Ziua Logo
  Nr. 3578 de luni, 20 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Lukasenko, la al treilea mandat
KGB-ul s-a mobilizat impotriva Opozitiei de la Minsk
-- Protestatarii au fost catalogati de organele de represiune drept "teroristi"
Electoratul belarus a fost asteptat, ieri, la urne, in cadrul unui scrutin prezidential tensionat, inceput in avans, inca de martea trecuta. In pofida demersurilor anti-Opozitie initiate de autoritatile de la Minsk in ajunul alegerilor, lista protagonistilor cursei prezidentiale nu a suferit modificari, presedintele Alexandr Lukasenko luand startul optimist in privinta reconfirmarii sale in functie, alaturi de candidatul unic al Opozitiei, Alexandr Milinkievici, social-democratul Alexandr Kozulin si liberal-democratul, totodata simpatizant al puterii, Serghei Gaidukevici. Asteptarile liderului de la Minsk si ale Opozitiei, care preconiza o victorie regizata a lui Lukasenko, atribuindu-i, orientativ, 70% din optiunile de vot exprimate, nu au fost inselate, presedintele belarus in exercitiu fiind creditat cu nu mai putin de 84,2% din voturi, potrivit unui sondaj la iesirea de la urne, realizat de un institut apropiat puterii si citat de Mediafax. Situati pe locurile trei si patru, Milinkievici si Kozulin au obtinut 2%, respectiv 1,9% din sufragii, fiind devansati de liberal-democratul Gaidukevici, cu 3,1% din voturi. Scrutinul de ieri a fost validat de Comisia electorala din Belarus, care a anuntat ca peste 50% din cei sapte milioane de alegatori ai tarii au votat la alegerile prezidentiale, transmite Rompres.
Precautiile regimului de la Minsk
Anterior confruntarii electorale, liderul de la Minsk a procedat la un gest "sportiv", avertizand ca va "rupe gatul" oricarei persoane care va incerca sa preia puterea, potrivit BBC. Observatorii nu au scapat nici ei fara o avertizare prezidentiala, fiind sfatuiti sa nu isi "depaseasca mandatul". "Observati, trageti concluzii, insa nu decideti pentru noi calea pe care ar trebui sa o urmeze poporul belarus", a fost recomandarea lui Lukasenko catre observatorii scrutinului. "Va garantez ca nu va fi nici o lovitura de stat" in Belarus, a mai adaugat liderul de la Minsk, in cadrul unei alocutiuni televizate, sustinuta la finalul saptamanii trecute. In eventualitatea unor proteste, KGB-ul belarus a declarat, de altfel, ca persoanele care vor "incerca sa destabilizeze situatia" vor fi considerate drept teroristi, fiind pasibile de pedeapsa capitala. Mai mult, autoritatile de la Minsk nu au autorizat nici un institut de sondaje independent sa lucreze in Belarus, institutul american Gallup fiind acuzat de serviciile secrete ca ar fi pregatit false sondaje la iesirea de urne, potrivit Mediafax.
Opozitia obiecteaza
Opozitia belarusa a criticat rezultatele sondajului realizat la iesirea de la urne, denuntand neregulile desfasurate in cadrul scrutinului si anuntand organizarea unui mars pasnic, in vederea contestarii rezultatelor, dupa inchiderea urnelor, transmite Mediafax. Publicarea sondajului, potrivit caruia presedintele Lukasenko ar fi obtinut 84% din voturi, constituie un mijloc de "presiune asupra alegatorilor", a comentat candidatul "fortelor democratice unite", Alexandr Milinkievici, creditat cu numai 2% din optiunile exprimate. Reafirmand caracterul pasnic al manifestatiei convocate dupa incheierea scrutinului, Milinkievici a acuzat autoritatile de la Minsk ca distribuie, in numele Opozitiei, pliante care fac apel la o lovitura de forta. La randul sau, social-democratul Aleksandr Kozulin a solicitat cetatenilor sa iasa, ieri, in strada, denuntand pregatirea proceselor verbale de vot care il prezinta pe Lukasenko drept castigator. "Stim ca s-a dat ordin ca Lukasenko sa primeasca 80% din voturi. Asteptam rezultatele. Daca aceste cifre sunt confirmate, vom cere o noua numarare a voturilor", a declarat Kozulin, adaugand ca "Lukasenko nu poate pastra puterea cu forta". Anterior scrutinului, oficialii europeni s-au declarat dispusi sa impuna sanctiuni impotriva Belarusului in cazul fraudarii prezidentialelor, potrivit Mediafax. Sanctiunile trebuie convenite de membrii UE, ai caror ministri de Externe se vor intalni, astazi, la Bruxelles, pentru a discuta despre conditiile desfasurarii alegerilor, aminteste Mediafax.
