Ziua Logo
  Nr. 3570 de vineri, 10 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Bomba Iran ticaie
Chestiunea nucleara iraniana va ajunge pe masa Consiliului de Securitate al ONU: insistentelor SUA in aceasta directie li s-a alaturat ieri si Franta. Sfidarea regimului de la Teheran care insista in promovarea unui program de inarmare nucleara risca sa devina un subiect fierbinte pe agenda internationala. Iranul pierde pe rand punctele de sprijin internationale: troica europeana (Franta, Marea Britanie, Germania) indreapta dosarul iranian catre Consiliul de Securitate, iar Moscova a renuntat la rezolvarea crizei prin negocieri. Cea mai raspicata pozitie apartine Washingtonului care a anuntat ca nu va permite Iranului sa devina o putere nucleara, ramanand deschise toate optiunile.
Presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, a anuntat ca tara sa "nu se teme de intimidari" si a continuat sa sustina ca Iranul desfasoara doar un program nuclear civil. Situatia internationala in desfasurare poate avea efecte directe asupra Romaniei.
Romania ar putea deveni in scurt timp o tinta foarte atractiva pentru organizatiile teroriste islamice, din cauza politicii externe a autoritatilor de la Bucuresti. Apropierea din ce in ce mai mare de SUA si de aliatii sai traditionali precum si colaborarea militara aproape neconditionata cu acestia ii poate determina pe liderii gruparilor extremiste musulmane sa recurga la o schimbare de strategie cu efecte negative pentru tara noastra.
Recent, Romania a semnat un acord cu Statele Unite ale Americii in privinta infintarii de baze militare. Acord care presupune si faptul ca, in orice moment, Washingtonul poate declansa atacuri de pe teritoriul romanesc, fara o avertizare prealabila a Bucurestilor. In plus, ieri, oficialii romani si cei israelieni au semnat un acord de cooperare militara.
Aceste demersuri diplomatice romanesti apar intr-un moment extrem de sensibil la nivel international. Pentru ca, in contextul amplificarii starii de insecuritate din Orientul Mijlociu, riscul izbucnirii unui conflict armat in Iran este din ce in ce mai mare. Iar influenta Teheranului asupra unor grupari teroriste din Teritoriile Palestiniene, Irak si Afganistan, este mai mult decat evidenta. (G.T.; M.A.B.)
Teheranul, deferit Consiliului de Securitate al ONU
SUA cer insistent sanctionarea Iranului, republica islamica avertizand ca este gata sa riposteze * Israelul isi proclama in Germania dreptul de a se apara in fata unei amenintari iraniene
Problema programului nuclear iranian a fost pasata, miercuri, la Viena - de catre Consiliul Guvernatorilor Agentiei pentru Energie Atomica (AIEA), care astfel si-a dovedit neputinta diplomatica in cazul solutionarii dosarului iranian - Consiliului de Securitate al ONU. In aportul prezentat, AIEA sustine ca nu a reusit sa se convinga ca activitatile nucleare ale Teheranului sunt numai de natura pasnica. In paralel, Washingtonul, care doreste ca aceasta chestiune sa fie abordata de Consiliul de Securitate al ONU intr-un ritm mult mai alert, continua schimbul de replici si amenintari cu Teheranul, in vreme ce Moscova a renuntat la ideea unui compromis pe tema crizei iraniene. Desi cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate s-au reunit, miercuri noaptea, pentru a discuta variantele de abordare a problemei iraniene, exista slabe sanse ca solutia "amenintarii cu sanctiuni" sa fie luata in calcul, avand in vedere ca Rusia si China ar putea opune rezistenta, facand uz de dreptul lor de veto. Cert este ca, dupa cum a anuntat adjunctul secretarului de stat american, Nicolas Burns, Consiliul de Securitate al ONU va incepe o dezbatere aprinsa in legatura cu ambitiile nucleare ale Iranului, saptamana viitoare, pe 13 sau 14 martie.
