Ziua Logo
  Nr. 3584 de luni, 27 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Elena Udrea sau Pythia diletanta
Dan PAVEL 
Ridicata de unele televiziuni la rangul de Pythia autohtona si chemata sa se pronunte asupra problemelor natiunii, Elea Udrea da de fiecare data un spectacol comic de diletantism politic. Nu i-a ajuns ca s-a facut de ras la Robert Turcescu in materie de politica internationala, acum vrea sa-si arate (in)competenta si in politica nationala. Nu i-a spus inca nimeni ca are grave neajunsuri de cultura si politica, ca nu se poate ridica nici macar la nivelul studentilor din anul I de la stiinta politica. A venit timpul sa i se spuna, altminteri, cu tupeul pe care il are va continua sa provoace resentimente, sa intarate politicienii, sa arunce banuieli murdare si nejustificate asupra unor importanti conducatori ai institutiilor statului. Traian Basescu nici nu isi da seama cat de grave sunt prejudiciile de imagine si reputatie pe care i le aduce aceasta doamna, care lasa mereu de inteles ca vorbeste in numele sau. Daca intrebi in ce calitate profeteste noua Pythia, toata lumea zambeste cu subinteles. Iar Partidul Democrat ar fi ajuns sa creasca in mod constant, daca nu facea eroarea de a primi pe oricine in partid, deopotriva pe fugarii de la PSD sau PNL, inclusiv pe Udrea. Este un partid ipocrit, care incurajeaza contraselectia.
Complet lipsita de filtrele bunului simt, logicii, competentei, Elena Udrea face clasamente cu privire la cine sunt cei care duc "greul guvernarii" (bineinteles, cei din PD, partidul care a adoptat-o recent) si arunca cu noroi asupra celorlate partide ale coalitiei (PNL, UDMR, PC), pe care le compara cu PSD-ul. Dornica de razbunare impotriva celor care au scos-o de la Cotroceni, aratand ca este veriga slaba dintre cateva dintre cele mai nocive grupuri de interese si Presedintia Romaniei, fosta consiliera prezidentiala nu face decat sa dezvaluie public care sunt antipatiile personale ale lui Basescu si cam cine ar trebui luat la intrebari de catre procurori si alte organe de control ale statului. In locul cotofenei lui Iliescu, la Cotroceni a venit consoarta lui Cocos, iar "cucurigu" pe care il canta este aria discordiei, a invrajbirii si a discreditarii. Americanii ar spune ca ea este una dintre propagatoarele lui "hate speech" ("discursul urii") in spatiul public. Este o mare diferenta intre Elena Udrea si doamnele politicii romanesti, care au muncit din greu ca sa ajunga acolo unde au ajuns - Mona Musca, Norica Nicolai, Monica Macovei, Rodica Stanoiu, Lavinia Sandru, Mariana Stoica.
Nu am sa ma aventurez precum Ludovic Orban sa speculez asupra criteriilor pe baza carora a ajuns Udrea pe listele de consilieri ale PNL sau in pozitia de la Palatul Cotroceni, dar nici nu-mi pot reprima intrebarea cu privire la meritele politice care i-ar justifica ascensiunea brusca. Sunt zeci de mii de femei in aceasta tara care sunt mai bine pregatite profesional si care din punct de vedere moral sunt superioare, dar ele nu vor intra in politica atata vreme cat nu pot concura cu personajele pline de tupeu si lipsite de scrupule care le bareaza drumul. Libertatea de expresie este una dintre libertatile universale ale omului, fiind si garantata constitutional, dar cand se produce discursul urii, discordiei si invrajbirii, trebuie sa reactionam, pe baza aceleiasi libertati de expresie. Nu putem lua nimanui dreptul si libertatea de a se exprima, dar nici nu putem lasa pe oricine sa se exprime, fara a-i da macar o replica, mai ales daca face rau si nu are nimic constructiv de spus. Cand a aparut Corneliu Vadim Tudor si propaga tot un discurs al urii, colegii si editorii publicatiei la care lucram nu ma lasau sa-l amendez, spunand ca, daca nu ii dam atentie, va disparea de la sine.. Acum, este imposibil sa-l mai opresti. Or, indiferent ca este vorba despre barbati sau femei, propagatorii discursului resentimentar trebuie amendati din start. Iar daca sunt si incompetenti, trebuie sa li se spuna verde in fata.
Basescu greseste cand ii permite Elenei Udrea sa transmita mesaje catre opinia publica si mediile politice. Presedintele este un politician extrem de inteligent, competent in multe chestiuni legate de guvernare, care vorbeste bine. Elena Udrea nu s-a contaminat de la Basescu cu aceste calitati, indiferent cat de mult si de aproape a stat. Dimpotriva, prin mesajele pe care le transmite Udrea, chipurile in numele lui Basescu, ea arunca o lumina proasta asupra Presedintelui Romaniei. Il discrediteaza. Basescu nu a avut aceasta "vulnerabilitate" in campania electorala. De acum incolo trebuie insa sa se astepte la atacuri dure si la ironii devastatoare pe tema afinitatilor selective dintre el si aceasta "personaja". In loc s-o ascunda, o trimite la televizor. Cum insa nu avem toti aceleasi gusturi, nu poate pretinde imunitate pentru Pythia de la Cotroceni.
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Doresc precizari   de Gaitanaru Mihaela
Asa Pygmalion(preaiubitul), asa Galateea(Elena Udrea) !!   de Raquel
Daca Pavel ar fi fost barbat,   de Pinkie
PARCARILE "DALLI" TREBUIESC DESFIINTATE !!!   de geta13
Elena e adevaraciune   de Inima-Rea
O fosta casiera in parcarile lui Cocos   de Stepan
frumoasa si bestia   de simiondan
PROBLEMA MONTAJULUI PSIHOLOGIC   de Davidescu vasile
Cea mai penibila dintre cele care se vor numite "femei politice",   de Raquel
Draga Elena,   de Morkova Vesela
Contradictie in domeniu   de Vasile Teodorovici
A r h i v a
  Ruleta ruseasca pe malul Dambovitei    13 comentarii
  Societatea civila in genunchi    7 comentarii
  Basarabia    8 comentarii
  Misiunea occidentului si interesele politicienilor romani    3 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Fuziunea PD-PSD    2006-03-20
  Salvatorii democratiei    2006-03-13
  Noul sistem (de partide/politic)    2006-03-06
  O dilema mioritica: institutionalism - charisma    2006-02-27
  Neconstitutionalitatea CSAT si complicitatea lui Basescu    2006-02-20
 Top afisari / comentarii 
 Vanatoarea (494 afisari)
 Romania risca sa-si piarda Carpatii (459 afisari)
 Dan Ciachir: "1 decembrie 1918 bisericesc" (315 afisari)
 Savantul si omul (241 afisari)
 Societatea civila in genunchi (233 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.25720 sec.