Ziua Logo
  Nr. 3568 de miercuri, 8 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Perchezitia fata cu Puterea
Ovidiu BANCHES 
Previziunile s-au adeverit. Cererea de perchezitie la locuintele lui Adrian Nastase a fost respinsa de Camera Deputatilor. Deznodamantul show-ului cu bile produs sub cupola Parlamentului confirma validitatea unor concluzii formulate mai demult. Am constatat - a cata oara? - ca parlamentarul roman se plaseaza mai presus de lege, sfidand Constitutia si cetateanul. Prin vointa majoritatii deputatilor, procurorii nu vor putea contempla niciodata vestitele tablouri, icoane sau termopane din strada Zambaccian. Adevarul cu privire la corectitudinea dobandirii bunurilor de catre familia Nastase ramane invaluit in ceata. Just ar fi ca, de acum incolo, tot omul de rand sa tranteasca usa-n nas celor trimisi de judecatori sa le cotrobaie prin casa. Sau sa ceara acordul apropiatilor inainte de a permite procurorilor sa le treaca pragul, urmand procedura "de succes" probata in Parlament.
Privita din alt unghi, respingerea cererii de perchezitie la imobilele lui Adrian Nastase - simbolul dinastiei PSD 2001-2004 - inseamna o noua infrangere suferita de coalitia aflata acum, cel putin cu numele, la guvernare. Votul din Camera confirma ca, de fapt, Puterea nu o detin "portocalii", ci pesedistii si aliatii lor. Daca aruncam o privire peste stenograma sedintei Biroului Permanent al Camerei in care s-a discutat in ce forma va fi supusa judecatii plenului cererea ministrului Macovei privind perchezitia, vom observa cata siguranta degaja, in declaratiile lor, "avocatii" invinuitului Nastase: Mitrea si Hrebenciuc. "E clar ca aveti mandat, votati deschis, supunem la vot, plenul hotaraste si am plecat mai departe", il linisteste pe reprezentantul democratilor cel botezat "Maestrul combinatiilor". Sau - spune Mitrea - "mergem la vot, e OK!".
La vot a fost, intr-adevar, OK. Pentru PSD. Partid care figureaza in scripte ca fiind in opozitie, dar de fapt este la Putere. Conduce Legislativul prin Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, are oameni pusi in fruntea SRI si SIE, Timofte si Fulga. Procurorul general Ilie Botos agita sabia dreptatii langa Monica Macovei, la fel de "bataios" ca pe vremea Rodicai Stanoiu. In fine, toate hibele ajung la Curtea Constitutionala, unde majoritatea este asigurata de judecatori care s-au intersectat, in trecut, cu partidul celor trei trandafiri. Alte "detalii" ale domniei PSD peste tara gasim la varful unor consilii judetene si primarii.
In loc sa limpezeasca apele in aceasta complicata ecuatie a Puterii, Cotrocenii adancesc si mai tare confuzia. Traian Basescu avertiza, in toamna, ca pesedistii saboteaza integrarea in Uniunea Europeana, in loc sa sprijine acesta "prioritate numarul unu" a Romaniei. Acum, dupa celebra consultare cu partidele in care nu s-a stabilit nimic, presedintele vine in fata natiunii cu un discurs de pace si prietenie. Mai ceva ca Ion Iliescu. Iata mesajul: "De 16 ani se promoveaza dictatura majoritatii. Majoritatea nu inseamna absolutul in deciziile politice. A implica si opozitia in dezbaterea problemelor esentiale, si a nu o face un simplu spectator la aprobarea ordonantelor de urgenta sau la asumarea raspunderii este, dupa parerea mea, un lucru important". Basescu a mai spus ca nu se poate face abstractie de punctele de vedere ale minoritatii, "mai ales cand aceasta minoritate reprezinta un tronson extrem de larg al societatii romanesti".
Parca niciodata presedintele Basescu nu si-a exprimat gandurile intr-un mod atat de nefericit. Pentru ca "dictatura majoritatii" inseamna democratia insasi. A sugera, apoi, ca opozitia ar fi fost in situatia de "simplul spectator" la asumarea raspunderii, este o eroare. Conform procedurii, partidele pot depune amendamente la proiectul pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea in fata Parlamentului. Iar recomandarea de a lua in seama punctul de vedere al minoritatii suna destul de artificial in conditiile in care PD este principala frana in calea transformarii in lege a unui proiect asumat in Executiv.
Greu ii va fi Coalitiei sa supravietuiasca in asemenea conditii. Pe langa o sustinere parlamentara extrem de volatila si piedicile puse de opozitie, Alianta & asociatii se mai confrunta si cu toanele presedintelui. Care, cand ii convine, face trimitere la originile-i "portocalii", iar, cand vrea sa faca pe mediatorul, pretinde ca este pastorul tuturor.
Reprezentanti de marca ai societatii civile, specialisti in politica externa si probleme juridice, precum Andrei Plesu si Renate Weber, au parasit Cotrocenii. Sa vedem cat mai rezista Monica Macovei, ultimul mohican la guvernare provenit din sfera civica. Traian Basescu se plange, acum, ca Presedintia are prea putin personal specializat pentru a cerne prin sita proiectele privind siguranta nationala. Nu-i nimic. I-a luat aproape pe Belu si Bitang. Macar cu sportul s-o ducem bine.
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Ca de obicei, cand se intampla ceva fierbinte in tara, "cineva" se ascunde!!   de costy
Presa n-are nevoie de aprobarea Parlamentui ptr. perchezitie ! Cititi despre containerele din China...   de March
   de ninel2222
Sa dadura da gol parlamentarii iarasi, sa pare ca majoritatea sa ascund in parlament da justitie!   de serios-glumetul
Dizolvarea Parlamentului : se impune !   de Marius Adrian Porojnicu
Anularea amandoua camere parlamentare !   de ionion
Disolvarea ambelor Camere si   de Michael Theil - Lazarescu
Fiecare cetatean sa aibe aceleasi drepturi   de voyager
perchezitia bunului simt sau circul parlamentar romanesc   de lew
A r h i v a
  Reinventarea eticului    2 comentarii
  De ce scade nivelul de trai    12 comentarii
     7 comentarii
  Putem miza pe Ucraina?    10 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  De ce sufera Parlamentul?    2006-03-01
  "Cat de mare e minciuna si intoxicarea"    2006-02-22
  Galceava democratilor cu lumea    2006-02-08
  Decaderea lui Zeus    2006-01-17
  Agentul Traian    2005-12-20
 Top afisari / comentarii 
 Si procurorii se revolta (491 afisari)
 Scandal intre catolici si ortodocsi (164 afisari)
 Nou esec pentru procurorul Ioan Moldovan (158 afisari)
 Reginele soldat (151 afisari)
 Stiri pe scurt (121 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.28258 sec.