Amenintari israeliene
Israelul lanseaza, la randul sau, noi avertismente menite sa determine Consiliul de Securitate sa apese mai tare pe accelerator in chestiunea iraniana. Aflat in Germania, ministrul israelian al Apararii, Shaul Mofaz, a afirmat ca, "daca Consiliul de Securitate este incapabil sa actioneze pentru a bloca Iranul in actiunile sale de desfasurare a programului nuclear, Israelul nu va avea alta posibilitate, decat aceea de a se apara singur". Declaratia oficialului israelian a fost raspunsul dat la intrebarea pusa de un ziarist care a incercat sa afle daca Israelul este gata sa actioneze pe cale militara, in cazul in care Consiliul de Securitate va esua in adoptarea masurilor necesare impotriva Iranului, stat acuzat ca vrea cu orice pret sa construiasca arme nucleare, a informat Reuters. "Raspunsul meu la aceasta chestiune este ca statul Israel are dreptul de a oferi poporului israelian deplina securitate de care are nevoie. Trebuie sa ne aparam singuri", a precizat Mofaz pentru Reuters, dupa intrevederea avuta cu omologul sau german, Franz Josef Jung. Totodata, a mentionat Mofaz, care este nascut in Iran, opinia Israelului este aceea "ca statele europene ar trebui sa aduca problema programului nuclear iranian pe masa ONU, solicitand Consiliului de Securitate sa aplice sanctiuni". "Si sper ca sanctiunile sa fie efective", a subliniat ministrul israelian al Apararii. Acesta a insistat asupra necesitatii ca AIEA sa detina puterea deplina "de a inspecta toate locatiile nucleare din Iran, intrucat Iranul desfasoara doua programe nucleare - unul care este secret, iar altul care nu este secret". "Nu avem de gand sa inchidem ochii la orice amenintare cu care ne-am putea confrunta si vom face tot posibilul pentru ca amenintarea sa nu fie pusa in practica", a mai spus oficialul israelian, care a salutat decizia Consiliului Guvernatorilor AIEA, de miercuri seara, de la Viena, de a inainta dosarul iranian Consiliului de Securitate al ONU.
Pozitie ferma a SUA
Si Washingtonul, prin vocea mai multor oficiali ai administratiei Bush, si-a intensificat atacurile la adresa Teheranului. Vicepresedintele Dick Cheney, vorbind in fata AIPAC (American Israeli Public Affairs Committee), principalul lobby pro-israelian in Statele Unite, a declarat ca "regimul iranian trebuie sa stie ca, daca isi mentine actuala pozitie, risca sa se confrunte cu sanctiuni semnificative pe care comunitatea internationala este gata sa i le impuna". Citat de Reuters, Cheney a adaugat ca, pentru a raspunde la criza nucleara cu Iranul, toate optiunile raman pe masa (...), si nu vom permite ca Teheranul sa detina o arma nucleara". La randul sau, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan, a apreciat, la inceputul saptamanii, ca, in cazul in care i se va permite Iranului sa desfasoare pe teritoriul sau "orice tip de activitate de imbogatire a uraniului, Teheranul ar putea folosi tehnologia achizitionata pentru dezvoltarea armelor nucleare". "Acest lucru este inacceptabil, avand in vedere trecutul acestui regim", a conchis oficialul american. Replica Iranului la comentariile americane a venit imediat, regimul de la Teheran sustinand ca este capabil sa "faca rau" si ca "si-ar putea modifica politica petroliera", noteaza Reuters. Intr-o declaratie data publicitatii, Iranul a afirmat ca "Statele Unite pot avea puterea de a face rau si de a provoca durere, insa si ele pot fi expuse la rau si durere. Asadar, daca SUA vor sa aleaga aceasta cale, asa sa fie". De asemenea, intrebat daca Teheranul ar putea folosi "arma petrolului", cum a mai amenintat in trecut, secretarul general adjunct al Consiliului suprem al securitatii nationale a Iranului, Javad Vaidi, a spus ca nu se doreste acest lucru, dar, daca "situatia se schimba" Iranul si-ar putea "revizui politicile petroliere".
Ahmadinejad invoca "puterea populara"
In urma acestui schimb de replici si amenintari, miercuri, secretarul general al ONU, Kofi Annan, a cerut autoritatilor de la Washington si Teheran sa isi tempereze tonul si a declarat ca toate partile doresc sa se ajunga la un acord politic in criza iraniana. In pofida acestui apel, ieri, presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a iesit la rampa pentru a avertiza ca "timpul intimidarii a trecut si a sosit vremea puterii populare". Declaratia sa a fost facuta inaintea reuniunii Consiliului de Securitate al ONU. "Anumite puteri cred ca daca se reunesc sa ia anumite decizii, acestea pot forta poporul iranian sa bata in retragere", insa iranienii "spun toti un singur lucru, ca energia nucleara este dreptul nostru inalienabil", a spus presedintele ultraconservator, cu ocazia unei reuniuni publice. Pe de alta parte, seful statului iranian a apreciat ca tarile occidentale sunt "mai vulnerabile si vor avea mai mult de suferit", decat Iranul, daca vor incerca sa impiedice tara sa de la dezvoltarea tehnologiei nucleare in scopuri pasnice. La randul sau, Organizatia pentru Energie Atomica din Iran a afirmat ca sute de persoane vor forma un lant uman simbolic in jurul uzinei de imbogatire a uraniului de la Natanz (centrul tarii), cel mai sensibil obiectiv al programului nuclear iranian.
