Ziua Logo
  Nr. 3572 de luni, 13 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Avocatii cer restructurarea din temelii a Justitiei
-- Initiativa Baroului Bucuresti urmareste sa aduca procurorul "de tip sovietic" in acelasi rand cu avocatul * Daca proiectul de lege va fi aprobat, procurorii vor deveni "avocati ai statului", iar avocatii clasici vor deveni "avocati publici", dupa modelul american * Cele doua categorii de avocati vor fi inregimentate sub conducerea unui barou, care va avea drept de sanctionare disciplinara asupra tuturor
Maestrul Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti
Peste 4000 de avocati ai Baroului Bucuresti s-au intrunit in cursul zilei de sambata la Sala Palaltului, pentru o serie de probleme legate de activitatea lor, dar mai ales pentru prezentarea unei "initiative privind restructurarea sistemului judiciar romanesc", menite sa reformeze Justitia din temelii.
Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti, a declarat ca "vom avea o Justitie mult mai eficienta cand numarul de dosare pe sedinta de judecata se va reduce, iar sistemul judiciar se va cladi pe doua grade de jurisdictie", prin limitarea cazurilor in care este prevazuta calea de atac a apelului. Iordanescu a precizat ca initiativa de reformare a sistemului judiciar a fost realizata cu concursul asociatiilor avocatilor americani si ca avocatii romani se afla "intr-un an de mare cumpana. Fie continuam sa functionam in conditiile de azi, fie optam pentru schimbarea radicala a sistemului judiciar". Cristian Iordanescu a criticat fosta si actuala Putere, pentru faptul ca ori de cate ori s-au modificat legile Justitiei, nimeni nu i-a intrebat pe avocati, iar in prezent aceasta categorie de profesionisti ai Justitiei este desconsiderata de magistrati in sala de judecata, care in multe cazuri manifesta o mentalitate invechita vizavi de dreptul la aparare si nu aplica jurisprudenta CEDO. Decanul Baroului Bucuresti nu a pierdut prilejul sa-i atace pe avocatii "paraleli" care provin din fostul Barou Constitutional, cerand interzicerea acestora si eliminarea din sistem a magistratilor care ii accepta in procese pe acestia.
Procurorul de tip sovietic
Avocatul Gheorghe Piperea a prezentat in linii mari initiativa privind restructurarea sistemului judiciar romanesc, pe care a considerat-o extrem de necesara in conditiile unei "exacerbari a organelor de represiune penala in dauna magistratilor de scaun si a avocatilor". Piperea a enumerat in acest sens tentativele de atribuire a unor competente in urmarirea penala a serviciilor secrete si a politiei judiciare. Institutia procurorului a fost vehement atacata: "Statutul legal al procurorilor este anacronic. Procurorul roman este inca de tip sovietic, el se considera egalul judecatorului si nu egalul avocatului. Procurorul nu apara sub nici o forma dreptul invinuitilor, asa cum prevede codul de procedura penala, deoarece procurorul nu poate lua parte la propriul lui esec". Piperea a aratat ca introducerea procurorului in randul avocatilor ar respecta principiul egalitatii de tratament si ar pune capat situatiei actuale in care procurorul roman in loc sa stea in banca cu avocatii, sta la masa cu judecatorii, si chiar in birou cu judecatorii "cu care se mai si consulta pe solutii". S-a apreciat ca CSM tolereaza aceasta situatie anacronica, intrucat acest for se afla la randul lui in situatia in care "el centreaza, el da cu capul si tot el, uneori, si pareaza".
Categorii de avocati
Proiectul Baroului Bucuresti vizeaza in esenta realizarea unui sistem judiciar unitar, care sa garanteze dreptul la aparare si sa elimine posibilitatile de abuz al organelor de urmarire penala ori al autoritatilor, prin repozitionarea profesiei de avocat in societate. Avocatii vor trebui sa devina o contrapondere la sistemul organelor statale in scopul realizarii drepturilor persoanelor si al apararii Drepturilor Omului. Astfel, vor face parte din profesia de avocat:
- avocatii compatibili;
- avocatii publici;
- avocatii interni;
- judecatorii;
- avocatii statului (actualii procurori);
Orice detinator al unei licente de avocat va putea opta pentru exercitarea oricareia dintre cele cinci categorii de mai sus. Dreptul de profesare se va premite numai pe baza unei licente de avocat, care va fi obtinuta in urma unui examen organizat de Barou. Avocatii compatibili isi vor putea desfasura activitatea ca persoane fizice independente sau ca asociati, colaboratori ori angajati ai unor societati profesionale cu personalitate juridica.
Formele de exercitiu ale profesiei se vor putea desfasura prin: - cabinete individuale (in privinta carora avocatii studiaza daca sa le desfiinteze sau nu); - SCPA (societate civila profesionala de avocati fara personalitate juridica); - SPRL (societate civila profesionala cu raspundere limitata, care se inregistreaza la Barou cu un capital de minimum 3000 euro sau minimum 10.000 euro); - IPURL (intreprindere profesionala unipersonala cu responsabilitate limitata, societate in care titular este o singura persoana fizica sau juridica).
