Ziua Logo
  Nr. 3587 de joi, 30 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Fesenismul vopsit
Adrian PATRUSCA 
Basescu chiar are o problema. Prima serioasa in 15 luni de mandat. Nasul lui de lup de mare s-a infundat. Flerul l-a tradat. Abilitatea sa proverbiala a dat chix. A fost luat prin surprindere. Nu se astepta la explozia provocata de trecerea pe linie moarta a lui Ticu Dumitrescu. Nu se astepta ca angajatii CNSAS sa faca lant viu in jurul institutiei. Nu se astepta ca presa sa transforme subiectul intr-un capat de tara. Nu se astepta ca batranul vanator de securisti sa mai aiba energie si chef sa se bata. Nu se astepta ca opinia publica sa fie mai interesata de deconspirarea securitatii decat de, bunaoara, cresterea facturilor la intretinere sau de meciul Rapid - Steaua.
"Este o problema de care sunt mult prea departe si ca distanta si ca interes", este tot ce a gasit Basescu mai bun de declarat, in China, pentru a comenta evenimentele fierbinti din tara. Habar n-am daca sictirul afisat de presedinte in tara cu piata libera si democratie controlata este real sau mimat. Daca e real, inseamna ca majoritatea alegatorilor portocalii au fost niste dobitoci. Au crezut in 2004 ca Basescu poate implini idealurile Timisoarei din decembrie 1989 si Pietei Universitatii din 1990. Or, Basescu zice acum ca nici nu se sinchiseste de cei care l-au rasturnat pe Nastase si l-au adus pe el la putere. Asa se dovedeste ca daca ai de ales intre doi candidati comunisti, esti clar un tampit sa crezi ca unul e mai bun ca altul. Un comunist bun e un comunist lustrat.
Daca insa sictirul chinezesc e mimat, e inca mai grav: inseamna ca seful statului e preocupat de ce s-a intamplat la Bucuresti, dar invers decat opinia publica. E preocupat ca lucratura i-a fost dezvaluita, ca asta i-ar aduce o pierdere serioasa de popularitate. Atunci incearca sa mimeze o detasare superioara doar pentru a castiga timp. Pentru a-si calcula urmatoarea mutare.
Basescu a ajuns pe muchie de cutit. Acuzatiile ca e omul serviciilor secrete, ca vrea sa instaureze un regim de mana forte, ca este varful de lance al revansei Securitatii, dupa 14 ani in care nomenclatura PCR a facut jocurile, toate incep sa devina plauzibile. Mentinerea in functie a sefilor serviciilor secrete, indiferenta, daca nu dispretul, pentru procesul comunismului si legea lustratiei sau, acum, compromiterea deconspirarii politiei politice nu mai par incidente de parcurs, ci o insiruire logica de elemente. Acuzatorii care suspecteaza lupta impotriva coruptiei ca un prilej pentru eliminarea adversarilor politici sau reglarea de conturi primesc apa la moara.
Chiar si preferinta pentru o alianta cu SUA in locul uneia cu Germania si Franta poate avea o alta explicatie decat comoditatea coabitarii cu un singur si mare licurici. Poate ca America e mai atractiva pe Dambovita doar pentru apetitul ei de a restrange drepturile si libertatile cetatenilor ei sub pretextul luptei impotriva terorismului. Pentru disponibilitatea ei de a acorda ajutor economic si umbrela militara, fara a le conditiona prea mult de performantele democratiei.
Corneliu Turianu a dat ieri o declaratie care aproape ca limpezeste lucrurile. El a spus ca nu ia in considerare parasirea scaunului de presedinte al CNSAS decat daca i-o cer Traian Basescu sau Emil Boc. Astfel, Turianu demonstreaza doua lucruri. Primul, ca PD, care l-a trimis in CNSAS, nu i-a cerut pana ieri seara sa plece pentru a lasa locul liber lui Ticu Dumitrescu. Astfel, toti pumnii pe care PD si i-a administrat in piepti se dovedesc a fi un teatru ieftin, de vreme ce n-a facut cel mai elementar lucru pentru a-si dovedi buna credinta: acela de a-i cere candidatului sau sa respecte mandatul care i s-a dat. Al doilea, rezulta ca Turianu nu a candidat de capul sau, ci a primit mandat expres de la PD si Cotroceni. Acum, aflat, pe de o parte, in situatia ingrata de a avea toate reflectoarele opiniei publice atintite asupra sa, si pe de alta, sub obligatia morala de a-si respecta mandatul primit, el nu recunoaste, pe buna dreptate, decat autoritatea celor care i-au incredintat misiunea. Numai acestia, Basescu si Boc, l-ar mai putea razgandi.