Rusia aplica politica pasului inapoi
Intre timp, Rusia, care are legaturi stranse cu Iranul si a pledat pana acum pentru o formula de compromis, pare sa adopte politica pasului inapoi. In urma convorbirilor purtate, marti, la Washington, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a lasat sa se inteleaga ca Mocova poate renunta la o formula de compromis ce ar evita sesizarea Consiliului de Securitate al ONU asupra dosarului nuclear iranian. "Nu exista compromis la propunerea rusa" ce ar permite Iranului sa imbogateasca uraniu la scara redusa, a dat asigurari Lavrov, dupa discutiile avute cu secretarul american de stat Condoleezza Rice. Seful diplomatiei ruse exprima aceasta opinie in momentul in care surse diplomatice de la Viena, unde se afla sediul AIEA, vorbeau despre dezbaterile asupra unui compromis rus acceptand principiul unei "scari reduse de imbogatire a uraniului pentru cercetari" in Iran dupa o pauza.
Parisul sprijina pozitia americana
In ceea ce priveste pozitia Parisului fata de criza iraniana, ministrul francez al Afacerilor Externe, Philippe Douste-Blazy, s-a exprimat in favoarea trimiterii "dosarului nuclerar iranian" Consiliului de Securitate al ONU, spre rezolvare. Pentru ca a argumentat oficialul francez, "criza de incredere" in autoritatile de la Teheran privind programul nuclear iranian "a ramas pe deplin in vigoare", informeaza Rompres. "Criza de incredere in natura si obiectivele programului nuclear iranian a ramas pe deplin in vigoare", a subliniat Douste Blazy. El a regretat ca nu s-a putut ajunge la un acord in materie la reuniunea de miercuri, de la Viena, a AIEA si ca "Iranul, inca o data, nu a vazut mana intinsa de europeni si de principalii lor parteneri, in special Rusia". "A sosit momentul - asa cum am spus, alaturi de colegii nostri europeni, de americani, rusi si chinezi, in ianuarie, la Londra - ca sa-si joace intregul sau rol Consiliul de Securitate al ONU si sa sprijine demersurile intreprinse de AIEA", a subliniat ministrul francez.
In schimb, ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat, miercuri, ca revine comunitatii internationale "obligatia de a actiona" pentru gasirea "unei solutii diplomatice" la dosarul nuclear iranian. "Suntem si vom ramane obligati sa actionam in favoarea unei solutii diplomatice, iar sesizarea Consiliului de Securitate al ONU nu inseamna sfarsitul diplomatiei, ci dimpotriva", a afirmat ministrul german.
Declaratiile celor doi oficiali europeni survin dupa ce ambasadorii celor cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU (China, Franta, Marea Britanie, Rusia, SUA) au examinat, miercuri, dosarul nuclear iranian, in cadrul unei reuniuni menite sa puna bazele viitorului document al Consiliului.(Luciana POP)
Expertiza israeliana in combaterea terorismului
Romania si Israelul au semnat ieri un acord de colaborare militara pe o perioada de cinci ani * Potrivit ministrului roman al Apararii, israelienii ne-au furnizat informatii de mare folos pe linie antitero
Israelul va acorda Romaniei expertiza in combaterea terorismului, a declarat, ieri, Teodor Atanasiu, ministrul Apararii Nationale, dupa intalnirea avuta cu Shaul Mofaz, ministrul israelian al apararii. "Am apreciat faptul ca partea israeliana a fost de acord sa ne acorde expertiza in domeniul combaterii terorismului. Cred ca este cea mai buna expertiza mondiala pe care o putem avea", a subliniat Atanasiu. El a apreciat pozitiv conlucrarea pe linia informatiilor militare in legatura cu informatiile despre terorism si despre actiunile teroristilor. Ministrul Apararii a adaugat ca informatiile primite de la serviciile israeliene specializate au fost de mare folos pentru Armata Romana.
Prezenta, in premiera, a unui ministru al Apararii israelian la Bucuresti s-a soldat cu semnarea unui acord-cadru de colaborare intre cele doua armate. Acesta va avea o valabilitate de cinci ani si va fi urmat de o serie de acorduri tehnice intre toate fortele Armatei Romane si structurile similare din Armata israeliana. Pana in prezent, doar Fortele Aeriene au incheiate un astfel de acord tehnic, a spus Atanasiu.
