Ziua Logo
  Nr. 3578 de luni, 20 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Protejatul lui Copos a pus mana pe imperiul vinului de la Samburesti
-- Jean Valvis a intrat in posesia patrimoniului SC Vitipomicola contra a 140.000 de euro platiti printr-o tranzactie ilegala * Aceasta afacere, din care statul a pierdut zeci de milioane de euro, a fost girata de Justitia olteana, ministrul Sarbu si, mai nou, vicepremierul penal George Copos * Dosarul tranzactiei se afla pe masa DNA * Drept recompensa pentru cel care-i ofera protectie acum, Valvis a anuntat ca vrea sa cumpere 30% din actiunile Rapidului
Jean Valvis (Foto: Mediafax)
Dosarul privatizarii ilegale a celei mai mari unitati vitipomicole din sudul Romaniei (fostul IAS Samburesti din judetul Olt) a fost instrumentat partial de fostul PNA. Au fost trimisi in judecata, in vara anului 2005, pentru mici fapte de coruptie, doar cativa pestisori, mai exact functionari ai Agentiei Domeniilor Statului (ADS) din cadrul MAA. In dosarul PNA (DNA) sunt evidentiate numele lui Jean Valvis, un pretins om de afaceri nascut in Grecia, dar cu resedinta in Elvetia, dar si numele unui rechin PSD, Ilie Sarbu, fostul ministru al Agriculturii, care a fost acuzat ca a patronat jefuirea patrimoniului unei unitati etalon a viticulturii romanesti, cu sprijinul mai multor judecatori, procurori, politisti si functionari publici de la ADS.
De la PSD, sub aripa vicepremeirul penal
Pe ultima suta de metri a guvernarii PSD, mafia ADS de la SC Vitipomicola a incheiat un contract de imprumut cu greco-elvetianul Valvis, in valoare de 140.000 de euro, unitatea agricola garantand aceasta tranzactie cu toate actiunile societatii. Operatiunea a fost ilegala fiindca structura actionariatului nu permitea aceasta tranzactie, in urma careia greco-elvetianul pretinde ca ii apartine uriasul patrimoniu al unitatii (1150 ha teren manos cu vita de vie si pomi fructiferi, vinoteca de aur cu vin vechi de Samburesti, utilajele si tehnologia de vinificatie, crame si depozite etc). Cum mafia de la Samburesti a regizat imposibilitatea rambursarii imprumutului de 140.000 de euro, in baza acelui contract ilegal, Valvis s-a autoproclamat actionar majoritar si, prin metoda micilor imprumuturi (de 75.000 de dolari, de 90.000 de dolari etc), cu girul parchetelor locale, societatea a ajuns la mana afaceristului. Intrat in posesia valorosului patrimoniu vitipomicol, Valvis si-a cautat un spate politic si in Alianta DA. Manevrand sume uriase de bani, el a intrat sub aripa vicepremierului George Copos, anuntandu-si o noua afacere: preluarea unui procent de 30% din actiunile echipei de fotbal Rapid Bucuresti.
Cinci ani de procese, 25 de litigii
Partea nevazuta a acestui dosar penal este simptomatica pentru ceea ce inseamna acum in Romania fenomenul marii coruptii transpartinice. A-ti asigura spatele politic cu posibile garantii ca dosarul de la PNA-DNA nu se redeschide - indiferent cine vine la guvernare pentru urmatorii patru ani - iata o strategie infractionala inca necercetata de procurorii anticoruptie. Coruptia ministeriala si financiara din dosarul Samburesti are radacini in coruptia din instante si Parchete. Dupa cinci ani de procese (25 de litigii, majoritatea cauzate de abuzurile administratorului Gh. Ciuca de la Vitipomiocola Samburesti), unul dintre actionarii importanti ai societatii, ing. Ilie Turica, a reusit sa obtina, in noiembrie 2005, la Curtea de Casatie, o hotarare definitiva si irevocabila, care ii recunostea drepturile in fata mafiei de la Samburesti. Acea hotarare trebuia pusa imediat in aplicare - fapt ce nu trebuia sa-l mire sau sa-l incomodeze pe asa zisul investitor Valvis, cetatean strain care cunostea exigentele juridice ale unui stat de drept precum Grecia sau Elvetia. Conform declaratiilor actionarului legal Ilie Turica, hotararea Curtii de Casatie a fost ignorata de un individ considerat mana dreapta a lui Valvis si a lui Ilie Sarbu la Samburesti. Este vorba despre administratorul societatii Vitipomicola si presedintele Asociatiei Salariatilor Gheorghe Ciuca - inculpat de PNA in 2005 si trimis in judecata pentru fraudarea patrimoniului unitatii de stat cu ocazia derularii privatizarii ilegale in avantajul lui Valvis. Dosarul PNA se afla inca pe rolul instantei de fond (Judecatoria sector 2, in eterna faza a audierii martorilor).
