Ziua Logo
  Nr. 3566 de luni, 6 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Telejurnalul nu e adevarat
Red Apple 
Ce a fost saptamana trecuta
"Muzeul" lui Nastase
Scuze pentru un divort mai linistit
Basescu, tot cu ochii pe "marele acvariu"
"Scurgeri" de informatii pentru dezbateri pe alte teme
In conditiile in care PSD nu reprezinta o voce credibila de opozitie, iar PRM este destul de prietenos la adresa presedintelui Basescu, vedem cum se constituie opozitia chiar in sanul puterii. Pe de o parte Traian Basescu si PD, pe post de putere, pe de alta parte PNL pe post de opozitie.
Din aceste roluri, cei doi actori politici vorbesc de dimensiuni morale, dar din perspective diferite.
Neindoielnic lupta anticoruptie este o necesitate, la fel cum si Institutul pentru Studierea Crimelor Comunismului si CNSAS sunt. Dar incercarea de a contrapune coruptiei in agenda publica tema lustratiei pare a fi doar o reactie politica a opozitiei-PNL la presiunile la care este supus, abatand atentia de la anchetele din ce in ce mai frecvente de la Parchet. Pe acest fond al dezbaterii se arunca in joc si tema "securistului supraom" care convine de minune PNL in incercarea de a-l circumscrie pe Traian Basescu unei zone "militare". Strategia PNL de a-l prezenta pe Basescu drept aparatorul Securitatii si captivul serviciilor secrete pleaca de la o premisa falsa, aceea ca in loc de prezentarea realizarilor de guvernare, forta de comunicare poate recentra dezbaterea publica in domeniul moralitatii si al simbolurilor abstracte.
Chiar daca avem nevoie de dezbateri din sfera moralei, si chiar daca atat coruptia cat si trecutul comunist sunt necesare ca teme publice, toate acestea au ca referential trecutul. Iar despre viitor a inceput sa nu mai vorbeasca nimeni, sau sa il expedieze prin sintagma deja banalizata a "integrarii". Ce se vor face politicienii cand vor fi intrebati la trecut despre viitorul pentru care s-au angajat? Ce se va face Guvernul dupa spectacol cand oamenii vor vedea preturile din piete iar la televizor vor fi prezentate grevele si miscarile de strada? Cine se ocupa sa-i traga de maneca pe guvernanti si sa le spuna ca telejurnalul nu este adevarat?
De ce
Adrian Nastase si-a deschis portile "muzeului" din Zambaccian pentru presa. O greseala strategica, in conditiile in care presedintele Camerei refuza sa accepte perchezitia profesionistilor. In dorinta de a arata cat este de transparent, Nastase a facut jocul adversarilor sai, expunandu-si public alte vulnerabilitati. Kitsch-ul bogatiei l-a insingurat si mai tare pe "vanator", atat fata de colegii bogati cat mai ales fata de cei saraci, fata de cauzasi.
Dupa cateva ore de discutii si reprosuri reciproce, PD si PNL au ajuns la concluzia ca Alianta DA inca mai traieste si mai poate guverna, cel putin pana la raportul din mai al Comisiei Europene. Cat de ascunse de public vor fi rufele murdare ale familiei portocalii, silita sa ramana impreuna pe termen mediu, ramane de vazut. Cert este ca intrarea in vigoare a legii statutului alesilor locali, care va interzice migratia politica, obliga ambele formatiuni sa se grabeasca in procesul de "capturare" a primarilor si consilierilor altor partide.
Vocea presedintelui Basescu nu s-a auzit, in mod surprinzator, in momentul in care PNL a blocat fuziunea cu PD. Analistii politici se asteptau ca, in calitate de coautor al proiectului de unificare pe care l-a stabilit cu Stolojan, Basescu sa se revolte si sa tune si fulgere impotriva liberalilor. Or, n-a fost asa. Seful statului a preferat sa urmareasca impasibil marele acvariu politic in care apa da sa se reverse peste margini si sa ia pozitie, sesizand Curtea Constitutionala, doar in cazul parlamentarilor care au sarit calul aprobandu-si fel de fel de privilegii si pensii de vis. Tacerea prezidentiala poate fi pusa si pe seama faptului ca acum nu este vremea presedintelui de a face valuri, ci vremea unei alte constructii.
Proaspat "scurse" de la CSAT, proiectele de lege privind securitatea nationala au nascut puternice dezbateri publice, salutate si de presedintele Basescu. Vazand toate acestea, nu putem sa nu ne intrebam ce anume se intampla intre timp de a fost necesar ca atentia sa fie captata pe un asemenea subiect de mare sensibilitate, pentru a se putea construi in liniste, in alta parte, la umbra. Cert este faptul ca aceste legi vor fi in conformitate cu acordurile internationale si nu dupa creativitatea romaneasca. Din nou, de aceasta miscare s-a prins PSD, iar PNL nu.
Ce va fi
Stanga vrea si ea strangere de randuri, motiv pentru care se va organiza o mare dezbatere pe aceasta tema.
UE isi continua inspectiile in Romania, urmand ca pe 16 mai Comisia Europeana sa formuleze recomandarea privind data integrarii Romaniei.
Parlamentarii vor depune noi declaratii pe propria raspundere ca nu au fost securisti si n-au facut politie politica. Conform modificarilor aduse legislatiei in domeniu, daca mint ei isi vor putea pierde mandatele.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
   de ninel2222
Istoria se repeta?   de voyager
A r h i v a
  Cursa de Formula 1 la Cotroceni    7 comentarii
  Noul sistem (de partide/politic)    4 comentarii
  Moartea democratiei "istorice"    2 comentarii
  Asia rusa    4 comentarii
  La judecata zilei    7 comentarii
  Oedip-ul PNL    2006-02-27
  Victimele telejustitiei se revolta    2006-02-20
  Marele Blat. Numai viitorul castiga    2006-02-13
  Justitia americana si resemnarea mioritica    2006-02-06
  Un presedinte prea mare pentru un partid atat de mic    2006-01-30
 Top afisari / comentarii 
 Gramatica limbii romane, o noua editie academica (236 afisari)
 Incepe Postul Pastelui (153 afisari)
 Stiri pe scurt (87 afisari)
 Speedy Gonzales (71 afisari)
 Extragere Loto in "halele lui Copos" (64 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.26602 sec.