Ziua Logo
  Nr. 3587 de joi, 30 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Isarescu: Cresterea TVA, pericol pentru inflatia din 2007
O eventuala majorare a taxei pe valoarea adaugata ar reprezenta cel mai mare pericol pentru tinta de inflatie propusa pentru anul viitor, a declarat, ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. "Totul va depinde foarte mult de cat de mare ar putea fi cresterea TVA si de flexibilitatea preturilor. La o eventuala crestere de trei puncte a txei pe valoarea adaugata, inflatia ar urca cu doua puncte procentuale", a exemplificat Isarescu. Tinta de inflatie a BNR pentru 2007 este de 4%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual. Atat reprezentantii Fondului Monetar International, cat si cei ai Comisiei Europene au solicitat Romaniei sa adopte masuri fiscale, care sa permita o crestere substantiala a veniturilor bugetare incepand de anul viitor. Expertii europeni si cei ai FMI considera ca largirea bazei de impozitare nu este suficienta si insista ca unul dintre cele doua impozite principale, respectiv cota unica si TVA, sa fie majorata. Recent, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca Executivul intentioneaza sa nu modifice nivelul cotei unice pe toata perioada mandatului rau. Banca Nationala tinteste pentru sfarsitul acestui an o rata a inflatiei de 5% plus/minus un punct procentual, iar Isarescu a afirmat la jumatatea lunii februarie ca anticipeaza o deviatie peste limita superioara a intervalului de variatie, la 6,5%.
Parlamentul "vede"Codul Fiscal in mai
Proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal va fi trimis in luna mai Parlamentului, unde dezbaterile trebuie sa dureze maxim o luna, astfel incat documentul sa poata fi publicat cel tarziu la data de 1 iulie, a declarat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Catalin Doica. "Am discutat deja cu societatile de consultanta despre modificarile aduse in Codul Fiscal privind TVA, iar azi (n.r. ieri) a avut loc ultima discutie referitoare la accize si prima despre impozitele directe", a spus Doica. Oficialul a precizat ca, in urma acestor consultari, va fi prezentata forma de proiect cu modificarile incluse, dupa care urmeaza "discutiile efective cu ceilalti parteneri sociali mai putin specializati". "Normele de aplicare a Codului Fiscal sunt gata deja, insa vom avea varianta finala dupa ce operam toate modificarile la proiectul de lege", a spus Doica. Autoritatile intentioneaza sa publice normele de aplicare imediat dupa aparitia Codului Fiscal in Monitorul Oficial. Anterior dezbaterii parlamentare, Codul Fiscal trebuie aprobat in Guvern.
Potrivit listei de prioritati legislative anuntata recent de Executiv, documentul ar fi trebuit sa fie pe masa Guvernului pana la sfarsitul acestei luni. Codul Fiscal modificat urmeaza sa intre in vigoare la inceputul anului viitor. Impozitarea veniturilor agricole cu 2% sau cu 16%, taxarea cu 2% a pretului de vanzare a proprietatilor imobiliare sau cu 16% a castigului din aceste tranzactii, precum si eliminarea facilitatilor acordate parcurilor industriale sunt cateva dintre propunerile de modificare ale Codului Fiscal. De la jumatatea acestui an vor creste accizele la alcool, tutun, energie, gazul natural utilizat drept carburant si benzina cu plumb. (A.M.V.; A.G.C.)
 Afisari: 133  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Corect cu PIB-ul. Inflatia=DEZASTRU. Trebuie f. bine controlata.   de basarab
Cresteti PIB-ul nu taxele!   de cris de vis
A r h i v a
  Gafa deputatilor saboteaza Bursa    2 comentarii
  Tranzactii de o jumatate de miliard de dolari pe piata farmaceutica    
  Guvernul vrea sa reduca cu 15% arieratele firmelor de stat    
  Ardaf de vanzare    
  Autorizatii de transport false    
  UGIR-1903 cere un plan de stabilitate fiscala pe 5 ani    
  Economic    
 Top afisari / comentarii 
 Cutremurul cel mare mai sta (533 afisari)
 Stiri pe scurt (407 afisari)
 Topul universitatilor din Romania (325 afisari)
 Sharon Stone in Playboy (216 afisari)
 Dovada lucraturii (191 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00932 sec.