Noi procese cauzate de mafia penala de la Samburesti
La sfarsitul anului 2005, pentru a evita un nou ciclu de procese cu reprezentantii societatii din Samburesti si cu cei de la ADS, actionarul legal Ilie Turica s-a adresat Ministerului Agriculturii pentru a ajunge la o intelegere, in baza dispozitiilor din hotararea judecatoreasca executorie. Numai ca inculpatul Gheorghe Ciuca s-a grabit sa nu execute hotararea Curtii de Casatie, speculand faptul ca noua conducere a ADS nu va reusi sa afle dedesubturile acestei privatizari ilegale si ca actualii reprezentanti ai Ministerului Agriculturii vor intra in jocul noilor litigii abuziv generate de mafia penala de la Samburesti. Avertizand ca statul roman, este inca actionar la Vitipomicola (conform hotararii Curtii de Casatie), ing. Ilie Turica a mai atentionat ADS (prin adresa oficiala nr.9243 din 27 decembrie 2005) ca toti cei cinci ani de privatizare ilegala derulata in interesul lui Jean Valvis au insemnat pierderi (insumate) "in valoare de 45 miliarde de lei ca debite, fata de 4 miliarde de lei la data adjudecarii (anul 2000 - n.n.), fara stocurile de aproximativ 100 de vagoane de vin si fara colectia de vinuri (vinoteca celebra de la cramele Samburesti - n.n.) si cu insusirea fara drept (de catre camarila lui Ciuca - n.n.) a productiei vitipomicole pe ultimii 6 ani". Sunt date si cifre ametitoare care demonstreaza ca licoarea lui Bachus, vehiculata in cantitate de mii de tone de vin de Samburesti ca factor al marii coruptii transpartinice, si-a facut efectul unde trebuie (la minister, la fostul PNA, in instantele Tribunalului Olt si mai ales in parchetele de pe raza Curtii de Apel Craiova care au emis pe banda rulanta nu mai putin de 14 NUP-uri pentru capii mafiei de la Vitipomicola, care au falsificat procese verbale AGA si au, masluit nenumarate facturi de expeditie pentru licoarea din vinoteca de aur a podgoriei Samburesti).
Justitie de Olt
ADS are acum documentatia prin care poate sesiza noul DNA asupra unor fapte de coruptie semnalate de actionarul legal, Ilie Turica, impiedicat acum sa-si recapete drepturile sale, obtinute in anul 2000 si reconfirmate de Curtea de Casatie, in noiembrie 2005, prin mentinerea ca valabila a unei hotarari corecte pronuntata de CA Craiova (56,42% din totalul actiunilor societatii). ADS a fost sesizat asupra urmatorului fapt: "Ciuca Gheorghe, in calitatea sa de presedinte al Asociatiei salariatilor, impreuna cu finii, rudele si prietenii apropiati din care se compune astazi asociatia, restul membrilor fiind exclusi, a adoptat o hotarare prin care a imprumutat de la Jean Valvis suma de 140.000 de euro, necesara pentru plata salariatilor societatii. Aceasta suma a fost garantata cu toate actiunile societatii, desi asociatia nu este proprietar asupra actinilor si nici putea sa sa efectueze o asemenea operatiune. Nu incape nici o indoiala, ca Gheorghe Ciuca impreuna cu Jean Valvis si persoanele care ii sustin, urmaresc in realitate executarea gajului si intrarea in posesia a 100% din actiunile societatii, fara a plati pretul datorat statului, acesta urmand a compensa cu sumele imprumutate asociatiei si societatii". Actionarul legal, Ilie Turica, a ajuns iarasi in malaxoarele Tribunalului Olt si al Oficiului Registrului Comertului Olt. Dar Turica s-a plans la CEDO, unde a reclamat faptul ca dupa cinci ani de litigii regizate la diverse instante de la tribunalul Olt, in absenta unui proces echitabil, nu poate executa o hotarare definitiva si irevocabila a Curtii de Casatie.
