Ziua Logo
  Nr. 3581 de joi, 23 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Quinton Quayle: "Crocodilii sa inceapa sa se teama"
-- Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti a participat la lansarea unei campanii anticoruptie initiata de Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID) si Directia Generala Anticoruptie din cadrul MAI * Cu aceasta ocazie Quinton Quayle (foto) a declarat ca tara noastra a facut progrese impotriva cazurilor de mare coruptie, dar ca deocamdata nu exista rezultate concrete * De asemenea, diplomatul a tinut sa remarce activitatea ministrului Justitiei, Monica Macovei, care a dus la schimbarea climatului in Romania
Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID) si Directia Generala Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor au lansat ieri, cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti, o campanie anticoruptie care are ca scop sensibilizarea cetatenilor, in principal a tinerilor. La lansarea acestei actiuni a luat parte si ambasadorul Marii Britanii, Quinton Quayle, care a tinut sa precizeze ca tara noastra a facut progrese in ceea ce priveste lupta impotriva cazurilor de mare coruptie, dar ca in continuare coruptia de zi cu zi ramane neschimbata. "Nu este o lupta perfecta, justitia a devenit independenta destul de recent. Din pacate, s-au facut greseli, dar cred ca majoritatea procurorilor fac un lucru onest, cel putin sper ca acesta este cazul", a declarat diplomatul britanic, care a adaugat ca problema cea mai grava a Romaniei ramane "cu siguranta" in continuare coruptia. El a subliniat ca, din pacate, lupta a inceput prea tarziu si inca asteapta rezultatele concrete, avand in vedere ca pana acum nici un caz de mare coruptie nu a fost sanctionat. "Lupta impotriva coruptiei este un punct cheie, a fost mentionat in clauza de salvgardare. Asteptam rezultatele concrete, inca nu sunt, dar cred ca tendinta este pozitiva", a mai aratat Quinton Quayle.
"Acum Justitia functioneaza"
Ambasadorul a mai tinut sa sublinieze ca eforturile ministrului Justitiei, Monica Macovei, au dus la schimbarea climatului in tara noastra. "Acum coruptia este scoasa la lumina, dar cu cat se sapa mai adanc impotriva ei, cu atat ne apare mai urata. Cred ca este o lupta sincera dusa de Ministerul Justitiei, cred ca Monica Macovei a facut un lucru deosebit, dar, de altfel, este ultimul moment pentru lupta impotriva coruptiei. Aceasta problema a existat de mult timp si, pana recent, nu prea s-a facut ceva in mod concret. Numai in ultimele 15 luni rezultatele sunt putin mai vizibile", a mai spus Quinton Quayle. "Am impresia ca este cazul ca crocodilii sa inceapa sa se teama. Cand am ajuns, am avut impresia ca o clasa politica se considera imuna fata de justitie. Acum nu mai este cazul. Acum justitia functioneaza, cazuri mari sunt sub investigare, este o tendinta buna", a mai precizat diplomatul britanic. Nu in ultimul rand, Quinton Quayle a tinut sa remarce si implicarea presei in lupta anticoruptie. "S-a schimbat atmosfera. Cand am ajuns, coruptia a fost foarte bine ascunsa, nu era nimic in presa. Cred ca, mai nou, presa si-a adus o contributie buna la lupta impotriva coruptiei. Aplaud efortul presei in aceasta lupta", a conchis ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti.
"Anticorpi la coruptie"
Campania anticoruptie lansata de AID si MAI a costat 50.000 de euro si consta in realizarea si difuzarea pe posturile de radio si televiziune a unor spoturi, pentru care nu vor fi percepute taxe, dat fiind caracterul social al campaniei, care sa prezinte pericolul pe care-l reprezinta coruptia pentru generatiile viitoare. De asemenea, vor fi tiparite 10.000 de postere si 20.000 de pliante ce vor fi impartite cetatenilor. In plus, AID va organiza sase dezbateri regionale pe tema responsabilizarii cetatenilor si a institutiilor fata de problema coruptiei.