Toti avocatii si societatile de avocati vor fi inregimentate intr-un barou teritorial condus de un decan si un secretar general. Barourile teritoriale vor functiona sub autoritatea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania(UNBR). In privinta consilierilor juridici, judecatorilor si procurorilor care la data intrarii in vigoare a initiativei vor detine respectivele calitati, se prevede ca acestia sa primeasca "de plin drept" licenta de avocat, cu mentinerea vechimii in profesie acumulate. Proiectul prezentat sambata nu detaliaza modul in care vor activa "avocatii statului" - cum se intentioneaza a fi numiti actualii procurori.
Procurorii vor fi sanctionati alaturi de avocati
Un rol deosebit se va acorda raspunderii disciplinare a avocatilor de orice tip. Va exista o Curte Superioara de Disciplina pe langa UNBR (ai caror membri vor fi salarizati la nivelul magistratilor), care va fi deasupra Oficiilor pentru Plangeri Disciplinare de la nivelul fiecarui barou teritorial. Oficiile pentru Plangeri Disciplinare vor fi compuse din trei pana la 15 membri, alesi de adunarile generale ale barourilor din randul avocatilor (inclusiv ai avocatilor statului - echivalentii actualilor procurori) si al judecatorilor. Avocatii despre care se va constata ca au comis abateri disciplinare - codul deontologic va fi unul dintre criteriile de apreciere - vor fi sanctionati mergand pana la excluderea din sistem. Proiectul de reforma va permite prin urmare ca actualii procurori sa fie sanctionati disciplinar de acelasi for care ii va sanctiona si pe actualii avocati, acest mecanism fiind de natura sa asigure un nivel de egalitate intre acuzare si aparare sub toate aspectele.
In privinta abaterilor disciplinare, decanul Cristian Iordanescu a afirmat ca la nivelul Baroului Bucuresti, exista in prezent "sute si sute de zurbagii care ne fac probleme si care au fost suspendati din functie pentru ca practicau profesia fara sa plateasca taxe". Reprezentantii Baroului Bucuresti au recunoscut sambata ca exista extrem de putini avocati sanctionati disciplinar (doar doi in ultimii sapte ani), in comparatie cu statele Unite, unde anual sunt excluse din avocatura sute de persoane. Iordanescu a vorbit si despre independenta viitorilor avocati ai statului (actualii procurori) pe care a apreciat-o ca va deveni reala, acestia nemaifiind tinuti de ordine sau presiuni ale sefilor ierarhici.
"Lasam la aprecierea instantei!"
Desi apreciata de multi dintre avocatii si magistratii prezenti sambata la Sala Palatului, initiativa de reforma a Baroului Bucuresti apare extrem de dificil de pus in practica. Aceasta intrucat ea are nevoie de serioase completari si ar fi nevoie de modificarea tuturor legilor actuale privind Justitia, de la legea avocatilor si pana la statutul magistratilor si organizarea judiciara. Iar aceste legi, dupa cum se stie, au fost deja excesiv modificate, unele de peste trei ori in acelasi an.
La adunarea Baroului Bucuresti a fost prezenta si judecatoarea Viorica Costiniu, presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania, care a criticat comportamentul unor avocati, care nu usureaza deloc munca judecatorului, in detrimentul clientilor pe care ii apara. "Trebuie sa dispara pledoaria de genul lasam la aprecierea instantei!", a spus Costiniu, care a adaugat ca insisi avocatii intretin o discriminare intre avocatii alesi si avocatii din oficiu, desi "cei din oficiu sunt de multe ori mai pregatiti decat cei alesi, care devin prea aglomerati de multitudinea de cazuri" pe care le accepta.
Razvan SAVALIUC 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
o simpla riposta disperata a MAFIEI IORDANESCU   de Sorin Radulescu
Proiect nou?   de adelin
Justitia buna   de mafalda
   de avarfreson
Bun.. O facem si p-asta... DAR CE NE FACEM CU MERELE PUTREDE - JUDECATORII - ?? care's CAUZA mizeriei din JUSTITIE....   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Nu este adevarat   de doctoru
Bravo!   de Gargantua
A r h i v a
  Miza Nastase    24 comentarii
  Wiersma: Nastase trebuia sa accepte perchezitia    3 comentarii
  France Presse: Deputatii romani, surzi la combaterea coruptiei    3 comentarii
  Inspectie UE la Justitie    1 comentariu
  Onisoru sfideaza CSM    5 comentarii
  Milosevici acuza    38 comentarii
  PNL-PD, fuziune imposibila    1 comentariu
  Iranul merge pana la capat    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Reinvie "Voinicelul" (162 afisari)
 Avocatii cer restructurarea din temelii a Justitiei (125 afisari)
 Nominalizatii la Premiile CRP 2006 (80 afisari)
 Laura Stoica si Cristian Margescu, condusi pe ultimul drum (63 afisari)
 Samir Spranceana, in arest (56 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01470 sec.