Ziua Logo
  Nr. 3590 de luni, 3 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Romanii vor Romania Mare
In eventualitatea organizarii unui referendum privind unirea Romaniei cu Republica Moldova, majoritatea romanilor, respectiv 51%, ar vota "pentru unire", releva un sondaj de opinie publica national reprezentativ, realizat de Centrul de Analize si Investigatii Sociologice CIVIS in perioada 20-27 martie 2006 si finantat de Institutul pentru Libera Initiativa. Mai sceptici, 27% din romani s-ar pronunta "pentru pastrarea situatiei actuale", in vreme ce 10% nu ar vota deloc. Referitor la rezultatul unui astfel de referendum, mai putin de jumatate din populatie (43%) considera ca s-ar vota pentru unirea cu Moldova, iar 27% cred ca cetatenii Romaniei ar vota "pentru pastrarea situatiei actuale". Perceptia romanilor referitoare la intentia de vot a cetatenilor Republicii Moldova in cazul unui referendum privind unirea cu Romania este impartita aproape in mod egal intre cei care nu au inca o parere definita in acest sens (37%), cei care cred ca cetatenii Republicii Moldova s-ar exprima "pentru unire" (36%) si cei care cred ca cetatenii Republicii Moldova ar opta "pentru pastrarea situatiei actuale" (27%). Majoritatea romanilor nu cunosc intentiile si posibilitatile de care dispune presedintele Traian Basescu de a realiza unirea cu Republica Moldova, 41% declarand ca "nu stiu" cum sa raspunda. In acelasi timp, 35% considera ca presedintele "vrea, dar nu poate" realiza unirea, 14% cred ca "nici nu vrea si nici nu poate" si 10% afirma ca "vrea si poate".
Diplomatia, la pamant
La capitolul "politica externa a Romaniei", majoritatea romanilor, respectiv 47%, a detectat "putine" sau "foarte putine" schimbari in ultimul an, spre deosebire de 36% din respondenti, care au identificat, dimpotriva, "foarte multe" sau "multe" schimbari de acest gen. Mai mult, 44% din persoanele intervievate au "putina", "foarte putina" sau "deloc" incredere in pregatirea profesionala a ambasadorilor Romaniei, in vreme ce 37% dintre romani se declara "multumiti" sau "foarte multumiti" de relatiile politice externe ale Romaniei, procentul nemultumitilor ridicandu-se la 15%. Activitatea ministrului de Externe Mihai Razvan Ungureanu este considerata multumitoare sau foarte multumitoare de doar 37% dintre respondenti, 12%, respectiv 3%, dintre participantii la studiu declarandu-se "nemultumiti" sau "foarte nemultumiti" de actualul sef al diplomatiei romane.
Majoritatea persoanelor intervievate s-a declarat placut impresionata de comportamentul presedintelui Traian Basescu pe plan extern, 60% din romani avand o parere "buna" despre aceasta si 16% una "foarte buna". Procentul celor care au o parere contrara este mult mai scazut: 12% afirma ca au o parere "proasta", iar 3% una "foarte proasta".
SUA - prietene, Ungaria - adversara
SUA domina la capitolul state prietene, cu 72% din voturile participantilor la sondaj, urmate de Franta (66%), Moldova (59%), Marea Britanie (45%), Germania (44%) si Turcia (35%). La polul opus, al statelor potrivnice, se situeaza Ungaria, considerata neprietenoasa de 29% dintre respondenti, alaturi de Rusia (26%), Irak (25%) si Ucraina (22%). Majoritatea romanilor, in proportie de 53%, nu par ingrijorati de faptul ca alta tara ar putea ataca Romania in urmatorii 5 ani, spre deosebire de 41% din persoanele intervievate, "oarecum ingrijorate" sau "foarte ingrijorate" de acest aspect.
Alianta - 52%, PSD - 21%
In cazul unor alegeri parlamentare anticipate Alianta D.A. PNL-PD ar cumula mai mult de jumatate din voturi (52%), in timp ce pentru PSD ar opta ceva mai mult de o cincime din alegatori (21%), releva sondajul CIVIS. In clasamentul optiunilor de vot mai figureaza peste pragul electoral de cinci procente PRM - 11%, PNG - 6% si UDMR - 5%. Autorii studiului precizeaza ca 75% dintre repondenti si-au exprimat intentia de a vota o anumita formatiune politica. "Daca, in functie de anumiti poli, s-ar crea aliante intre diferitele partide politice existente, voturile populatiei s-ar indrepta in procent de 27% catre Polul Popular (PD+PPCD), 25% catre PNL, 23% catre Polul Social Democrat (PSD+FD), 11% catre PRM, 6% catre PNG si 6% catre UDMR. Catre Polul Popular ar migra 48% dintre votantii Aliantei D.A. PNL-PD, catre Polul Social Democrat 98% dintre alegatorii PSD, iar PNL i-ar reveni 49% dintre votantii Aliantei D.A. PNL-PD", se arata in raportul Civis. Sondajul de opinie, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, a fost realizat pe un esantion de 1200 persoane din 79 de localitati, selectate din toate judetele, avand o marja de eroare de 2,9%. (O.B.; A.M.L.)
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
degeaba vor romanii, daca nu fac nimic, - asa e corect!   de gogo1918
"Pushche" pe limba!   de victor81
Degeaba vor romanii daca nu vor moldavii   de beatle-maniacul
Orice sondaj de opininie e irelevant in aceasta problema   de Young-and-Happy
ALADINE, ALADINE   de florentin-livius vartaci-aconi
51% este prea putin pt. orice "sondeur" de opinie serios   de stragopoulos
interese....   de kaameleon
In 10 ani s-a rezolvat.   de basarab
NOI VREM ROMANIA MARE !   de ionion
americanii sunt interesatii   de predicatoru
Romanii au ajuns in rep. Moldova 80% ! CIA-Factbook.   de basarab
Cu ajutorul ajutorului militar american II VOM IZGONI PE RUSI DIN BASARABIA, iar unirea ne cade ca para malaiatza   de Morkova Vesela
Nu exista nimic mai important decat Romania Gogoloatza, aia mare si rotunda   de Morkova Vesela
Exercitiu in ....futilitate   de indel
Ganditi ca niste cizme !   de Aladin
NU MERGE.. Pierdem TRANSILVANIA.. Ungurii vor invoca Autonomia de tip GAGAUZ...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Din milionul ajutor militar american le dam proportional 150 de mii sa-si rezolve cu TRANSNISTRIA   de Morkova Vesela
CU TOTI VREM O ROMANIE MARE INSA, ACUM NU E MOMENTUL POTRIVIT   de Ioan Danila
Romania mare....   de folclorist
A r h i v a
  Gojdu propus pentru canonizare de Pavelescu    2 comentarii
  Corina Cretu sare in apararea euro-observatorilor romani    1 comentariu
  Ardealul respinge un Congres extraordinar al PSD    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Reguli unitare pentru uzucapiune (587 afisari)
 Romanii vor Unirea cu Basarabia (235 afisari)
 Romanii vor Romania Mare (140 afisari)
 Romanians want Basarabia to unify with Romania (121 afisari)
 Ziua Nationala a Academiei Romane (103 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01013 sec.