Ziua Logo
  Nr. 3587 de joi, 30 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Basescu si Tariceanu sunt la cutite
-- Asta este concluzia unui sondaj INSOMAR * Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri Alianta ar obtine 49%, PSD 20%, iar PC doar 2%
Cei mai multi romani cred ca presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu nu se inteleg deloc, releva un sondaj de opinie realizat de INSOMAR in perioada 22-27 martie 2006, pe un esantion de 1178 de persoane. Doar 27,5% dintre subiecti cred ca Basescu si Tariceanu se inteleg bine si foarte bine, in timp ce 72% sunt de parere ca cei doi nu se inteleg foarte bine sau deloc (fig. 1). Studiul s-a desfasurat folosind metoda sondajului de opinie pe baza de chestionar administrat la domiciliul persoanelor intervievate, interviurile fiind realizate in 50 de localitati urbane si 54 rurale, din 40 de judete si din municipiul Bucuresti. Eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute, garantata cu o probabilitate de 95%, este de 3%. Cercetarea prezinta si un nivel scazut al increderii in prestatia echipei guvernamentale, aproximativ 66% dintre cei chestionati fiind destul sau foarte nemultumiti de activitatea Guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu. La polul opus se situeaza prestatia presedintelui Traian Basescu care multumeste circa 65% dintre romani.
Macovei, cel mai credibil ministru
De cote mari de credibilitate continua sa beneficieze ministrul Justitiei Monica Macovei (43%), ministrul de Externe Razvan Ungureanu (32%) si cei ai Internelor si Agriculturii Vasile Blaga si respectiv Gheorghe Flutur (cate 31% fiecare) (fig. 3). Acestea sunt de altfel si ministerele forte ale echipei guvernamentale, percepute ca avand activitatea cea mai coordonata cu asteptarile - mult mai exigente ale populatiei. In ministrul Sanatatii au incredere doar 22% dintre romani, iar in cel al Finantelor, Sebastian Vladescu, doar 16%. Cea mai mica cota de incredere 13% o inregistreaza ministrul Comunicatiilor, Szolt Naghy (fig. 2).
Alianta - 49%, PSD - 20%
Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Alianta PNL-PD ar castiga 49%, iar PSD doar 20%. Fata de luna februarie a acestui an, Alianta a castigat doua procente, in timp ce PSD a pierdut doua. PRM se mentine la o cota de 14%, UDMR la 6%, in timp ce PNG castiga fata de luna februarie un procent si ajunge la 4%. PC ar castiga doar 2 procente, iar PPCD un procent (fig. 6). In privinta distributiei la vot afisate la nivelul Aliantei DA in luna martie - diferentiat si prin comparatie cu luna precedenta, situatia prezinta o tendinta de accentuare a unui raport electoral disimetric. Mai precis, in cazul in care cele doua ar fi candidat in mod separat, PD ar fi atras circa 68% din electoratul Aliantei, in timp ce doar circa 30% din acelasi bazin electoral s-a fi indreptat spre PNL (fig. 5).
Incredere in Becali de 30%
Romanii continua sa aiba cea mai mare incredere in Traian Basescu (61%), urmat de Theodor Stolojan cu 46% si Mona Musca cu 45%. Premierul Calin Popescu Tariceanu are o cota de incredere de 31% si scade patru procente fata de luna februarie (fig. 7). O situatie de exceptie se inregistreaza in cazul lui Gigi Becali, care ajunge la o cota a increderii de 30%, crescand cu cinci procente fata de luna precedenta. Emil Boc este in declin la capitolul incredere, pierzand intr-o luna opt procente (de la 36% in februarie la 28% in martie). In Dan Voiculescu au incredere doar 13% dintre romani, iar in Marko Bela 11%. Mircea Geoana primeste increderea doar a 28% dintre subiecti, cu 10% mai putin decat luna trecuta. Corneliu Vadim Tudor si Ion Iliescu au cate 24% iar Adrian Nastase pierde opt procente fata de februarie si inregistreaza acum un scor de 13%. (fig.8)
Justitia, influentata politic
79% dintre romani considera ca in momentul de fata Justitia in Romania este influentata politic, iar restul sunt de opinie contrara, se arata in sondaj. Conform acestuia, aproximativ 51% dintre cei chestionati apreciaza activitatea Directiei Nationale Anticoruptie drept foarte buna sau destul de buna, iar restul drept destul de proasta sau foarte proasta. Aproximativ 60% dintre romani cred ca activitatea ministrului Justitiei, Monica Macovei, este foarte buna sau destul de buna, iar restul ca este destul de proasta sau foarte proasta. La intrebarea "in ce masura credeti ca este sprijinita activitatea Justitiei de catre presedintele Romaniei?", 27% au raspuns ca in mica sau in foarte mica masura, iar 63% ca in foarte mare sau in mare masura.
Legile sigurantei, in dezbatere publica
Totodata, 60% dintre romani sunt de parere ca legile sigurantei ar trebui supuse dezbaterii publice, in timp ce 39% cred ca ele ar trebui sa aiba un caracter secret. Biserica si Armata continua sa ocupe primele doua locuri in topul increderii populatiei, cu 86, respectiv 74 de procente. Mass-media se bucura de increderea a 62% dintre subiecti, iar Presedintia de 57%. Pe ultimele locuri se situeaza Parlamentul, cu 17 procente si partidele politice cu 12 procente. (fig 4)
Aderarea Romaniei la UE privita cu scepticism
Aproximativ jumatate dintre romani nu sunt siguri de aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Conform sondajului, 41% dintre cei intervievati au raspuns ca nu sunt prea siguri ca ianuarie 2007 va insemna data oficiala de intrare a tarii noastre in UE, iar 11% au declarat ca sunt foarte putini siguri sau deloc. In schimb, 36% dintre respondenti au spus ca sunt destul de siguri, iar 12% sunt foarte siguri. Pe de alta parte, 47% dintre romani au spus ca sunt destul de interesati de perspectiva intrarii Romaniei in UE, 26% nu prea sunt interesati, iar 18% sunt foarte interesati de aderarea Romaniei la UE.
Roxana ANDRONIC 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Daca vor SA ZBOARE AMANDOI, nu au decat. DIVITE ET IMPERA.   de basarab
Tariceanu - Basescu 2 - 0   de CristianIon2005
PD si matelotul peste bord   de CristianIon2005
Ce ti-e si cu sondajele astea...   de Aelectrostivuitoritei
Vrem Tariceanu Presedinte al Romaniei (ca sa fim lasati in pace) !   de Michael Theil - Lazarescu
Basescu - Tariceanu 0 - 0   de Olga Khan
A r h i v a
  Dovada lucraturii    85 comentarii
  Iminenta autoritarismului    3 comentarii
  Sondajul BCS coteaza Alianta DA cu 52,5%    4 comentarii
  Ne-am zgait ore intregi la eclipsa de soare    2 comentarii
  Ungureanu a adus jurnalisti la Otopeni ca la UTC    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cutremurul cel mare mai sta (533 afisari)
 Stiri pe scurt (407 afisari)
 Topul universitatilor din Romania (325 afisari)
 Sharon Stone in Playboy (216 afisari)
 Dovada lucraturii (191 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00996 sec.