Ziua Logo
  Nr. 3572 de luni, 13 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Gaze suportabile
-- Premierul Tariceanu a anuntat ca efectul majorarii pretului gazelor de la 1 aprilie va fi cat mai redus pentru consumatorii casnici
"Cetatenii nu vor fi afectati semnificativ de cresterea pretului la gaze preconizata a avea loc la 1 aprilie", a declarat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, transmite Rompres. "Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) va anunta in curand noul pret la gaze, iar efectul va fi cat mai redus pentru consumatori. Am incercat prin solutiile pe care le-am analizat sa avem un efect cat mai redus pentru consumatori. Cresterea pretului la gaze, de la 1 aprilie, va fi la un nivel extrem de redus, care, practic, nu va avea o incidenta semnificativa asupra consumatorului", a explicat Tariceanu. Seful Executivului a anuntat ca, in acest moment, se incearca o renegociere a termenului-limita de aliniere a preturilor la gazele naturale cu preturile de pe piata unica europeana. "Trebuie subliniat ca astazi avem preturi cu mult mai mici decat pe piata Uniunii Europene si dorim ca alinierea sa aiba loc la finele anului 2008, si nu la finele anului 2006, asa cum era prevazut", a precizat primul-ministru. Tariceanu a reamintit ca Executivul a luat deja o serie de masuri de compensare, la nivelul consumatorilor cu venituri reduse, a efectelor majorarii preturilor la gaze si alte utilitati.
Ca urmare, pentru achizitionarea de centrale termice subventia a crescut de la 10 la 15 milioane de lei, iar pentru arzatoarele de eficienta ridicata subventia a crescut de la 2 la 3 milioane de lei. Totodata, a fost demarat programul de reabilitare termica a blocurilor, ceea ce va aduce o diminuare substantiala a cheltuielilor cu energia termica, a amintit primul-ministru.
De remarcat, ministrul Economiei, Codrut Seres, a anuntat ca pretul gazului din productia interna va ramane nemodificat in al doilea trimestru al anului, la 110 dolari/1000 mc, in loc de 120 dolari/1000 mc, asa cum prevedea acordul cu FMI. In aceste conditii, pretul pe care consumatorii finali il vor plati pentru gaze se va majora, totusi, dar cu 3 pana la 5 procente (fata de circa 10% anuntat initial), pentru a acoperi costurile de transport, distributie si inmagazinare. La randul sau, vice-premierul Gheorghe Pogea anunta o majorare a pretului final al gazelor pentru populatie de circa 3,8%. (G.M.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
   de ninel2222
NU ne afecteaza o scumpire? Cum vine asta? ....... NU o inteleg deloc!!!???   de tomi01_2000
moare socialismul.....   de traktorist
A r h i v a
  Tensiuni in padurea Bisericii    2 comentarii
  Crestere economica de 4,6% in 2006    2 comentarii
  Prizonieri la rusi    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Reinvie "Voinicelul" (162 afisari)
 Avocatii cer restructurarea din temelii a Justitiei (125 afisari)
 Nominalizatii la Premiile CRP 2006 (80 afisari)
 Laura Stoica si Cristian Margescu, condusi pe ultimul drum (63 afisari)
 Samir Spranceana, in arest (56 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00774 sec.