Ziua Logo
  Nr. 3572 de luni, 13 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Kievul ofera explicatii Tiraspolului
Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a lansat o invitatie liderilor separatisti din Transnistria sa se deplaseze in cursul saptamanii viitoare la Kiev, pentru negocieri in vederea reglementarii situatiei create dupa introducerea de catre Ucraina a noului regim vamal pentru marfurile transnistrene, informeaza Rompres.
Seful statului ucrainean a facut acest anunt intr-o conferinta de presa, sambata, la Kiev, dupa convorbirile avute cu presedintele lituanian Valdas Adamkus, aflat intr-o vizita oficiala in Ucraina. Viktor Ius-cenko a precizat cu acest prilej ca, intr-o convorbire telefonica avuta recent cu liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, a incercat sa-i explice acestuia ca noile reguli vamale impuse de Ucraina corespund normelor europene si internationale si ca noul regim vamal nu constituie o blocada economica impotriva Transnistriei, asa cum pretinde Tiraspolul.
Totodata, presedintele Iuscenko a apreciat ca neconstructiva pozitia adoptata de autoritatile de la Tiraspol dupa ce Ucraina a impus obligativitatea stampilei vamale a Republicii Moldova pentru toate marfurile transnistrene care ii tranziteaza teritoriul.
Voronin merge la Moscova
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, va efectua o vizita de lucru la Moscova, unde va discuta cu omologul sau rus Vladimir Putin aspecte ce tin de problema transnistreana, transmite Rompres. Aceasta vizita, a carei data nu este precizata, a fost anuntata de seful statului in cadrul unei emisiuni difuzate de postul de televiziune "Moldova 1".
La aceeasi emisiune, Vladimir Voronin a declarat ca Federatia Rusa a fost si este un partener strategic al Republicii Moldova, iar relatiile bilaterale decurg in general normal. Liderul de la Chisinau a precizat ca, toamna trecuta, in declaratia semnata de presedintele rus Vladimir Putin si de presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, cele doua parti au sustinut planul de solutionare a problemei transnistrene propus de seful statului ucrainean.
Demonstratii la Tiraspol
Cateva mii de persoane s-au adunat vineri in Piata Teatrului din Tiraspol, unde au demonstrat impotriva "blocadei economice" impuse de Republica Moldova si Ucraina, prin instituirea controalelor vamale asupra marfurilor transnistrene ce tranziteaza frontiera moldo-ucraineana, informeaza pagina electronica a BBC.
In Piata Teatrului puteau fi vazute lozinci precum "NU blocadei" sau "Multumim Rusiei pentru sprijinul acordat", ca si steaguri ale regiunii nistrene si ale Federatiei Ruse.
Deputatul Grigore Maracuta, fost presedinte al Sovietului Suprem intre 1990 si 2005, a declarat pentru BBC ca NATO are un interes important in Republica Moldova, unde autoritatile s-ar pregati sa puna la dispozitie aeroportul militar de la Marculesti pentru aviatia Statelor Unite.
Grigore Maracuta spune ca armata Federatiei Ruse trebuie sa ramana in Transnistria pana la rezolvarea finala a conflictului. Intrebat daca agreeaza propunerea unui deputat din Duma de Stat ca regiunea nistreana sa devina parte a Rusiei, deputatul transnistrean a spus ca telul autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene este sa devina un stat suveran si independent. (D.E.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Izolarea Rusiei si afirmarea Ucrainei   de Vasile Teodorovici
KIEVUL ZICE: noi suntem stapanii transnistriei.   de basarab
V. V. la Moscova   de bbbb
A r h i v a
  Ungaria cere sprijin francez pentru maghiarii din afara granitelor    4 comentarii
  "Matusa Tamara" scoasa la lumina de UE    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Reinvie "Voinicelul" (162 afisari)
 Avocatii cer restructurarea din temelii a Justitiei (125 afisari)
 Nominalizatii la Premiile CRP 2006 (80 afisari)
 Laura Stoica si Cristian Margescu, condusi pe ultimul drum (63 afisari)
 Samir Spranceana, in arest (56 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00856 sec.