Ziua Logo
  Nr. 3582 de vineri, 24 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Supravietuirea PSD depinde de ce vor face ceilalti
Tom GALLAGHER 
Acuzatiile reciproce si socurile ce au urmat dupa prabusirea lui Adrian Nastase arata ca PSD-ul ramane un vehicul al ambitiosilor care urmaresc propriile jocuri de putere. Pentru acest partid, idealurile si programele sunt doar accesorii ale relatiilor publice. S-au scris multe ferpare pentru aceast colaps, dar sigur ele sunt premature. PCR-ul obisnuia sa renunte la oameni importanti, lucru pe care l-a facut si dupa 1989, chiar in cadrul unei noi orientari. PSD-ul post-comunist a ramas, in mod surprinzator, o formatiune stabila, in ciuda faptului ca a avut un lider-fondator certaret si suspicios, care nu a reusit sa consolideze partidul, precum facusera Adenauer sau de Gaulle.
Viitorul PSD-ului depinde cu certitudine de factori pe care partidul nu ii controleaza. Oare UE se va multumi cu capul lui Adrian Nastase pe butucul calaului? Oare socialistii europeni vor construi un gard protector in jurul PSD-ului, pretinzand ca supravietuirea partidului este vitala pentru democratie, pentru ca astfel sa blocheze ambitiile "napoleoniene" ale presedintelui Romaniei? Oare UE va hotari ca o zguduire in stil italian a clasei politice este prea riscanta, deoarece Romania va deveni membru in 2007-2008? Din 2000 incoace au existat o multime de dovezi ca UE se multumeste, de obicei, cu gesturile simbolice ale Romaniei.
Daca UE se declara satisfacuta cu numai cateva ritualuri de sacrificare la varful PSD-ului, atunci zilele Monicai Macovei in Ministerul Justitiei sunt numarate. Dar, daca atat de numerosii "pesti mari" sunt inca liberi sa zburde in apa, atunci asupra PSD-ului plutesc diverse amenintari. PD-ul, principalul inamic al acestui partid, gandeste deja o strategie in acest sens. Avand la carma un fost diplomat care nu starneste fervoare politica, este PSD-ul cea mai buna opozitie pe care PD-ul o poate avea? Sau va deveni el cu-adevarat periculos din nou, daca Geoana reuseste sa realizeze o tranzitie catre un adevarat partid social-democrat?
Poate ca PD-ul a concluzionat deja ca materialul uman din PSD poate fi folosit pentru a-si instaura propria dominatie. Aparatcik-ii din PSD pot servi diversi stapani, daca este garantata rasplata economica si politica. Oricum, cei mai multi membri PSD, de prim rang sau de rangul doi, sunt deja bogati si acum isi cauta o viata politica previzibila. Daca PD-ul le ofera asa ceva, oferta ar fi prea atragatoare pentru a fi respinsa.
In anii '40, comunistii, care erau in ascensiune, erau tentati sa asimileze Garda de Fier, ramasa fara lideri, impreuna cu toti membrii ei, astfel incat sa o puna in slujba unei alte cauze militante. Basescu le-a dat deja semne linistitoare celor care formeaza baza PSD-ului. A pastrat oficiali de prima importanta in posturi delicate. Este vorba despre acei membri care erau considerati a fi 100% loiali partidului. I-a surprins pana si pe cei din propriul lui partid prin hotararea de a mentine in functie presedintii consiliilor judetene pana in 2008. Cei mai multi dintre acesti presedinti sunt oamenii PSD-ului, pe care i-ar fi putut alunga cu usurinta. Mesajul pare sa fie acela ca militantii din tabara adversa isi pot gasi un loc in partidul lui, daca respecta regulile. Chiar daca el asta urmareste, se poate ca Basescu sa nu reusesca transferul in masa al celor loiali, menit sa transforme o alianta FSN-PD in prima forta politica a Romaniei. La nivel local, relatiile dintre PSD si PD variaza intre resentiment si suspiciune. S-au purtat prea multe batalii care au ruinat politica.
Oamenii noi, carora le lipseste disciplina si care au standarde politice prea inalte, ar putea fi un alt risc pentru PD, in caz ca partidul incearca sa-i transforme pe ei, iar nu PSD-ul, in baza a noului mega-partid, de care Basescu are nevoie pentru ca acest proces sa decurga bine. Si evident ca acest lucru nu este posibil daca presedintele nu demisioneaza.
PNL-ul nu poate ramane insensibil la planurile PD-ului cu privire la cele mai bune mijloace de a exploata problemele din PSD. O miscare "opriti-l pe Basescu" se poate afirma pornind de la un pact intre PNL si cei din PSD care sunt gata sa parieze ca Geoana ii va aduce noroc partidului. Ei stiu ca este greu ca PSD-ul sa-si revina, daca nu-si cauta aliati din afara. Poate ca se va face o alianta, formala sau nedeclarata, intre PSD si PNL (unde se poate gasi loc chiar si pentru UDMR). Ea s-ar orienta spre pastrarea unui echilibru al puterii si ar urmari ca Traian Basescu sa nu se transforme intr-un colos al Romaniei, care sa aiba in spate cea mai mare parte a masinariei statului si un FSN reconditionat.
Saptamana trecuta, primul-ministru Tariceanu a facut o declaratie publica neobisnuita. Si-a exprimat teama ca nu cumva unii dintre administratorii celor 29 de miliarde de Euro pe care Romania le va primi de la UE intre 2007-2013 sa le jefuiasca. Poate ca aceste fonduri vor influenta reasezarea politicii in anii urmatori. Inca odata, conform legii consecintelor neintentionate, UE va mai face un gest despre care crede ca va ajuta Romania, dar asta se poate intoarce chiar impotriva Uniunii, daca Romania ramane o tara la fel de subdezvoltata si de prost guvernata ca si inainte. Acesta este intr-adevar un moment dificil chiar si pentru politicienii experimentati, care trebuie sa decida in ce directie sa se indrepte pentru a-si asigura cariera intr-o profesiune dintre cele mai discutabile.
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Nedumerire. Dar dece trebuie sa supravietuiasca PDSR-ul   de George_1962
Referitor la intrebarea zilei   de octaaa
Majoritatea adevaratilor   de ionion
   de Gargantua
Bun ptr Orient   de Ghita Bizonu'
   de ninel2222
Razboi in PSD   de Marius Adrian Porojnicu
Pentru Nituc   de Ratacitul
INGINERII DIN PSD 4   de Nituc
INGINERII DIN PSD 3   de Nituc
INGINERII DIN PSD 2   de Nituc
INGINERII DIN PSD   de Nituc
A r h i v a
  Alti poli de putere in politica romaneasca    15 comentarii
  Razboiul neterminat    2 comentarii
  De ce ne pasa de-o banca austriaca    3 comentarii
  Recviem pentru Milosevici    10 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Sa te ineci intr-o picatura de apa    2006-03-17
  Politicienii "infideli" (2)    2006-03-10
  Politicienii "infideli" (1)    2006-03-03
  Geoana cauta alibiuri straine    2006-02-24
  Partide lipsite de un scop constructiv (2)    2006-02-17
 Top afisari / comentarii 
 Patriarhia amenintata (203 afisari)
 Stiri pe scurt (165 afisari)
 Guvernul lui Polichinelle (116 afisari)
 Seful galeriei Steaua a ajuns dupa gratii (113 afisari)
 Muzeul rezistentei anti-comuniste la Fagaras (110 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.27323 sec.