Implicarea ministrului Sarbu
Procurorii anticoruptie erau sesizati, la data de 27 ianuarie 2005, ca privatizarea ilegala a societatii a avut gir ministerial si ca "faptele penale (comise in asa zisul proces cde privatizare - n.n.) nu puteau avea acest curs fara implicarea la varf a factorilor de decizie politica''. In plus, procurorii PNA erau atentionati ca in acea privatizare ilegala, dedicata lui Valvis, "este implicat si fostul ministru al Agriculturii". Din documentale detinute de actionarul legal, pacalit de unele instante si parchete locale, rezulta ca fostul ministru Ilie Sarbu, sesizat asupra ilegalitatilor comise de ADS, a refuzat sa intervina pentru a stopa jefuirea patrimoniului statului.
Mana lunga a coruptilor
La Tribunalul Olt, acolo unde licoarea lui Bachus a ametit cinstea multor magistrati, s-a inregistrat un fapt extrem de interesant, in anii 2000 si 2001. Judecatorul Maria Huza a avut curajul sa se opuna mafiei penale de la Samburesti si intereselor politice de la ADS in dosarul "AGA Samburesti". Judecatoarea Huza a dat castig de cauza adevaratului actionar legal, solutie care a creat, mai tarziu, mari probleme artizanilor privatizarii ilegale (Ilie Sarbu si George Copos).
Pentru ca impiedica, practic, o afacere de zeci de milioane de euro prin privatizarea ilegala ajunsa in instante, in anul 2001 PSD-ul a impins-o pe Maria Huza la Bucuresti, pe un post atractiv (presedinte la TMB). Dar in anul 2005, mana lunga a coruptiei transpartinice de la Samburesti i-a servit razbunarea. Tocmai apartamentul care i-a fost oferit de "stat", ca magistrat transferat in interesul serviciului de la Slatina la Bucuresti, la ordinul atotputernicului PSD, a devenit subiect al coruptiei. Huza a fost inculpata de noul DNA, in anul 2005 pentru ca l-ar fi obtinut fraudulos, prin cumparare de la primaria Capitalei. Mai nou, mafia transpartinica de la ADS -Samburesti incearca acum pedepsirea acelor judecatori de la CA Craiova si de la Curtea de Casatie, care - prin hotararile lor - l-au scos din afacerea de zeci de milioane de euro pe greco-elevetianul Jean Valvis. Este posibil ca, la procesul care abia a inceput, fosta judecatoare Maria Huza (membru CSM intre 2003-2005) sa vorbeasca despre modul in care i-a fost intinsa capcana cu apartamentul oferit de PSD-istii de la primaria de sector spre "cumparare oficiala".
Tranzactie nelegala, oficializata de Tribunalul Olt
In denuntul PNA, instrumentat partial de procurori la inceputul anului 2005, se dezvaluie modul in care mana dreapta a lui Copos a fost favorizata de o instanta a Tribunalului Olt: "Contractul de gaj, hotararea AGA si contractul de imprumut dintre Jean Valvis si societate (sau asociatie!) nu au fost depuse la registrul ORC Olt. Cu toate acestea, ORC OLT a inregistrat gajul asupra actiunilor si le-a indisponibilizat de la tranzactionare, culmea in data de 3 decembrie 2004, cand activitatea ORC era suspendata. Inregistrarile au fost facute de aceeasi echipa formata din judecator, respectiv Nuti Florentina Mesina, si deja mult implicatul directior de la ORC Olt. Se poate constata ca nici proprietarul, care este statul, nu va putea sa dispuna de actiuni fara avizul lui Jean Valvis. Actele doveditoare ale acestei tranzactii nelegale (mentiunea ORC OLT) sunt anexate la dosar".