Ministrul roman al Apararii a adaugat ca a mai discutat cu Shaul Mofaz, despre lupta impotriva terorismului, planificarea si conducerea actiunilor militare, managementul spatiului aerian si al comunicatiilor. Acordul semnat ieri este menit sa continue relatiile de cooperare dintre cele doua armate si industrii de securitate, precum si toate activitatile bilaterale dintre Ministerele Apararii din Romania si Israel.
Mofaz ameninta liderii Hamas
Mofaz a precizat ca a discutat cu Atanasiu, in afara chestiunilor care aveau legatura stricta cu relatia interinstitutionala, si despre situatia celor doua state, el insistand asupra contextului regional - teritoriile palestiniene si Iranul.
Ministrul israelian al Apararii a atras inca o data atentia liderilor Hamas ca nu poate fi vorba despre nici un dialog pana ce nu vor recunoaste statul israelian, nu vor renunta la terorism si nu vor accepta toate acordurile semnate pana acum cu Israelul. Referindu-se la Iran, Mofaz a accentuat ca amenintarea reprezentata de dosarul nuclear iranian nu este doar impotriva Israelului, ci a intregii lumi libere, exprimandu-si speranta ca aceasta criza se va rezolva pe cale diplomatica, deoarece in caz contrar exista riscul izbucnirii unui razboi. (Doru DRAGOMIR )
Israelul vrea sa ne vanda F16
Peste 50 la suta dintre contactele de inzestrare ale armatei romane au fost facute cu industria de aparare israeliana
Teodor Atanasiu, ministrul Apararii Nationale, a recunoscut, ieri, ca in discutiile avute la Bucuresti cu Shaul Mofaz, ministrul israelian al Apararii, a fost abordata si tema innoirii flotei de avioane militare a Romaniei. El a precizat ca i-a multumit lui Mofaz pentru oferta Israelului de a furniza armatei romane avioane F-16 si a precizat ca o decizie va fi luata la sfarsitul acestui an. La randul sau, Mofaz a adaugat ca F-16 este unul dintre cele mai avansate modele de avioane din armata israeliana si din lume si a afirmat ca Israelul va astepta cu interes decizia Romaniei. Atanasiu a mai spus ca i-a impartasit omologului sau dorinta sa ca Romania sa achizitioneze avioane multirol noi, dar ca acest lucru va depinde de bugetul ce va fi alocat de Guvern, nefiind exclusa nici posibilitatea cumpararii unor avioane la mana a doua.
Modernizarea Fortelor Aeriene
Conceptia de inzestrare si modernizare a Fortelor Aeriene Romane prevede inlocuirea pana in 2009 a avionului MiG-21 LanceR cu un avion de lupta multirol. In vederea achizitionarii acestuia, la Statul Major al Fortelor Aeriene au fost facute prezentari din partea Grupului Joint Venture Elbit Systems si Lockheed Martin (Israel/SUA) - cu avionul F-16; Boeing (SUA) - cu avionul F-18 si a grupului Gripen International (Suedia) - cu avionul Jas 39 Gripen.
Atanasiu a mai adaugat ca, "in urma analizei facute la sfarsitul anului 2005, peste 50 la suta dintre contractele de inzestrare al armatei romane au fost facute cu industria de aparare israeliana". Totusi, ministrul a spus ca l-a informat pe Mofaz ca Romania intentioneaza sa implice industria de aparare autohtona in toate contractele de inzestrare ce vor fi atribuite in viitor si a propus tuturor companiile israeliene interesate sa investeasca in Romania, avand in vedere procesul de privatizare a intreprinderilor din industria militara, care este in desfasurare. (Doru DRAGOMIR)
Avioane israeliene pe teritoriul Romaniei
Acordul semnat intre ministrul israelian al Apararii, Shaul Mofaz, si omologul roman, Teodor Atanasiu, permite Israelului sa stationeze unele dintre unitatile fortelor sale aeriene in Romania, se arata in editia electronica de joi a publicatiei Jerusalem Post, citata de Mediafax. Mofaz a declarat ca acest acord va determina o imbunatatire serioasa a relatiilor cu Romania, tara pe care Israelul o considera un prieten si un aliat in razboiul impotriva terorismului, relateaza postul de radio al armatei, citat de Jerusalem Post.