Daca Basescu crede ca scandalul CNSAS va fi musamalizat, se insala. Sigur ca dusmanii sai nu vor rata ocazia sa-i sara in carca. (E chiar interesant de vazut cum vor sti PNL si Tariceanu sa exploateze ocazia). Dar adevaratele si cumplitele lovituri le va primi de la fostii sustinatori dezamagiti. De la nucleul dur care in iarna lui 2004 isi plimba mandru pe strazi plozii infofoliti in portocaliu. De la aceia care, de 15 ani incoace nu au votat niciodata pentru pensii mari sau sacose cu mancare, ci pentru pedepsirea criminalilor din decembrie 1989, pentru pedepsirea criminalilor mineriadelor, pentru condamnarea comunismului. Acesti 10-15% reprezinta elita Romaniei. Pe ei, Basescu ii va pierde. Se va consola cu baile de multime, cu semintele scuipate intre Becali si Copos pe stadioane, cu revelioanele si cumetriile.
Basescu mai are o sansa. Ultima. Aceea ca, imediat dupa intoarcerea din China, sa se lanseze intr-un iures caracteristic si, fara mari fasoane procedurale, sa-i ceara lui Turianu sa se retraga, iar lui Ticu Dumitrescu sa-i promita tot sprijinul. Daca nu o va face - fie ca nu vrea, fie ca nu poate - el va deveni raspunzator pentru cea mai mare mutatie politica post decembrista: transformarea revolutiei portocalii in lovitura de stat fesenista.
 Comentarii: 22 Afiseaza toate comentariile  
Numai cioara este vopsita, fesenismul nicioadat nu a fost   de ionion
totusi, interpretarea cum ca BASESCU A FUGIT DIN TARA este cam prea intrazneata deoarece   de Morkova Vesela
Acest fesenism nu este vopsit. Vopit este gardul, iar inauntru este ..... fesenismul   de Morkova Vesela
Frumoasa atitudine a studentilor   de Gargantua
Super adevarat.   de rokz_vegas
Domnule ziarist, ati avea dreptate doar intr-un singur caz : cand poporului i-ar pasa de   de Raquel
Niste dobitoci!?!   de Ghita Bizonu'
diversiunea   de Horia Barbat
Dezamagire totala !   de Costache Marian
Liderii PD,niste pigmei ! Uitati-va ce explicatii penibile,jenante dau pe toate ecranele cu privire la Turianu !   de March
Noi si cu poporul american suntem mai mult de ....milioane de oameni pe Pamant !   de ionion
Ati primit ce meritatzi!   de George Ban
Adriane   de cosor ion
....   de octaaa
Fesenismul vopsit   de hej
Cum a ajuns Basescu presedinte.   de voyager
Am ales cel mai mic rau ca de obicei, dar nu am scapat de rau   de mcollan
Basescu a facut alianta DA castigatoare   de Ratacitul
FSN si intrebarea zilei   de octaaa
mda   de Sobru
Turnesolul pentru Basescu. Asteptam reactia...   de Changeman
N-au fost niste dobitoci,   de Michael Theil - Lazarescu
A r h i v a
  Probleme individuale de "integrare"    1 comentariu
  Deconspirarea fostei Securitati intampina iarasi rezistenta "serviciilor"...    8 comentarii
  Scurta memorie a raului la romani    7 comentarii
  "O singura natiune - doua state": o formula contraproductiva in relatia cu Moldova    7 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Musul    1 comentariu
  Capcana pentru maimutele lacome    2005-07-01
  Un presedinte cu explozie intarziata    2005-06-01
  S-a incins samovarul    2005-05-11
  Ce Papa plangem noi?    2005-04-06
  Pe ce se bazeaza Basescu?    2004-12-15
 Top afisari / comentarii 
 Cutremurul cel mare mai sta (533 afisari)
 Stiri pe scurt (407 afisari)
 Topul universitatilor din Romania (325 afisari)
 Sharon Stone in Playboy (216 afisari)
 Dovada lucraturii (191 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.35749 sec.