Ziua Logo
  Nr. 3578 de luni, 20 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Fuziunea PD-PSD
Dan PAVEL 
In lunile din urma, fostul si actualul partid al domnului Basescu a trecut in mod agresiv la planul "C" de autotransformare in partid prezidential. Dupa esecul "planului A" de fuziune cu PNL in partid "popular", a urmat cvasiesecul "planului B" de inghitire a PNTCD, cu ajutorul fostului sef al spionilor lui Iliescu, Talpes. A mai ramas "planul C", prin care se incearca refacerea FSN, daca nu prin preluarea completa a PSD-ului, macar prin racolarea de primari, consilieri locali, judeteni si "de ce nu?" deputati si senatori. Deja Geoana e disperat: isi cunoaste bine oamenii din partid, care s-au dus mereu unde a fost puterea si influenta, s-au orientat nu dupa doctrina sau loialitate, ci dupa interese. De la Cotroceni, Basescu coordoneaza un fel de FSN "aripa tanara" & "populara." Principala sa nemultumire este ca a esuat sa preia "PNL - aripa tanara", dar cu ajutorul lui Stolojan a trecut la resuscitarea fesenismului, sub alta identitate.
Daca ii supui pe cei din PD la un test, nu multi ar putea sa insire trei idei "populare". O studenta imi spunea ca esenta ideii populare ar fi de genul "sa incingem o hora", ca asta "prinde" la popor mai bine decat orice ideologie sau doctrina. Faptul ca pedistii nu pot enumera 3 valori, principii sau idei populare nu este un inconvenient. Dimpotriva. Este un avantaj in vederea posibilei transformari intr-un partid "popular". Basescu nu ar mai trebui sa se ascunda atata dupa deget, ci sa admita ca vrea partid populist. Cine citeste interviurile si declaratiile sale observa metamorfoza sa in lider populist. Nu sunt de acord cu aceia care il compara cu Putin sau Lukasenko sau chiar cu Juan Peron. Basescu este unic. El spune ca vrea sa realizeze "care sunt prioritatile majoritatii si incerc sa ma pliez pe ele." Prin urmare, nu il intereseaza care sunt in politica criteriile DA ("dreptatii si adevarului"), corectitudinii, eficientei, respectarii drepturilor individuale, care mai intotdeauna sunt altceva decat vrea majoritatea. A tine cont de vointa majoritatii este un simplu procedeu de numarare a voturilor in democratie, nu substanta ei. Impunerea constanta a vointei majoritatii este contrariul democratiei. Cel putin asa explica Tocqueville "tirania majoritatii". Un presedinte care vrea sa dea mereu dreptate majoritatii, care se crede intruchiparea vointei majoritatii, urmareste de fapt sa-si impuna propria vointa, in numele majoritatii pe care crede ca o intruchipeaza. Basescu are probleme cu intelegerea laturii contractuale, institutionale, procedurale a democratiei, din moment ce afirma ca nu a semnat protocolul Aliantei DA cu Tariceanu, ci cu Stolojan, si ca prea putine nume din PNL 2003 se regasesc in conducerea din 2005. Daca le-ar spune americanilor si celor din NATO ca nu recunoaste intelegerile cu ei, pentru ca au fost semnate de Iliescu sau Constantinescu, s-ar prabusi instantaneu axa Bucuresti-Londra-Washington, D.C.
Fuziunea PD-PSD este mai usor de realizat decat fuziunea PNL-PD. Din moment ce viitorul partid prezidential nu va avea ideologie, doctrina, ci numai afiliere internationala, fuziunea este realizabila in forma populista. Populismul nu este o doctrina, ci un "modus operandi." Operez mereu in numele majoritatii, adica am mereu dreptate. Doar eu sunt in stare sa inteleg poporul, pentru ca sunt un om din popor. Doar poporul e autentic, deci numai eu sunt autentic. Ceilalti (politicieni, afaceristi, intelectuali, intreprinzatori, minoritari, in general indivizi) nici nu mai conteaza. Evolutia de la liderul istoric al FSN-ului (Iliescu) la liderul aripii tinere si reconvertite popular a FSN-ului actual (Basescu) este un perfect cerc vicios. Nici nu trebuie sa evoluezi prea mult pentru a conduce un partid de masa. Daca mai ai parte si de "cultul personalitatii" facut de ziaristi pentru care republica parlamentara s-ar fi prabusit din pricina unui vot, iar Basescu este mai presus de toate institutiile democratiei, nu mai ai nevoie de nimic. Fuziunea PD-PSD nu poate fi o solutie pentru problemele Romaniei si nici un partid prezidential, in orice forma s-ar constitui acesta. Este nevoie de intarirea institutiilor democratiei (Parlament, Justitie, Guvern, partide - la plural). Rolul personalitatilor accentuate poate fi benefic, pentru stimularea institutiilor, iar din acest punct de vedere Basescu a facut mai mult decat predecesorii sai la un loc. Actualul presedinte nu este un om rau, doar ca mai are nevoie de timp ca sa priceapa cum functioneaza democratia. A vrut "procese spectacol", dar n-a obtinut decat spectacolul mediatic al agitatiei procurorilor, care doar si-au schimbat tatucul. A vrut partid popular si i-a iesit populist. A vrut fuziune cu PNL, dar obtine fuziune cu PSD. Pana la urma tot obtine ceva, chiar daca altceva decat doreste.
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Partidului Unic sub conducerea inteleapta a lui Basescu ar aduce 1) disciplina si 2) incetarea debandadei democratiei   de Ancutza Hazu
Acum, ca ne-am intors in '90 si la FSN, nu stiu daca minerii or sa mai vrea....   de Ancutza Hazu
Linia Politica este curba   de mafalda
PD - un posibil partid autentic de stanga   de Gargantua
Ce chestie ...   de ionion
Mega partid FSN = fsss dar gaunos   de CristianIon2005
Asadar, Raseluta & Co. ciocu' mai mic si pregatiti-va .....   de March
FSN-ul...   de gili
Fuziune posibila.la nivel...nuclear,nu ?   de Marius Adrian Porojnicu
si tot asa..   de niculina
Pe cine mai intereseaza ce se intampla ? Comunistii sunt inca la putere !!   de Aladin
   de dan toader
Nu, Pavelica, e exact invers !!!   de Pinkie
A r h i v a
  Lectia despre Unificare    12 comentarii
  Factura ca mod de lucru la politicieni    1 comentariu
  Ce vrea Hamas    4 comentarii
  "Binele" nu e stomacul plin    3 comentarii
  Declaratia zilei    1 comentariu
  Painea lor cea de toate zilele    26 comentarii
  Salvatorii democratiei    2006-03-13
  Noul sistem (de partide/politic)    2006-03-06
  O dilema mioritica: institutionalism - charisma    2006-02-27
  Neconstitutionalitatea CSAT si complicitatea lui Basescu    2006-02-20
  Capitalismul, dreapta si societatea civila    2006-02-13
 Top afisari / comentarii 
 Protejatul lui Copos a pus mana pe imperiul vinului de la Samburesti (531 afisari)
 Ocoliti Valea Oltului! (429 afisari)
 "Un savant intre savanti" (130 afisari)
 Rade varful (61 afisari)
 Milosevici a dezvaluit cum a actionat Al-Queda in fosta Iugoslavie (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.26053 sec.