Ziua Logo
  Nr. 3578 de luni, 20 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Academice
File de cronica
1927
o 18 mart. Andrei Radulescu sustine comunicarea "Izvoarele codului Calimah"
o 1 iun. Zoologul, histologul si citologul Dimitrie Voinov este ales membru titular al Academiei Romane.
o 4 iun. Generalul istoric Radu R. Rosetti este ales membru corespondent
o 6 iun. Medicul veterinar si parazitolog Ioan Ciurea este ales membru corespondent.
o 7 iun. Chimistul Gh. Spacu, filosoful, scriitorul si omul politic Ion Petrovici sunt alesi membri corespondenti. Este ales biroul Academiei Romane din care fac parte Emil Racovita, presedinte, I. C. Negruzzi, Andrei Radulescu si Gh. Marinescu, vicepresedinti.
o 9 iun. Intr-o sedinta publica sunt evocate evenimentele de la 1877, care, cum spunea Emil Racovita, "au facut din romani un popor independent si un factor important in societatea statelor libere". N. Iorga prezinta comunicarea "Marturii straine despre Romania din 1877", I.I. Nistor "Rasunetul razboiului din 1877 in Bucovina si Basarabia", iar Bogdan-Duica "Influenta razboiului din 1877 in Transilvania". Premiul "Nasturel Herescu" este acordat maiorului Andrei Nasta pentru lucrarea "Razboiul mondial. 1914-1918"
o 26 iun. Trece la cele vesnice istoricul si arheologul Vasile Parvan. In cuvantul de despartire, Emil Racovita spune: "Dispare la 45 de ani, in floarea varstei, in momentul cand cu monumentala sa opera Getica arata de ce putere de munca si de ce dar de sinteza este capabil, Vasile Parvan. Se prabusesc astfel sperantele in rodnicia unei harnicii, care deja este o podoaba pentru stiinta romaneasca si o mandrie pentru Academia Romana".
o 25 nov. Intr-o sedinta publica este omagiata personalitatea omului politic Ion C. Bratianu, membru de onoare al Academiei Romane, prin a carui moarte (24 noiembrie) dispare, dispare "o personalitate de mare cultura, o inteligenta aleasa si deschisa tuturor problemelor ce se pun omului modern".
o 2 dec. Se citeste testamentul lui Vasile Parvan, care lasa Academiei Romane "banii si efectele aflatoare la bancile <<Mormorsch Blank>> si <<Creditul Roman>>, pentru ca din venitul lor sa se publice sau sa se premieze lucrari de arheologie".
+i=(Selectie din lucrarea "Istoria Academiei Romane in date" de Dorina N. Rusu)
A r h i v a
  "Un savant intre savanti"    2 comentarii
  Info    
  "Mai presus de toate dascal"    
 Top afisari / comentarii 
 Protejatul lui Copos a pus mana pe imperiul vinului de la Samburesti (531 afisari)
 Ocoliti Valea Oltului! (429 afisari)
 "Un savant intre savanti" (130 afisari)
 Rade varful (61 afisari)
 Milosevici a dezvaluit cum a actionat Al-Queda in fosta Iugoslavie (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00798 sec.