NUP-uri in serie pentru jefuirea cramelor
Jefuirea vinotecii si cramelor de la Samburesti a fost si aceasta denuntata la PNA (prejudicii de zeci de milioane de euro, aduse statului roman). Dar anchetatorii nu au ajuns la personajele din spatele acestei fraude colosale: "In legatura cu devalizarea societatii, am constat ca a fost o activitate permanenta a lui Ciuca Gheorghe (omul lui Valvis - n.n.). Am pus la dispozitia anchetatorilor PNA documente in original prin care erau scoase mari cantitati de vin (de ordinul zecilor de tone) in interesul lui personal. Am sesizat organele competete, care - dupa un simulacru de ancheta - au emis solutia salvatoare pentru clientul lor. Folosindu-se avize ale societatii, adica doar primul exemplar, cel care insoteste marfa, erau livrate din societate cantitatile din avizele nr.0161161 si 0161162, catre exportatorul Danuvin Ploiesti, iar in contabilitate se inregistrau cantitati infime de 7 litri sau de 50 de litri de vin, care plecau, chipurile, spre persoane fizice de incredere". Si organele fiscale s-au lasat corupte: "Motivarea (operatiunilor de instrainare a vinului - n.n ) au gasit-o cei de la Garda Financiara centrala, aceasta fiind de domeniul absurdului, adica firma exportatoare si-ar fi uitat avizele acasa, in timp ce societatea le-ar fi imprumutat niste avize de la ea, pentru a-si putea face totusi transporturile, si aceasta in mod repetat.(...) Falsul este evident".
"Cand va veni cineva in control"
Intrat in posesia ilicita a unei astfel de averi patrimoniale, Valvis s-a facut util lui Copos, in actiunea de injectare de capital la Rapid Bucuresti. Avand patrimoniul Samburesti astfel insusit, Valvis a facut recent o declaratie publica, in calitate de mare investitor in fotbal, mai precis in preluarea procentului de 30% din actiunile de la Rapid Bucuresti: "Sper sa nu mai fugim de nimeni atunci cand va veni cineva in control". Afisandu-se drept campion al legalitatii, ca investitor la Rapidul vicepremierului Copos, Valvis se face a nu cunoaste nimic despre frauda de la Samburesti.
Lapte stricat de la Valvis pentru scolari
Controversatul om de afaceri Jean Valvis, cunoscut romanilor si prin grupul de firme LaDorna, a fost subiectul unor articole de presa in care societatile sale au fost acuzate ca desfasoara activitati comerciale dubioase. Anumite fabrici de lactate ale lui Valvis, de pilda, erau relamate in 2003 ca distribuie in scoli lapte, prin program guvernamental, care prezenta deficiente calitative. Nici o ancheta sau dezvaluire jurnalistica nu a mers insa in profunzimea acuzatiilor. Mai mult, la fiecare control de stat (ANPC etc), considerat important pentru viitorul firmelor lui Valvis, greco-elvetianul a iesit basma curata, ca urmare a "rezultatelor pozitive" constatate de fostul ministru delegat Gabriel Oprea. Avand protectia regimului PSD, firma SC Dorna Lactate SA a fost sanctionata cu o amenda de 50 de milioane de lei, fiind obligata sa retraga imediat din consum 20.000 de cutii cu lapte care prezenta modificari organoleptice, constatate de ANPC. Fostul ministru Gabriel Oprea a fost un om de treaba. Valvis avea interesul sa traverseze cu bine o guvernare (2001-2004). In prezent, si vicepremierul George Copos este un om de treaba. Viata merge inainte. Cu vin, ghiurghiuliu, de Samburesti. DNA are cuvantul.
Silviu ALUPEI 
 Afisari: 531  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Din cite stiu..   de parazitii_mereu
Sa fi fost protejatul lui Basescu sau Iliescu, mai intelegeam, ca unul tot trebuie sa puna laba. DAR COPOS, E PREA-PREA!   de Ancutza Hazu
   de avarfreson
miroase de la o posta   de calif
Asa va fii...???   de dur
Copos: un simbol simtomatic al guvernului actual !   de Marius Adrian Porojnicu
Asteptati sa vina Comunitatea Europeana sa prinda hotii ? De CE nu-l arestati pe COPOS cu tot cu pretini si asociati ?   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Rade varful    34 comentarii
  Milosevici a dezvaluit cum a actionat Al-Queda in fosta Iugoslavie    10 comentarii
  Inmormantarea fostului dictator i-a divizat pe sarbi    5 comentarii
  KGB-ul s-a mobilizat impotriva Opozitiei de la Minsk    4 comentarii
  Spaniolii nu au auzit de produsele romanesti    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Protejatul lui Copos a pus mana pe imperiul vinului de la Samburesti (531 afisari)
 Ocoliti Valea Oltului! (429 afisari)
 "Un savant intre savanti" (130 afisari)
 Rade varful (61 afisari)
 Milosevici a dezvaluit cum a actionat Al-Queda in fosta Iugoslavie (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01303 sec.