Directorul executiv al Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, Alexandru Cumpanasu, a precizat ca la baza acestei actiuni a stat nevoia de sensibilizare a societatii romanesti cu privire la pericolul pe care il reprezinta perpetuarea coruptiei pentru generatiile care urmeaza. "Este greu sa schimbi mentalitatea unor generatii mai in varsta. Targetul nostru sunt tinerii, care trebuie sa nu deprinda de la cei obisnuiti cu fenomenul aceste deprinderi", a spus directorul executiv al AID, Alexandru Cumpanasu. El a subliniat ca societatea trebuie stimulata pentru a dezvolta "anticorpii la coruptie", care sunt dati tocmai de responsabilizarea atat a cetatenilor, cat si a politistilor sau functionarilor publici.
Sondaj printre tineri
Cu ocazia lansarii campaniei, AID a prezentat rezultatele unui sondaj la care au raspuns 1400 de tineri, cu varste cuprinse intre 14 si 28 de ani, si care a avut ca subiect coruptia. Astfel, peste jumatate dintre cei chestionati sustin ca au dat mita in bani sau mici atentii angajatilor statului pentru a le fi rezolvate probleme administrative. Potrivit datelor sondajului cei mai corupti angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) sunt politistii de frontiera si cei de la circulatie, indicati de 85% dintre repondenti. La polul opus, se situeaza angajatii Inspectoratului pentru Evidenta Persoanelor si cei ai Jandarmeriei. Totodata, 56 la suta dintre cei chestionati sustin ca stiu despre fapte de coruptie ale unor angajati din MAI.
In acest context, 59 la suta dintre repondenti ar opta pentru obligativitatea fiecarui cetatean de a depune anual o declaratie de avere. Mai mult de jumatate dintre subiecti, mai exact 51 la suta, spun ca au dat bani sau "mici atentii" unor angajati ai institutiilor statului pentru a-si rezolva anumite probleme. Desi in majoritate covarsitoare, 91 la suta, tinerii considera ca au responsabilitati fata de societate, doar cinci la suta dintre subiecti apreciaza ca ar putea contribui la reducerea coruptiei in orasul lor. In acelasi timp, 48 la suta dintre ei cred ca o pot face doar in mica masura, iar 18 la suta sunt complet pesimisti, apreciind ca nu pot face nimic impotriva fenomenului. Totusi, 48 la suta dintre subiecti s-ar inscrie intr-un partid politic pentru a milita impotriva coruptiei la nivel local.
Tinerii ii vad mai corupti pe functionarii din administratia locala, 45 la suta, decat pe politicienii din orasul lor, 38 la suta. De altfel, 38 la suta dintre subiecti nu cunosc nici un parlamentar din circumscriptia lor, iar 59 la suta nu s-au intalnit niciodata cu vreunul. Totusi, in ciuda parerilor exprimate, tinerii sunt optimisti si cred, in proportie de 64 la suta, ca pot avea succes in tara fara a deveni corupti.
George TARATA 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
   de avarfreson
Excellency,   de buni
Crocodilii englezi si cei canadieni   de YOGHINUL
A r h i v a
  Schingiuiti cu sange rece    3 comentarii
  Csibi Istvan pus in libertate    3 comentarii
  In fata morgii, cu copilul mort in brate    
  Sechestru pe casele lui Oprisan    
  Protest la Ambasada Germaniei    
  Seful galeriei Steaua la un pas de arestare    1 comentariu
  Inca o saptamana pentru Marian Iancu    1 comentariu
  Sentinta mentinuta pentru Carmen Paunescu    4 comentarii
  Camatar gasit cu gatul taiat    
  Ciuvica il acuza pe Basescu ca s-a folosit de servicii in 2001    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Carti romanesti la Salonul Cartii din Paris (360 afisari)
 Seful galeriei Steaua la un pas de arestare (217 afisari)
 MindBomb ataca campania otravita a lui Gabriel (122 afisari)
 Quinton Quayle: "Crocodilii sa inceapa sa se teama" (106 afisari)
 Fata fara zestre (61 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01118 sec.