Ziua Logo
  Nr. 3584 de luni, 27 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Misiunea occidentului si interesele politicienilor romani
Red APPLE 
Ce a fost saptamana trecuta?
* Moment critic pentru social-democrati
* Primarii PSD abandoneaza cate doi trandafiri
* Deocamdata, DA spune NU anticipatelor
* Primul demnitar injunghiat la birou.
* O noua Mitropolie si un nou Mitropolit, prin Decret Prezidential
De cand am deschis ochii in democratia romaneasca ne-am intrebat de ce se bat unii pentru putere. Deseori ne-am intrebat ce cauta o serie de oameni in politica romaneasca.
In locul cauzelor si proiectelor de modernizare, proprii debutului perioadelor istorice, in Romania, majoritatea oamenilor politici sunt manati de interese. Cauzele par a fi disparut din limbajul politic, iar aceasta disparitie se reflecta in lipsa de orientare a electoratului, capabil oricand sa accepte un discurs fanatizant.
Dar democratiile, si nu numai, propun oamenilor cauze in raport cu care lumea se structureaza, poate fi inteleasa si poate fi vazuta intr-un anumit grad ca predictibila.
Racordarea unei tari la sistemul mondial se face in primul rand prin racordarea la cauze, iar Romania nu are decat prea putine voci prin care sa devina sincrona cu actualitatea.
Or, intr-o lume a interdependentelor, in care orice modificare este resimtita nu numai in locul producerii ei, lipsa de racordare a Romaniei o face sa para nepredictibila.
Dar Romania intra astazi in sistem, poate pentru prima data in istoria moderna, fara a-si fi explicat regulile. De aici vin greselile pe care o serie de lideri politici le fac. Ceea ce ei nu vor sa vada este ca, asa cum teoria organizatiilor o spune, o problema limita intr-un plan al organizatiilor trebuie rezolvata intr-un plan superior. Iar planul superior pentru politicienii autohtoni este planul celor care gestioneaza si administreaza misiunea, viziunea, valorile si obiectivele acelei zone din care Romania face parte. Nu poti fi acceptat intr-o lume a valorilor si a regulilor atunci cand ai obiective ce intra in conflict cu acestea.
O astfel de analiza arata clar si distinct fiecare politician sau grupare politica al carei viitor nu exista.
De ce?
Momentul critic prin care trece PSD pare sa nu se mai sfarseasca. Eliminarea lui Adrian Nastase din esalonul intai al partidului a provocat bucurie si nervozitate in egala masura dar efectele pe termen mediu sunt ignorate. Modificarea raporturilor de putere, inmultirea grupurilor interne de presiune si precedentul Nastase va duce inevitabil la spargerea PSD sau la plecari masive unidirectionale. Criza PSD afecteaza scena politica si va duce inevitabil la redefinirea grupurilor majore de putere. Aceste grupuri nu tin cont de momentul in care scena politica se cristalizeaza pentru inca o etapa istorica si risca sa devina istorie, in sprijinul unei noi formule a echilibrului politic, intre forte compatibile cu misiunea europeana.
Punctul culminant al zbaterilor politice de saptamana trecuta l-a constituit zvonul ca Nastase se pregateste sa debarce la conservatori, cu arme, bagaje si sustinatori. Daca pana in momentul respectiv puterea privise cu satisfactie, in vivo (pe la Parlament) sau la televizor, ceea ce se intampla cu partidul domnilor Geoana, Iliescu si Mitrea, dupa anuntul ca Adrian Nastase trece la Voiculescu, lucrurile s-au schimbat radical pentru o scurta perioada de timp. Pentru ca o asemenea mutare ar fi daramat inevitabil vaporul guvernamental, seful statului a vorbit cu Nastase, iar acesta s-a abtinut deocamdata sa-si paraseasca partidul. De o cumintenie atipica, fostul presedinte al Camerei Deputatilor s-a retras in carapace si nu i-a mai lasat pe rauvoitori sa-l incite impotriva rivalilor sai din PSD. Aceasta schimbare de strategie sugereaza ca el se pregateste temeinic pentru a lupta pana la capat cu cei care-l vor exclus din viata politica.
Prin atitudinea presedintelui Basescu, ca si prin invitatiile la calm ale premierului Tariceanu, Alianta DA pare sa spuna deocamdata NU anticipatelor, daca facem abstractie de imprevizibilitatea de care cei doi au dat dovada pana acum. Liderii Traian si Calin au mers impreuna la Bruxelles, ca in vremurile bune, iar conservatorii au ramas cuminti pe fotoliile lor ministeriale din Guvern, in ciuda agitatiei iscate de zvonul venirii in partidul lor a razvratitilor din PSD. Toata lumea asteapta cu infrigurare raportul de tara al Comisiei Europene din luna mai, pentru a acumula capital politic in cazul succesului aderarii.
Saptamana trecuta, un fapt iesit din comun a socat opinia publica. Un demnitar al statului roman a fost injunghiat in biroul sau ministerial de catre un lider al taranilor nemultumiti de modul in care s-a realizat retrocedarea pamantului. Privind dincolo de fapta reprobabila comisa de cutitar, trebuie sa remarcam neputinta si reaua vointa a autoritatilor romane care, timp de 16 ani, au tratat cu dispret, ba chiar au franat cat au putut restituirea proprietatilor confiscate de comunisti. Aceasta pasivitate, ocrotitoare a unor interese neortodoxe, este principala cauza a nervozitatii a milioane de oameni care nu mai au rabdare cu statul si isi vor urgent bunurile inapoi. Ca sa nu adaugam si faptul ca aceasta problema trebuie gestionata de un reprezentant al UDMR.
Ce va fi?
* Presedintele Basescu efectueaza o vizita in China.
* Continua dezbaterile din PSD privind organizarea unui congres extraordinar al partidului, pana la sfarsitul lunii aprilie.
* Curtea Constitutionala isi va relua dezbaterile privind constitutionalitatea pachetului de legi privind sanatatea, adoptat prin asumarea raspunderii Cabinetului Tariceanu.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
misiunea.........cui?   de chetroiu
Cred ca ai vrut sa spui "Interesul occidentului si misiunile politicienilor romani"!Pai?   de tjmaxxi
Primul demnitar injunghiat la birou   de Marius Adrian Porojnicu
A r h i v a
  Ruleta ruseasca pe malul Dambovitei    13 comentarii
  Elena Udrea sau Pythia diletanta    11 comentarii
  Societatea civila in genunchi    7 comentarii
  Basarabia    8 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  "Binele" nu e stomacul plin    2006-03-20
  Aliante politice vs. aliante electorale    2006-03-13
  Telejurnalul nu e adevarat    2006-03-06
  Oedip-ul PNL    2006-02-27
  Victimele telejustitiei se revolta    2006-02-20
 Top afisari / comentarii 
 Vanatoarea (494 afisari)
 Romania risca sa-si piarda Carpatii (459 afisari)
 Dan Ciachir: "1 decembrie 1918 bisericesc" (315 afisari)
 Savantul si omul (241 afisari)
 Societatea civila in genunchi (233 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.26526 sec.