Observatorii protesteaza
Rezultatele scrutinului de ieri nu au convins nici observatorii straini tinuti la granita de autoritatile de la Minsk. In semn de protest fata de atitudinea oficialilor belarusi, observatori lituanieni, polonezi si scandinavi, carora nu li s-a permis accesul in tara pentru a monitoriza prezidentialele, au protestat, ieri, la frontiera dintre Lituania si Belarus, potrivit Mediafax. Aproximativ 80 de persoane s-au adunat la punctul vamal de la Medininkai pentru a-si exprima "solidaritatea cu persoanele din Belarus care doresc libertatea" si pentru a protesta fata de regimul condus de presedintele Aleksandr Lukasenko, acuzand ca acesta incearca "sa coboare o cortina de fier intre Belarus si Europa", a declarat un oficial din cadrul organizatiei non-guvernamentale Centrul Unit de Initiativa pentru Belarus, Tomas Tomilinas, adaugand ca actiuni similare cu cea de la frontiera belaruso-lituaniana au fost organizate si in Ucraina si Polonia. (A.M.L.)
Lukasenko: Bush, "teroristul numarul 1 al planetei"
Scrutinul prezidential organizat, ieri, in Belarus nu s-a desfasurat fara incidente, presedintele Alexandr Lukasenko, lansandu-se intr-o adevarata ofensiva la adresa SUA, cu ocazia votului, relateaza Rompres. Presedintele SUA, George W. Bush, este "teroristul numarul 1 al planetei'', a declarat liderul de la Minsk, in replica la remarca presedintelui Bush, potrivit careia Belarusul ar constitui "ultima dictatura din Europa". Un document al Congresului SUA afirma ca Guvernul de la Minsk ar fi vandut echipament Iranului pe care Teheranul l-ar putea folosi pentru fabricarea armelor de distrugere in masa. Raportul mai arata ca abuzurile facute de Lukasenko il plaseaza in randul celor mai corupti lideri din lume, aminteste Rompres. (D.E.)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Aruncam cu cenusha in Bielorusia dar   de ionion
M-am distrat grozav la anuntarea stirei cum   de ionion
Nu exista alternativa reala   de toni
George W. Bush, este "teroristul numarul 1 al planetei'', a declarat liderul de la Minsk........   de akimote
A r h i v a
  Rade varful    34 comentarii
  Protejatul lui Copos a pus mana pe imperiul vinului de la Samburesti    7 comentarii
  Milosevici a dezvaluit cum a actionat Al-Queda in fosta Iugoslavie    10 comentarii
  Inmormantarea fostului dictator i-a divizat pe sarbi    5 comentarii
  Spaniolii nu au auzit de produsele romanesti    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Protejatul lui Copos a pus mana pe imperiul vinului de la Samburesti (531 afisari)
 Ocoliti Valea Oltului! (429 afisari)
 "Un savant intre savanti" (130 afisari)
 Rade varful (61 afisari)
 Milosevici a dezvaluit cum a actionat Al-Queda in fosta Iugoslavie (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01594 sec.