Ziua Logo
  Nr. 3580 de miercuri, 22 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Nicu Covaci isi cere drepturile de autor
foto: Mediafax
Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, a raspuns, ieri, in fata instantei Tribunalului Bucuresti, mai multor intrebari in dosarul in care cere respectarea drepturilor de autor in legatura cu difuzarea coloanei sonore a filmului "Nemuritorii", a carui muzica apartine trupei. In acest dosar, Nicu Covaci a dat in judecata Centrul National de Cinematografiei (CNC) si Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR), incercand astfel sa-si recupereze banii pe care ar fi trebuit sa ii incaseze ca drepturi de autor pentru muzica din filmul "Nemuritorii", in perioada in care a fost plecat din Romania. Nicu Covaci a declarat instantei ca a emigrat in 1976, el avand in prezent dubla cetatenie, germana si spaniola. In perioada in care se afla in Germania, a vazut filmul "Nemuritorii", fapt care l-a facut sa creada ca va primi o suma de bani pentru drepturile de autor aferente difuzarii acestui film. "Eram sigur ca ne vom primi drepturile care ni se cuveneau. Ma asteptam ca si contul pentru drepturile noastre sa fie plin, dar era gol", a declarat Nicu Covaci. Liderul trupei Phoenix a spus ca, din 1991, s-a intalnit de cateva ori cu Sergiu Nicolaescu, regizorul filmului, caruia i-a cerut ajutorul. "L-am intrebat ce s-a intamplat si l-am rugat sa faca dreptate. Mi-a spus ca l-a obligat Securitatea sa ne scoata de pe generic. La scurt timp dupa ce am vorbit cu Nicolaescu, am fost repusi pe generic, dar tot nu am primit nici un ban. Recent, am mai vorbit cu Nicolaescu, care mi-a spus ca nu a gasit inca o formula ca sa ma plateasca", a mai declarat Covaci, citta de Mediafax. In fata instantei, liderul trupei Phoenix a aratat ca nu cunoaste daca CNC a cesionat drepturile de difuzare a acestui film. Totodata, el a spus ca muzica din filmul "Nemuritorii" reprezinta o adaptare a pieselor de pe un album inregistrat anterior. Covaci a explicat ca muzica a fost adaptata la film si acesta a fost adaptat la muzica, fiind vorba despre aceleasi piese de pe album, dar inregistrate adaptat.
Covaci cere 180.000 de euro
Nicu Covaci mai are un proces la instanta civila a Tribunalului Bucuresti, prin care incearca sa-si recupereze banii pe care ar fi trebuit sa ii incaseze ca drepturi de autor pentru comercializarea pe discuri si casete a albumului "Cantafabule", realizat in 1974. Covaci sustine ca din acest album au fost vandute peste doua milioane de exemplare, pentru care trupa nu a primit nici un ban. In acest dosar, Covaci a dat in judecata Electrecord si UCMR. "De la Electrecord mi-au spus ca n-au mai produs albumul <<Cantafabule>> dupa ce am plecat, dar am vazut discuri cu coperte diferite, publicate dupa 1977", a sustinut Covaci.
El a spus ca reprezentantii UCMR si Electrecord i-ar fi comunicat ca trebuie sa redeclare piesele pentru ca acestea nu ar mai fi inregistrate, fiind sterse din ordinul Securitatii. In cele doua procese, liderul trupei Phoenix cere aproximativ 180.000 de euro. (B.C.G.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Exagerezi, parosule.....   de akimote
Are dreptate... Pacat ca nu l-au chemat sa fie Ministru al Culturii.. Este unul din cei mai complexi si creatori artisti   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Vasile Doana, procurorul abonat la CEDO    3 comentarii
  Atac la "Caritatea" evreiasca    7 comentarii
  Procurorii cer arestarea lui Marian Iancu    1 comentariu
  La un pas de catastrofa    
  Arestati pentru droguri    
  Spargatori de locuinte prinsi    
  200.000 de euro pentru "Stralucirea"    
  Romania preia comanda Aeroportului din Kabul    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Actorii din Dallas, din nou impreuna (1912 afisari)
 Vasile Doana, procurorul abonat la CEDO (551 afisari)
 Atac la "Caritatea" evreiasca (186 afisari)
 Calea ferata Bucuresti-Constanta "inghite" 665 de milioane de euro (138 afisari)
 Clanul Tartasesti (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00895 sec.