Ziua Logo
  Nr. 3572 de luni, 13 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
PSD, "pe coji de nuca"
Vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur, a apreciat, sambata, la Vatra Dornei, ca "PSD ar trebui pus in colt, pe coji de nuca", pentru ca "nu a platit pentru ceea ce a furat in aceasta tara". In opinia lui Flutur, "la PSD parca este un concurs - cine duce primul partidul la groapa". "Este o data Geoana, care da dovada de incompetenta si exceleaza prin asta si trage tare sa-l duca la groapa. Adrian Nastase, prin coruptie, prelungeste ramanerea in fotoliu si in partid si mai este si Mitrea care nu mai poate de ras acum, nu stiu de ce, din cauze interne din cauze externe. Fiecare, in felul lui, lucreaza pe culoare diferite, dar e clara problema concursului", a spus vicepresedintele PNL, citat de Mediafax. "In fiecare zi incearca sa iasa cu alte subiecte pentru a deturna atentia opiniei publice, dar eu cred ca si omul din Dorna si cel din Calafat si cel din Timisoara, cand aude de PSD, duce mana la portofel sa vada daca il mai are", a spus ministrul liberal. (A.H.)
Se raresc Ordonantele
Guvernarea prin ordonante de urgenta, uzuala in ultimii ani, va ramane de domeniul trecutului, a anuntat, sambata, la Galati, Bogdan Olteanu, ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul. "De doua saptamani e doliu mare pe la Guvern, ca nu mai avizez nici o ordonanta de urgenta (ele trebuie sa primeasca un aviz de oportunitate din partea mea pentru a fi initiate). Le-am spus colegilor ca, cu exceptia acelor proiecte care tin de implementarea aquis-ului comunitar sau de eliminarea steguletelor rosii din domeniul integrarii, nu vor mai fi ordonante de urgenta decat in caz de calamitati", a declarat Bogdan Olteanu. In opinia acestuia, trebuia sa se revina la starea de normalitate legislativa, care presupune ca guvernantii sa faca doar propuneri legislative, care sa fie apoi supuse hotararii parlamentarilor. "Cred ca esenta sistemului parlamentar este ca Guvernul propune si Parlamentul decide. Anul trecut, am avut o problema din acest punct de vedere si ne-a fost reprosat si de parlamentarii opozitiei, si de cei ai puterii, faptul ca am pus carul inaintea boilor. Am decis noi inaintea Parlamentului sa scoatem ordonantele de urgenta", a mai spus ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul. (Mediafax)
Lupte la Sorbona
Fortele de ordine au evacuat sambata Universitatea pariziana Sorbona, unde circa 400 de studenti se baricadasera pentru a protesta impotriva noului contract de munca pentru tineri (CPE), initiat de premierul Dominique de Villepin, relateaza Rompres. In mai putin de zece minute, fortele de ordine i-au evacuat pe studentii care petrecusera noaptea la Sorbona - simbol istoric al universitatii franceze, care nu a mai cunoscut astfel de evenimente de la revolta studentilor din mai 1968. Politistii si jandarmii au facut uz de gaze lacrimogene si de bastoane pentru a-i impinge pe studenti catre iesire. Studentii au incercat sa se opuna fortelor de ordine formand lanturi umane si scandand "Rezistenta pasnica". Trei baricade care au fost instalate incepand de vineri dupa-amiaza au fost indepartate de fortele de ordine. Unsprezece persoane au fost retinute in cursul operatiunii de evacuare a Sorbonei. Totodata, 11 membri ai fortelor de ordine au fost raniti in cursul evacuarii de sambata dimineata, iar 31 in total incepand de vineri pana sambata dimineata. (D.E.)
Kosovo independent
Seful diplomatiei britanice Jack Straw a estimat la sfarsitul saptamanii trecute ca miscarea spre independenta a provinciei sarbe Kosovo este aproape inevitabila" si ca sarbii trebuie "sa accepte" aceasta realitate, transmite Rompres. "Toata lumea accepta ca situatia dinainte de 1999 nu este o baza viabila pentru viitor si, in acest caz, miscarea spre independenta devine aproape inevitabila", a declarat el, pe marginea unei reuniuni a ministrilor europeni ai Afacerilor Externe la Salzburg, Austria. Afirmatiile lui Straw intervin in ziua alegerii unui ex-sef al gherilei albaneze, Agim Ceku, in postul de prim-ministru al Kosovo si la o saptamana dupa reluarea negocierilor asupra statutului provinciei din sudul Serbiei, cu puternica majoritate albaneza si administrata de ONU din 1999. (D.E.)
Rusia inarmeaza Algeria
Cu ocazia vizitei presedintelui rus Vladimir Putin vineri in Alger, Rusia si Algeria au semnat patru acorduri bilaterale, inclusiv cateva contracte importante privind furnizarea de armament rusesc Algeriei, informeaza Rompres. Potrivit sefului concernului rusesc de armament Rosoboronexport, Serghei Ciumezov, care l-a insotit pe presedintele Putin in vizita sa de cateva ore in Alger, valoarea totala a contractelor se cifreaza la 7,5 miliarde de dolari. Conform aceluiasi, 90 la suta din contractele semnate cu Algeria prevad furnizarea de echipamente militare moderne, restul, modernizarea si repararea tehnicii vechi din dotarea armatei algeriene. Unul din contracte prevede livrarea de bombardiere rusesti Su-30MK, MiG-29 SMT si Yak-130. Totodata, cu prilejul acestei vizite, Moscova a sters datoria Algerului fata de Rusia, estimata la 4,7 miliarde de dolari, potrivit unui acord care a fost semnat de seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov si omologul sau alegerian Mohammed Bedjaoui. (D.E.)
Proiect nuclear secret
M area Britanie ar fi implicata in dezvoltarea unei noi arme nucleare, in cooperare cu Statele Unite, intr-o atmosfera de stricta confidentialitate, a dezvaluit publicatia britanica Sunday Times, preluata de Rompres. Conform sursei citate, lucrarile la noua racheta ar fi fost demarate inca din anul 2005, dupa ce premierul Tony Blair si-a reinnoit mandatul de prim-ministru. Cercetarile asupra acestui proiect s-ar derula la sediul Centrului "Atomic Weapons Establishment" din Aldermaston, in Berkshire (sud) si ar fi - potrivit Sunday Times - intr-un stadiu mai avansat decat studiile similare desfasurate pe teritoriul Statelor Unite. (D.E.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
   de ninel2222
A r h i v a
  Apel la toleranta    7 comentarii
  Tariceanu se contrazice cu Basescu    5 comentarii
  Nominalizatii la Premiile CRP 2006    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Reinvie "Voinicelul" (162 afisari)
 Avocatii cer restructurarea din temelii a Justitiei (125 afisari)
 Nominalizatii la Premiile CRP 2006 (80 afisari)
 Laura Stoica si Cristian Margescu, condusi pe ultimul drum (63 afisari)
 Samir Spranceana, in arest (56 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01028 sec.