Ziua Logo
  Nr. 3587 de joi, 30 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Dominique de Villepin impins de mase spre demisie
-- Trei milioane de manifestanti pentru organizatori * Un million pentru politie * Batalia cifrelor este una dintre multiplele care se poarta in Franta in aceste zile
Mobilizarea generala de marti impotriva Contractului Primului loc de Munca (CPE) a dat un nou elan sindicatelor care nici nu mai vor sa negocieze : premierul sa retraga legea inainte de orice discutie.
Ceea ce se joaca in fapt este caderea Guvernului. Dupa cum remarcau toti analistii, de Villepin a mers atat de departe incat retragerea legii este echivalenta cu demisia. Aceasta incurcatura are insa meritul de a clarifica, cel putin pe moment, prezidentialele din 2007 in sanul dreptei: candidatura sa este compromisa. Evident, exista si un fericit in aceasta ecuatie, in persoana ministrului de Interne, Nicholas Sarkozy, amenintat de ascensiunea in sondajele anterioare conflictului CPE a lui Dominique de Villepin.
Marti, in plenul Adunarii Nationale, Sarkozy infigea deja cutitul pe la spate sefului sau din executiv, declarand ca legea ar trebui suspendata pentru o perioada de timp, facand uitat faptul ca el insusi este inspiratorul acestui proiect.
O solutie salvatoare pentru toata lumea ar putea veni de la Consiliul Constitutional, care ar trebui sa se pronunte azi asupra constitutionalitatii acestei legi. O eventuala invalidare ar salva fata executivului, desi problema de fond - aceea a somajului in randul tinerilor, a inflexibilitatii codului muncii in Franta, a rezervei patronilor de a angaja in conditiile unei legislatii impovaratoare � ramane, ca de obicei, nerezolvata.
In sfarsit - dar nu in ultimul rand - manifestatiile au relevat inca o data raul profund care macina societatea franceza - acela al exclusilor social. Violentele din timpul manifestatiilor sunt rude bune cu cele din noiembrie, din periferii, si demonstreaza ca problema nu a fost rezolvata, ci doar ascunsa sub pres. Explozia violentelor in plin centrul marilor orase aduce in prim plan gradul de segregare in care traieste una dintre cele mai vechi democratii. Despre aceasta problema se vorbeste cat mai putin posibil, fiind taxata ca "fenomen marginal" care nu trebuie sa distraga atentia de la "adevarata problema pe care o ridica manifestatiile - aceea a CPE".
S-ar parea insa ca lucrurile stau tocmai invers. Poate ca problema de fond nu este durata primului contract de munca pe care un patron este obligat sa il semneze cu un tanar, ci aceasta masa enorma de exclusi social care se revarsa spre centrele stralucitoare ale marilor orase cu buzunarele pline de proiectile ucigase. Aproximativ 2500 de persoane au fost arestate in Franta, de la inceputul protestelor.
Fair Press 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Adica ce lagatura are Ticu si Basescu si feseneala cu evenimentele din Fratza? LA NOI OAMENII SUPORTA ORICE !   de Morkova Vesela
FISA judges say Bush within law   de Mos Grigore
Alta acuma....................   de Mos Grigore
Roy !   de Pinkie
Franzuzii....   de dur
   de Pinkie
Sick transit gloria mundi   de Ion Caramache
Imparati si Proletari   de Hiperborea
Sarkozy deabia asteapta ca Villepin sa-si rupa gitul !!!   de Pinkie
Mi se pare mie, sau...   de ingineru
Sa demisioneze amandoi !!   de Aladin
A r h i v a
  Zilele de studiu ale PPE si Europa crestina    1 comentariu
  Catolicii alaturi de BOR pentru Gojdu    5 comentarii
  Saftoiu: caracterul unitar si national al statului roman este nenegociabil    
  Reprimare sangeroasa a KGB la Minsk    4 comentarii
  Kadima - victorie modesta in Israel    6 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Cutremurul cel mare mai sta (533 afisari)
 Stiri pe scurt (407 afisari)
 Topul universitatilor din Romania (325 afisari)
 Sharon Stone in Playboy (216 afisari)
 Dovada lucraturii (191 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00879 sec.