Ziua Logo
  Nr. 3590 de luni, 3 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
CNSAS de ieri si de azi
Red APPLE 
Pe parcursul intregului mandat al Guvernului Nastase am asistat cu totii la un intreg scandal in jurul CNSAS. Cei care ne explicau care este calea cea dreapta erau Andrei Plesu, Horia Roman Patapievici si Mircea Dinescu. In acest timp, Ticu Dumitrescu era cercetator in cadrul aceleiasi institutii. Cu aceasta ocazie am aflat ca CNSAS nu functioneaza din doua motive principale - in primul rand nu au fost livrate toate dosarele si in al doilea rand din cauza lucraturii politico-securiste din cadrul colegiului. Am aflat cu acea ocazie ca dl Onisoru tradase cauza PNL, cel care il nominalizase si care avea deja niste persoane notorii victime ale acestei deconspirari, ca reprezentantii PSD, PRM si UDMR nu se prezentau la sedinte, ca acest demers este sabotat sistematic.
Anul 2005 a fost unul de liniste si armonie al acestei institutii. Andrei Plesu a devenit consilier prezidential, Horia Roman Patapievici a fost numit de Traian Basescu presedinte al Institutului Cultural Roman, iar Mircea Dinescu s-a ocupat de proiectele lui media. Intre timp a fost livrat catre CNSAS un numar considerabil de dosare de la SRI si acest fapt a fost mediatizat relativ pozitiv la acel moment.
Toate acestea, insa, au luat sfarsit in 2006, momentul in care PNL a ajuns la concluzia ca lucrurile nu merg bine in aceasta tara pentru ca nu sunt asezate pe criterii morale solide. In contrapondere la propunerile lui Traian Basescu referitoare la securitatea nationala, au readus in discutie CNSAS si au propus o lege a lustratiei. In plus, au facut pentru presedintia CNSAS o propunere aparent de nerefuzat - Constantin Ticu Dumitrescu, fost membru PNTCD, partid pe care l-au lasat in ofsaid la alegerile din 2000. Au considerat ca personalitatea acestuia este atat de coplesitoare pe aceasta tema, incat oricine va avea ceva de comentat va fi supus oprobiului public. Si Ticu Dumitrescu a ajuns sa creada acest lucru, desi experienta personala de viata sigur ii releva altceva. Si a piedut in urma unui vot legal si democratic. In fata acestei situatii, prima explicatie pe care si-a dat-o a fost aceea ca numai votul secret poate duce la asa ceva. Da, dl Ticu Dumitrescu, cel care stie probabil cel mai bine ca un sistem nedemocratic ajunge sa ia hotarari aparent democratice bazandu-se pe votul deschis, deci pe faptul ca sub presiune fiecare voteaza cum trebuie.
Initial, a fost sustinut de Mircea Dinescu in acest demers. De cateva zile, insa l-am vazut singur, inconjurat doar de ONG-uri si angajatii CNSAS. Andrei Plesu si Horia Roman Patapievici nu au avut nici un punct de vedere public in fata acestei situatii, desi era o tema pe care si-o asumasera la un moment dat. Nu stim de ce si nici nu am vazut ca presa sa isi fi pus aceasta intrebare in saptamana care s-a scurs.
In urma acestei situatii nu vad decat un batran lasat singur in fata unei teme care este adusa in discutie doar atunci cand reprezinta un mijloc pentru a rezolva alte probleme ale raporturilor politice de putere.
Ce a fost saptamana trecuta?
* Infruntare Basescu-Tariceanu
* Din nou vant de anticipate
* Iliescu, util PSD
De ce?
