Ziua Logo
  Nr. 3578 de luni, 20 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Bugetul Bucuresti, 6% cultura
Romeo Pop este presedintele Comisiei de cultura a Primariei Capitalei. Actor al Teatrului Bulandra, este implicat de ani buni in administrarea culturala a Bucurestiului. La Teatrul Bulandra il gasim in "Titus", la Teatrum Mundi in "Viitorul e in oua". In vara a candidat alaturi de Ion Caramitru pentru directoratul Teatrului National. Mare parte din proiectele culturale bucurestene ii apartin.
Teatrele, muzeele si bibliotecile, la lumina
As dori ca discutia noastra sa fie cat mai tehnica. Asa ca vom vorbi in primul rand despre bugetul culturii pentru anul 2006 in Bucuresti.
Bugetul pentru 2006 este mult majorat fata de anul trecut: aproape 800 de miliarde, la care se adauga sumele necesare consolidarii Teatrului C. Tanase si Gradinii de vara din Parcul Herastrau. Deci ne apropiem de 6% din bugetul total. Aici intra toate institutiile de spectacole, circul, Muzeul de Istorie a Bucurestiului cu sucursalele sale, bibliotecile. Foarte multi din acesti bani se vor duce in investitii. In 2006 se va incheia programul inceput in 2002 de reabilitare a teatrelor. La Teatrul Bulandra se va face o extindere la sala din Gradina Icoanei, la Odeon se va da in folosinta o noua sala de spectacol - sala studio, la Teatrum Mundi se va termina amenajarea unei sali superbe. La Tandarica, sala din Piata Lahovari va fi terminata, iar la cea din Calea Victoriei vom face reparatii minime pentru ca cladirea intra in programul de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat. Teatrul Nottara isi va deschide sala din Avrig unde va juca cat timp cladirea de pe Magheru va fi consolidata. Teatrul de Comedie si Odeonul isi vor rezolva problemele de caldura.
E o perspectiva interesanta. Totusi, raman probleme de salarizare.
Exista demersuri de marire a salariilor institutiilor bucurestene de spectacol, discriminate de acele 25 de procente pe care institutiile din subordinea Ministerului Culturii le au in plus. Astfel am reusit ca Muzeul de Istorie a Bucurestiului sa fie considerat institutie de importanta nationala. La biblioteci, prin legea bibliotecilor s-au acordat sporuri salariale importante. Au ramas teatrele bucurestene, nu mai putin importante decat altele. Nu e rau ca Teatrele Ministerului Culturii iau acele 25 de procente, rau e ca noi in Bucuresti nu le dam.
Exista situatii de retrocedari la institutiile de cultura din Bucuresti?
Sunt doua situatii: la Bulandra cu atelierele teatrului si, de curand, la Teatrul Ion Creanga cu sediul administrativ. La Bulandra se va rezolva prin negociere. La Teatrul Ion Creanga se va lua o hotarare in viitorul apropiat, pentru ca situatia este de doar cateva zile.
Unde se mai duc bani?
Noi subventionam si alte proiecte profesioniste, prin ARCUB, proiecte independente sau alternative. Anumite proiecte, la Teatrul Act de pilda, sunt sprijinite prin Arcub, la Teatrul Foarte Mic, la Teatrul de Comedie - Sala Studio, la Muzul National al Literaturii Romane, la Muzeul de Istorie a Bucurestiului. Tocmai am aprobat finantarea a 25 de astfel de proiecte, prin Arcub. In Herastrau dorim sa cream un parc cultural astfel ca in cele trei luni de vara aici vor fi o serie de manifestari culturale: expozitii, concerte de toate tipurile, spectacole de teatru de seara, iar dimineata spectacole pentru copii. Din acest punct de vedere, cele trei luni vor fi pline.
Centrul Istoric si Teapa lui Ghildus
Ce se intampla cu Centrul Istoric?
Nu exista o strategie scrisa, dar exista o politica culturala pe domenii.
Suntem in faza de inventariere a imobilelor care apartin Primariei Capitalei si foarte multe spatii vor avea un specific cultural. Dorim de asemenea sa identificam si sa deschidem doua sali de teatru-gazda. Mai avem un gand de a transforma bulevardul fantanilor de la Unirii pana la Casa Poporului intr-o zona de interes turistic.
Ce se intampla cu teapa lui Ghildus, se zvoneste ca va fi mutata.
Teapa lui Ghildus ramane acolo. E o chestiune pe care trebuie sa o rezolve MCC. Este o problema cu amplasarea monumentelor in Bucuresti. Primaria Capitalei nu poate face decat sa protesteze in fata vreunei actiuni a primarilor de sector.
Mai exista institutii culturale care nu functioneaza sau nu isi au locul la Primaria Capitalei?
Care nu functioneaza nu exista. Exista insa institutii care sunt finantate de bucuresteni fara ca bucuresteanul sa stie de ce. Un exemplu este Institutul de Studii Orientale care isi are loc mai degraba la Academia Romana. Suntem in discutii pentru a intra in subordinea Academiei. Daca Academia nu il va prelua si Ministerul Culturii nu se implica in aceasta, spun cu fermitate ca il vom desfiinta.
Exista proiecte de amploare in viitorul apropiat?
Un asemenea proiect e in curs de pregatire. Sub titulatura "Primavara culturala bucuresteana" vor avea loc in lunile martie, aprilie, mai, ca in marile capitale europene, o serie de manifestari importante: un festival de film, unul de teatru, unul de jazz, astfel incat in fiecare weekend bucuresteanul sa fie invitat la cate un eveniment deosebit. Intentia noastra e ca aceste manifestari de primavara sa aduca mai multi turisti la Bucuresti si mai multi bucuresteni in spatiile culturale ale orasului.
Interviu realizat de Ioan Cristescu 
A r h i v a
  Memorandumul lui Crecana    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Protejatul lui Copos a pus mana pe imperiul vinului de la Samburesti (531 afisari)
 Ocoliti Valea Oltului! (429 afisari)
 "Un savant intre savanti" (130 afisari)
 Rade varful (61 afisari)
 Milosevici a dezvaluit cum a actionat Al-Queda in fosta Iugoslavie (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01002 sec.