Mediafax, ca propunerea lui Boc este o "idee nastrusnica". Sustinand ca partenerii de guvernare vin tot mai des cu "idei nastrusnice", Borbely a declarat ca, in interiorul coalitiei, nu au fost dezbatute nici macar principiile care au stat la baza Legii lustratiei. "Nu este o lege discutata articol cu articol in Coalitie", a spus oficialul UDMR. El a aratat ca reprezentantii partidelor aflate la guvernare ar putea totusi sa-si impuna punctul de vedere privind Legea lustratiei in fata majoritatii din Parlament, desi aceasta majoritate nu este una "prea spectaculoasa". Vicepresedintele UDMR a reluat declaratiile potrivit carora Uniunea nu sustine adoptarea legilor prin ordonante de urgenta, prin asumarea raspunderii si prin nesocotirea rolului Senatului si al Camerei Deputatilor. Totodata, Borbely a mai sustinut ca propunerea liderului democratilor privind asumarea raspunderii pentru aceasta lege nu este "justificata". Calea de adoptare a Legii lustratiei este, potrivit vicepresedintelui UDMR, prin dezbateri intre partenerii de Coalitie, care sa conduca la stabilirea unui punct de vedere comun.
PC vede un nou conflict
Imediat, PC s-a aliat UDMR si PNL. Senatorul conservator Sabin Cutas a criticat ieri cererea PD privind asumarea raspunderii guvernamentale pe Legea lustratiei, sustinand ca democratii doresc crearea unui nou conflict in cadrul Coalitiei. Cutas a declarat ca PC sustine actul normativ, insa nu vede motivele asumarii raspunderii Executivului in contextul in care exista deja vointa politica la nivelul Coalitiei pentru adoptarea legii. "Credem ca Parlamentul de-aia este acolo, ca sa dezbata toate initiativele legislative, cred ca asumarea raspunderii solicitata de PD este o noua provocare politica prin care se doreste crearea unui nou conflict in cadrul Coalitiei. Este un glont irosit pe care Guvernul nu are de ce sa si-l asume, din moment ce toate partidele din Coalitie sustin aceasta lege", a afirmat Cutas. In schimb, vicepresedintele PC, Mircea Chelaru, a apreciat ca "Legea lustratiei este o incercare de a exmatricula din noul sistem pe cei care au fost beneficiarii si partizanii sistemului trecut". Pe de alta parte, el a afirmat ca "este cat se poate de curios ca initiatorul legii este chiar doamna Mona Musca" si a sugerat CNSAS sa studieze arhivele structurilor specifice si informative de partid din judetul Timis, pentru a scoate la iveala "pozitia privilegiata" pe care sotul acesteia, domnul Musca, a avut-o pe langa cuplul Ceausescu. Intrebat care au fost, dupa cunostinta sa, functiile detinute de acesta in timpul regimului comunist, Chelaru a spus ca nu este obligat sa dea informatii presei, atata vreme cat nu are pregatit un raspuns. (Roxana ANDRONIC, Raluca PAPADOPOL)
Apel la responsabilitate
Mai multi reprezentanti ai societatii civile au cerut presedintelui Romaniei, clasei poltice si intregii societati romanesti sa sustina in mod ferm votarea Legii lustratiei. Sorin Iliesiu (vicepresedintele Aliantei Civice), Florian Mihalcea (presedintele Societatii Timisoara) si Teodor Maries (presedintele "Asociatiei 21 Decembrie 1989", presedinte de onoare al Senatului "Blocului National al Revolutionarilor") au lansat un "Apel catre responsabilitate" in care solicita parlamentarilor sa se implice in finalizarea Legii lustratiei si sa voteze cu convingerea ca "in sfarsit trebuie sa limpezim trecutul. "Este ingrijorator faptul ca in Parlamentul Romaniei bascalia tinde sa devina simptomatica si sa inlocuiasca dezbaterea responsabila", se arata in apel. Ei au fost de parere ca exagerarile facute prin amendamentele unor senatori privind includerea in Legea lustratiei a comandantilor de nave si aeronave precum si a unor functionari din Ministerul de Finante, reprezinta o forma ridicola de atac la persoana. "Printr-un politicianism de prost gust, aceste exagerari absurde au ca scop caderea in deriziune, compromiterea si, de fapt, blocarea Legii lustratiei. Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara a aratat in mod clar cine sunt cei care intra sub incidenta lustratiei. Legea trebuie sa reflecte un principiu", au spus semnatarii. (R.A.)