Infruntarea dintre Basescu si Tariceanu a fost extrem de dura, simtindu-se mai pregnant decat oricand mirosul anticipatelor in aer. Premierul liberal n-a mai inghitit tacut atacurile prezidentiale si a contraatacat rapid si cu duritate. Presedintele Basescu a asistat un timp linistit la galagia politica, dupa care a intrat in joc si si-a fluturat prerogativele "de forta" in fata sefului Guvernului. Basescu a mai aratat o data public faptul ca nici o numire in cadrul Guvernului nu se face fara asentimentul sau. Victor Paul Dobre a fost victima in aceasta situatie, si va ramane sa se ocupe de inundatii. Desi a fost unul dintre putinii membri PNL care s-a incumetat pentru aceasta functie.
Ca urmare a infruntarilor, zvonistica politica a prins consistenta. Au inceput sa se vehiculeze mai multe variante pentru spargerea "balonului portocaliu" al Aliantei DA: iesirea ministrilor PD de la guvernare, ca in perioada Ciorbea; dizolvarea Parlamentului, imediat dupa Raportul de tara al Comisiei Europene din luna mai; demisia lui Tariceanu; declansarea anticipatelor la care fostii aliati sa participe pe cont propriu. Ultima ipoteza a fost asezonata cu mesajul premierului privind intentia sa de a majora pensiile cu 30% pana de Pasti. Toate aceste zvonuri au pornit de la o baza care devine din ce in ce mai credibila: existenta unui razboi de uzura intre premier si presedinte.
In ton cu ceea ce se intampla la Bucuresti, in teritoriu lupta dintre PD si PNL a devenit violenta. Harta divergentelor intre aliati se mareste pe zi ce trece, cuprinzand noi localitati. Dupa Bihor, Alba si Arad, aliatii au ajuns sa se certe si in Mures. Principalele acuzatii ii vizeaza pe politicienii PD, carora le sunt reprosate racolarile agresive de membri, atat din randul Puterii, cat si din cel al Opozitiei. Pe aceeasi voce cu PNL, si PSD acuza ca PD ii momeste oamenii din administratia locala cu alocarea unor fonduri pentru dezvoltare.
In PSD apele par ca s-au mai linistit, prim-planul scenei politice fiind abandonat de social-democrati in favoarea adversarilor de la putere aflati in plina paruiala. Tanarul Mircea Geoana a decis sa foloseasca experienta "parintelui" celor trei trandafiri, Ion Iliescu, iar Adrian Nastase s-a multumit cu o prezenta episodica la actiunile partidului si cu pastrarea unei atitudini de non-combat. Grupul de la Cluj a formulat si el sfaturi de viata lunga pentru social-democrati, incercand sa convinga membrii PSD sa nu plece din partid si opunandu-se unui congres extraordinar in perioada urmatoare.
Ce va fi?
* In aceasta saptamana se asteapta rezolvarea tensiunilor de la CNSAS, cu sprijinul presedintelui Basescu.
* Guvernul va continua sa dea bice integrarii europene, adoptand masurile restante din domeniile sensibile, pentru elaborarea carora ministrii au primit instructiuni clare de la premier.
* In perioada urmatoare, pe fundalul scumpirilor in lant la utilitati si la produse alimentare, Tariceanu ar putea majora pensiile.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
CNSAS   de Lari
   de avarfreson
A r h i v a
  Se rupe. Si de jos in sus, si de sus in jos. Si la subsuori    21 comentarii
  Pseudodilemele lui Hamlet Basescu    23 comentarii
  Ultimul scuipat    9 comentarii
  Romanii vor Unirea cu Basarabia    29 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Misiunea occidentului si interesele politicienilor romani    2006-03-27
  "Binele" nu e stomacul plin    2006-03-20
  Aliante politice vs. aliante electorale    2006-03-13
  Telejurnalul nu e adevarat    2006-03-06
  Oedip-ul PNL    2006-02-27
 Top afisari / comentarii 
 Reguli unitare pentru uzucapiune (587 afisari)
 Romanii vor Unirea cu Basarabia (235 afisari)
 Romanii vor Romania Mare (140 afisari)
 Romanians want Basarabia to unify with Romania (121 afisari)
 Ziua Nationala a Academiei Romane (103 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.26335 sec.