Potrivit reprezentantilor MApN, este vorba despre stationarea unor avioane in cazul desfasurarii unor exercitii comune sau demonstratii aeriene. (D.E.I)
Atacuri din bazele din Romania
Statele Unite pot lansa un atac de pe teritoriul Romaniei fara sa informeze sau sa obtina acceptul autoritatilor romane, conform Acordului de amplasare a facilitatilor militare americane in Romania. Recent, SUA si Romania au semnat un acord care prevede amplasarea pe teritoriul tarii noastre de baze militare americane. (D.E.I.)
 Afisari: 130  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 45 Afiseaza toate comentariile  
Oriana...   de Radu Dragan
Western sources: Iran has covert nuclear channel (1)   de Mos Grigore
Nuclear Hypocrisy & The Jewish Bomb   de Zen
THE THIRD TEMPLE'S HOLY OF HOLIES - ISRAEL'S NUCLEAR WEAPONS   de Zen
Tic tic tic...booom !   de Sorin
Profile: John Abizaid   de Mos Grigore
Din surse   de ionion
Azi dimineata Sudanul a atacat   de ionion
Britain Secretly Helped Israel Build Its Nuclear Arsenal   de anonymous
Jack Straw, dupa Iran urmeaza Israel?   de anonymous
Ia uite aici Mos Grigore   de Boogey
Cum e cu asta, Oriana?   de Mos Grigore
Acum ca afacerea cu Dubai Ports a murit   de Giuseppe Cocos
Hantzy, wahhabism   de Oriana
IRAN   de Dan-Emilian Tinica
Ba da' nu exploda bomba aceia inca, insemna ca fu defectada, proasta calitate!   de serios-glumetul
Greseala SUA   de PANTAGRUEL
Cearta dintre Meka si Medyna   de Ancutza Hazu
Face "tic tic tic" dar o sa auzi "toc toc toc" si "Tu esti Mahmud?", "Da", "Poc!" DECI E O SIMFONIE   de Ancutza Hazu
legea lui Murphy: "if anything can go wrong, it will"   de Oriana
articolul prea amesteca lucrurile   de lucid
De Vanzare   de ionion
off topic - Seherezada, de ieri   de lucid
Re: Cristiana - restanta de ieri   de evreu mandru din israel
A joke, ... an american one!   de Hantzy
Ha, ha, ha   de Katty
prea multe baze militare iraniene in .............Mongolia .   de ionion
impeach Bush   de anonymous
Auzi bre, iaca versiunea olteneasca a lui '' veni, vidi, vice'' : '' fusei, vazui, invinseram''.   de serios-glumetul
Ticaie ticaie da da iexplodat cind iexplodeaza drajii mei?   de serios-glumetul
Frumoasa Laura Stoica s-a sfarsit dintre noi....   de motanul incaltat
Only the paranoid survives   de Dan Bostan
Uitati-va bine la poza iranianului din capul Satului !   de traktorist
regele si nebunul pe "Tabla de Sah"   de lew
Oare nu sint probleme mai urgente si importante...pentru umanitate decit acest --cui al lui ---PEPELEA ..?!   de jan dinu
"Avioane Israeliene pe teritoriul Romaniei"   de Dan Bostan
Re:"AIEA sustine ca nu a reusit sa se convinga ca activitatile nucleare ale Teheranului sunt numai de natura pasnica"   de romanul
re:"Teheran care insista in promovarea unui program de inarmare nucleara "   de romanul
Adica, mai pe scurt   de Rams
deja vu   de anonymous
bomba nucleara si bamba monetara   de amica
Ia uite domnule....   de Katty
Iata ce spune ziarul Gindul   de Katty
Ei si ce daca ticaie? Las' sa ticaie caci DE DATA ASTA NU MI-E FRICA DACA FACE SI POC.   de Ancutza Hazu
BOMBA IRAN TICAIE   de VLAD DUMITRU
A r h i v a
  Consiliu la Cotroceni pentru 15 martie    11 comentarii
  CSM - ca la usa cortului    11 comentarii
  Parchetele, codase la transparenta    1 comentariu
  Comandouri si actiuni PSYOPS contra liderilor din HARCOV    14 comentarii
  Fundatia Sarmizegetusa cere arestarea paramilitarilor secui    11 comentarii
  Liga Pro Europa reclama discriminarea maghiarilor in Harghita    8 comentarii
  Patriciu nu-l iarta pe Basescu    32 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Procurorul Lazar cere recuzarea unui ziarist ZIUA (567 afisari)
 Comandouri si actiuni PSYOPS contra liderilor din HARCOV (424 afisari)
 Si totusi, Romania va exporta gaze naturale (143 afisari)
 Bomba Iran ticaie (130 afisari)
 Noile tinte (2) (122 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02230 sec.