PSD se indoieste de sinceritatea lui Emil Boc
Vicepresedintele PSD Titus Corlatean a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca nu crede in sinceritatea lui Emil Boc in ceea ce priveste solicitarea ca Guvernul sa isi asume raspunderea pe Legea lustratiei, pentru ca democratul ar fi fost secretar al UASC. Corlatean a apreciat ca demersul PD si al presedintelui acestei formatiuni este o incercare a democratilor de a iesi dintr-o "zona extrem de delicata" in contextul unui "razboi pentru imagine" declansat intre PD si PNL. El a precizat ca, personal, nu crede "in onestitatea si sinceritatea" demersului lui Boc, atata vreme cat se pare ca acesta ar fi fost secretar al Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti (UASC), iar Legea lustratiei "l-ar trece pentru zece ani intr-o zona de inactivitate politica". "In spatele acestui demers populist al PD si al presedintelui sau, Emil Boc, sunt chestiuni ascunse, pentru ca este vorba de o batalie de imagine si de control asupra unor parghii si mecanisme, care se poarta intre PD si PNL, asa cum s-a intamplat si in cazul CNSAS, si in cazul Legii lustratiei", a opinat vicepresedintele PSD. (R.A.)
Atacuri sub centura
Democratii raspund ofensivei liberalilor privind lustratia, facand o serie de aluzii la trecutul rudelor unor reprezentanti ai PNL sau a fostilor lideri ai acestui partid. Secretarul general al PD Vasile Blaga a afirmat ieri, in replica la afirmatiile liberalilor referitoare la Legea lustratiei, ca "nici tata nu a fost informator, nici bunica nu a fost in CC" (Comitetul Central al PCR-n.red.). Tot ieri, presedintele executiv al filialei municipale PNL Constanta, Danut Moisoiu, a declarat ca unii membri de seama ai PNL au fost "turnatori, care au recunoscut colaborarea cu Securitatea", noteaza Mediafax. El a facut referire la Dan Amedeo Lazarescu, "cel care era tatal actualului prim-ministru si despre care si liberalii stiu ca a fost turnator", si la Mircea Ionescu Quintus, fostul presedinte al PNL, "care a recunoscut public ca a fost turnator". "Afirmatiile ca PD are turnatori comandanti de nava, parca ma dor putin, de ce nu se uita in ograda lor, ar trebui sa taca si sa vada de treburi mai importante pentru tara asta", a adaugat Danut Moisoiu. (D.I.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Legea lustratiei e tardiva   de adelin
Asumarea responsabilitatii, dupa 17 ani   de Vasile Teodorovici
A r h i v a
  La cutite    13 comentarii
  Liberalii se pregatesc de anticipate    3 comentarii
  Alerta pe front    1 comentariu
  Basescu si Tariceanu la bilantul SRI    2 comentarii
  Reguli unitare pentru uzucapiune    
  Opium cu halva si smochine    
  Jaf de miliarde    1 comentariu
  Omul lui "Cap de porc" va fi extradat din Spania    1 comentariu
  Gazolina in apa fantanilor    1 comentariu
  El Pais: Securitatea inca mai conduce in Romania    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Reguli unitare pentru uzucapiune (587 afisari)
 Romanii vor Unirea cu Basarabia (235 afisari)
 Romanii vor Romania Mare (140 afisari)
 Romanians want Basarabia to unify with Romania (121 afisari)
 Ziua Nationala a Academiei Romane (103 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01633 sec.