Ziua Logo
  Nr. 3584 de luni, 27 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Saddam stia de razboi, dar nu credea
Documente de arhiva apartinand fostului regim irakian, date publicitatii de administratia americana, afirma ca fostul ambasador rus in Irak din perioada respectiva, Vladimir Teterenko, a divulgat Bagdadului detalii referitoare la operatiunea Iraqi Freedom (asa a numit coalitia condusa de SUA, razboiul declansat pe 20 martie 2003). Conform ABC News, doua texte datate martie 2003, ambele adresate secretarului lui Saddam Hussein, furnizeaza detalii despre planul de razboi al SUA.
Primul document, o relatare olografa a unei intalniri cu ambasadorul Rusiei, reia descrierea oferita de acesta privind compozitia, dimensiunile, locatia si tipul unitatilor militare desfasurate de SUA in zona Golfului si in Iordania. Textul mentioneaza numarul exact de tancuri si vehicule blindate, tipul avioanelor, rachetelor, elicopterelor, portavioanelor si al echipamentului militar si amplasarea acestora. Potrivit ABC, numele lui Vladimir Teterenko apare si in ancheta comisiei Volker referitoare la fraudele comise in cadrul programului "petrol in schimbul hranei".
Serviciile de Informatii ruse au negat ca Moscova ar fi furnizat Bagdadului date privind deplasarea trupelor SUA si planurile militare americane, inainte de invazia din Irak, relateaza agentiile internationale de presa. Insa un al doilea document, dactilografiat si semnat de ministrul adjunct de Externe Hammam Abdel Khaleq, afirma ca ambasadorul rus le-a spus autoritatilor irakiene ca SUA intentioneaza sa patrunda in Irak prin Basra, in sudul tarii, urcand apoi pe valea Eufratului si evitand orasele mari in drumul spre Bagdad - ceea ce, de altfel, s-a si intamplat. "Americanii intentioneaza sa preia controlul asupra campurilor petroliere din Kirkuk", adauga textul. Aceasta informatie ar fi fost obtinuta de partea rusa de la "surse din cadrul Comandamentului Central al SUA de la Doha, Qatar".
Unele dintre documentele date publicitatii afirma ca reprezentanti ai comandamentului militar al lui Saddam Hussein au incercat sa obtina de la ambasadorul Vladimir Teterenko date suplimentare despre interventia militara americana, dar ca ambasadorul rus a refuzat orice fel de intalnire cu acestia si a negat ca i-ar fi livrat lui Saddam Hussein informatii despre interventia SUA. (I.C.)
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Manifestatie la Frisco.........................   de Mos Grigore
Macel in USA cel mai mare din ultimii 20 de ani   de Katty
razboi   de chetroiu
Saddam era mic si nu stia nimic!   de Morkova Vesela
Mda...   de dolhasca
AMERICA E SARACA LIPITA, iata pana si Casa Alba a ramas asa data cu var, ca nu au bani de vopsea   de Morkova Vesela
sa vezi si sa nu crezi!!   de stefanell
Noroc ca s-a sfarsit cu bine! Acum ca stie care este adevarul, nu cred sa mai aiba vreo indoiala in privinta asta.   de Morkova Vesela
Te cred si eu ca nu .... credea !   de traktorist
A r h i v a
  Studentii francezi nu cedeaza    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Vanatoarea (494 afisari)
 Romania risca sa-si piarda Carpatii (459 afisari)
 Dan Ciachir: "1 decembrie 1918 bisericesc" (315 afisari)
 Savantul si omul (241 afisari)
 Societatea civila in genunchi (233 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00795 sec.