Ziua Logo
  Nr. 3578 de luni, 20 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Ce vrea Hamas
Daoud KUTTAB 
In timp ce se straduieste sa formeze un guvern pentru teritoriile palestiniene, Hamas pare sa se agate, mai degraba, de versetele biblice din Ecleziastul decat de doleantele Cvartetului vizand rezolvarea disputei israeliano-palestiniene. "Toate isi au vremea lor si fiecare lucru sub ceruri isi are ceasul lui" se potriveste agendei curente a Hamas pentru ca prioritatile acesteia difera de cele ale comunitatii internationale, care exercita presiuni pentru ca aceasta sa faca declaratii politice imediate si, cel mai important, sa recunoasca Israelul.
Hamas intelege obligatiile politice pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a fi pe deplin acceptata de comunitatea internationala, insa liderii ei prefera sa astepte momentul in care vor fi pe deplin imputerniciti pentru a aborda aceste problematici. Mai mult, Hamas, la fel ca majoritatea palestinienilor, se afla intr-o evaluare a celor mai bune modalitati de a avansa in cadrul procesului de pace. (...)
Noii lideri Hamas sunt preocupati, insa, de probleme precum pastrarea unitatii interne palestiniene, instaurarea ordinii, respectarea intr-o mai mare masura a statului de drept, lupta impotriva coruptiei si reformarea Guvernului palestinian. Majoritatea palestinienilor este complet de acord cu aceste prioritati.
Intr-adevar, un ultim sondaj releva faptul ca 73% din palestinieni se simt la fel de in siguranta, daca nu mai in siguranta decat inainte de alegeri. Dintre cele 709 persoane selectionate, 30% au declarat ca spera ca noul Guvern Hamas va aborda problema coruptiei, in vreme ce 22% dintre cei intervievati au afirmat ca spera ca premierul desemnat Ismail Haniyeh va pune capat haosului din orasele palestiniene in favoarea securitatii interne si a statului de drept. (...) Ironic, desi majoritatea palestinienilor a votat pentru aducerea miscarii islamiste la putere, numai 1% dintre cei chestionati au declarat ca prioritatea Hamas ar trebui sa fie implementarea legii islamice in Palestina.
In vreme ce sondajul a relevat ca un procent coplesitor de 73% din palestinieni inca mai sprijina un acord de pace cu Israelul, acestia nu se incred in iminenta unei intelegeri. 11% din respondenti au declarat ca problema detinutilor ar trebui sa fie principala prioritate a noului Guvern - aproximativ de doua ori mai multi decat cei care au afirmat ca acordul de pace cu Israelul ar trebui sa se afle in capul listei. (...) 62% din palestinieni au declarat ca Hamas ar trebui sa isi schimbe pozitia fata de recunoasterea Israelului.
Este dificil pentru ca o superputere ca SUA sau o putere regionala ca Israelul sa realizeze ca un grup sau un popor indrazneste sa aiba prioritati diferite de ale lor. Insa palestinienii au demonstrat de-a lungul vremii ca sunt un popor mandru, care nu cedeaza doar pentru ca adversarul este mult mai puternic din punct de vedere militar sau politic.
In orice caz, Hamas nu poate fi invinovatit pentru ca doreste sa indeplineasca obiective populare. In fond, orice formatiune care doreste sa fie realeasa trebuie sa acorde prioritate nevoilor propriului popor si nu neaparat solicitarilor comunitatii internationale. Alesii se pot ocupa de negocierile externe numai dupa ce vor fi rezolvat dificultatile de zi cu zi cu care se confrunta populatia.
Este clar ca Hamas si palestinienii vor sa puna capat ocupatiei israeliene ce dureaza de 38 de ani si ca readucerea in discutie a planurilor prezentate Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei nu va functiona. Daca Israelul si comunitatea internationala vorbesc serios despre intreruperea ocupatiei, Hamas va coopera.
Asa cum Hamas trebuie sa dea dovada de flexibilitate in abordarea solicitarilor legitime ale comunitatii internationale, comunitatea internationala are obligatia de a-i pune la dispozitie o foaie de parcurs eficienta in directia obtinerii pacii. De indata ce palestinienii vor fi convinsi de faptul ca exista o oportunitate reala de obtinere a pacii si independentei, ei vor exercita presiuni pentru ca Hamas sa ia atitudine in acest sens sau vor desemna formatiunea potrivita pentru a face aceasta.
Evident, comunitatii internationale i-a lipsit vointa politica necesara pentru ca Israelul sa adopte o atitudine diferita. Pentru moment - si pana cand va fi gasita aceasta vointa - lumea ar trebui sa acorde Hamas timpul necesar rezolvarii nevoilor cotidiene ale palestinienilor. De indata ce se va evidentia posibilitatea unor negocieri serioase, un Hamas ce va fi imbunatatit vietile palestinienilor obisnuiti se va afla in postura de a proceda la acele negocieri necesare in vederea obtinerii unui compromis istoric.
Daoud Kuttab este director al Institului de Media Moderne in cadrul Universitatii Al Quds din Ramallah.
Copyright: Project Syndicate, 2006.
www.project-syndicate.org
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Christa, un pic de istorie   de Oriana
hamas   de haril
Cum ramane   de Tassie
Ce vrea o sa primeasca...   de evreu mandru din israel
A r h i v a
  Fuziunea PD-PSD    13 comentarii
  Lectia despre Unificare    12 comentarii
  Factura ca mod de lucru la politicieni    1 comentariu
  "Binele" nu e stomacul plin    3 comentarii
  Declaratia zilei    1 comentariu
  Painea lor cea de toate zilele    26 comentarii
  Ce se va intampla dupa retragerea din Gaza?    2005-08-17
  Palestina a ales    2005-01-12
  Cine se teme de Al Jazeera?    2004-08-07
 Top afisari / comentarii 
 Protejatul lui Copos a pus mana pe imperiul vinului de la Samburesti (531 afisari)
 Ocoliti Valea Oltului! (429 afisari)
 "Un savant intre savanti" (130 afisari)
 Rade varful (61 afisari)
 Milosevici a dezvaluit cum a actionat Al-Queda in fosta Iugoslavie (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87772 sec.