Ziua Logo
  Nr. 3584 de luni, 27 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Studentii francezi nu cedeaza
Daca ministrul francez de Interne, Nicolas Sakozy, se declara, la finalul saptamanii trecute, dispus la un "compromis" pe marginea Contractului Primei Angajari (CPE), studentii francezi nu s-au aratat incantati de propunere, refuzand, sambata, invitatia premierului Dominique de Villepin de a reveni la masa negocierilor. Desi doua sindicate studentesti au abandonat, intr-un final, protestele in favoarea dialogului, secretarul general al confederatiei sindicale CGT, Bernard Thibault, a intervenit pentru resuscitarea manifestatiilor, declarand ca nu va renunta la lupta pentru retragerea controversatului contract, transmite Mediafax. Thibault a solicitat "o foarte mare mobilizare" pentru grevele si manifestatile programate maine, anuntand ca "este exclus sa renuntam la aceasta lupta". Guvernul "incearca sa castige timp", in timp ce situatia degenereaza, sperand ca opinia publica va uita principala revendicare, respectiv "respingerea unui atac suplimentar impotriva codului muncii", a declarat Thibault. Organizatiile sindicale nu au reusit, vineri, sa-l convinga pe seful Executivului francez sa retraga CPE, fapt pentru care au anuntat viitoare proteste de masa in intreaga tara.
Fiecare pe a lui
Desi refuzat de protestatari, Guvernul francez insista in privinta initierii unui dialog, premierul Dominique de Villepin declarand, sambata, ca doreste sa raspunda "celor doua obiectii majore ale tinerilor" cu privire la prevederile CPE pentru a gasi un raspuns rapid situatiei de criza care afecteaza societatea franceza de aproximativ doua luni, informeaza Rompres. Punctual, obiectiile se refera la perioada de doi ani in care tinerii angajati pot fi concediati fara nici un fel de obligatii din partea angajatorului, precum si la conditiile de incetare a contractului de munca. "Cred ca prin dialog vom putea gasi cu rapiditate solutia cea buna", a precizat, optimist, premierul francez, Villepin anuntand, deja, ca nu este dispus la o eventuala retragere a CPE. Ideea solutiei de mijloc rezista la Ministerul de Interne francez, Nicolas Sarkozy pronuntandu-se pentru obtinerea unui "compromis care sa fie in acelasi timp curajos si util Frantei". Intre timp, sindicatele raman pe pozitii, avansand ideea anularii CPE drept "singurul raspuns posibil".
Trei tineri manifestanti au fost condamnati, la finalul saptamanii trecute, de tribunalul corectional din Paris la pedepse intre una si trei luni de inchisoare pentru violentele comise impotriva fortelor de politie, relateaza Rompres. Cei trei au fost plasati in detentie imediat dupa pronuntarea sentintei. (A.M.L.)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Franta a cazut in   de ionion
Studentii francezi nu cedeaza.....   de traktorist
Sa lke dea la elevi note rele la purtaresion !   de traktorist
Trei tineri manifestanti au fost condamnati   de the
A r h i v a
  Saddam stia de razboi, dar nu credea    9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Vanatoarea (494 afisari)
 Romania risca sa-si piarda Carpatii (459 afisari)
 Dan Ciachir: "1 decembrie 1918 bisericesc" (315 afisari)
 Savantul si omul (241 afisari)
 Societatea civila in genunchi (233 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00791 sec.